• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnikportal.rs

10.06.2023

18:02

PRORADIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH VULKANA NA SVETU! Sedam erupcija na ostrvu u Indoneziji (VIDEO)

twitter.com/printscreen

Vesti

PRORADIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH VULKANA NA SVETU! Sedam erupcija na ostrvu u Indoneziji (VIDEO)

Podeli vest

Erupcija vulkana na ostrvu Anak Krakatau u Indoneziji izbacila je stub pepela tri kilometra u visinu, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

Od petka uveče ovaj vulkan koje se nalazi u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, eruptirao je najmanje sedam puta, saopšteno je iz Centra za vulkanologiju i geološke opasnosti Indonezije, prenosi AP.

Centar je naveo daje ovo bila ovo najduža erupcija od 2018. godine kada se srušio podvodni deo vulkanske planine i izazvalo smrtonosni cunami duž obala Jave i Sumatre.

Tada je više od 430 osoba stradalo u cunamiju koji je izazvan urušavanjem planine na ostrvu Anak Krakatau dok je 40.000 ljudi raseljeno.

Nova erupcija nije odnela ljudske živote i za sada nije izdato naređenje za evakuaciju, ali lokalne vlasti su u maju upozorile stanovnike ostrva i turiste da se drže na pet kilometara od kratera vulkana jer su do tada posetioci išli na vrh vulkanske planine da posmatraju spektakularne prizore u grotlu vulkana.

Inače, ovaj vulkan je krajem 19. veka u svojoj erupciji uništio ostrvo Krakatau, što je bila jedna od najvećih eksplozija u istoriji. U toj erupciji, poginulo je 36.000 ljudi, a sama eksplozija se čula u Australiji, udaljenoj čak 3.500 kilometara.

Oblak prašine usled ove eksplozije podigao se 80 kilometara uvis i godinama kružio oko planete, izazivajući klimatske promene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija