• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.06.2023

00:15

Kina se sprema za totalni rat! Isplivao scenario razornog napada, "plava alijansa" udara sa 11 vrsta raketa, ali Peking ima novo oružje!

Tanjug/AP

Vesti

Kina se sprema za totalni rat! Isplivao scenario razornog napada, "plava alijansa" udara sa 11 vrsta raketa, ali Peking ima novo oružje!

Podeli vest

Kineski vojnici počeli da modeliraju scenarije "totalnog rata" usled porasta rizika od izbijanja vojnog sukoba između Kine i Amerike, piše list Saut Čajna morning post.


"Kineska vojska nedavno je uključila scenario 'totalnog rata' prilikom testiranja i ocena performansi novog oružja, pošto je rizik od vojnog sukoba između Kine i SAD dostigao najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija", piše list pozivajući se na stručnjake koji su uključeni u projekat.

Kako je objašnjeno, "totalni rat" podrazumeva da zemlja upotrebiti sve raspoložive resurse i mogućnosti kako bi pobedila u sukobu. To ne podrazumeva samo mogućnosti vojske, nego i ulogu civilnog stanovništva i ekonomije zemlje.

Potencijalni protivnik Kine u scenarijima "totalnog rata" nije konkretno imenovan, ali je označen kao "plava alijansa".

Međutim, kako list piše, u radovima grupe koju predvodi istraživač Fan Kanšin iz odreda 91404 Narodnooslobodilačke armije Kine, među vojnom tehnikom hipotetičkog protivnika spominju se razarači klase "Arli Berk" koji su u sastavu naoružanja Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Naučnici su modelirali pet nivoa intenziteta mogućeg sukoba. U prvoj fazi (jednostavan sukob), "alijansa" nije uključena, a brodovi kineske mornarice bore se sa dva odvojena protivnika. U najjačoj, petoj fazi u sukob se uključuje "alijansa" i konflikt prerasta u rat punog obima u kome bi brodovi kineske mornarice mogli da budu izloženi napadu sa više strana uz upotrebu preko 11 vrsta različitih raketa i preko tri vrste torpeda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija