• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

13.07.2023

20:45

Svet na nogama, i Lavrov i Blinken su u Džakarti - hoće li se sresti?! U toku rat Rusije i SAD za ASEAN?!

Tanjug/AP

Vesti

Svet na nogama, i Lavrov i Blinken su u Džakarti - hoće li se sresti?! U toku rat Rusije i SAD za ASEAN?!

Podeli vest

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u Indoneziji na sastanku ministara zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). U Džakarti je i američki državni sekretar Entoni Blinken, ali za sada nema najava da bi moglo doći do sastanka dva ministra! Ipak, nije isključeno da bi Rus i Amerikanac mogli da se sastanu "skriveni od očiju javnosti" i razmene mišljenja o svetskim problemima, a pre svega o ratu u Ukrajini!

Dolazak Lavrova i Bluinkena na sastanak ASEAN, smatraju eksperti, pokazuje da je u toku rat SAD i Rusije za podršku zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije 

Da li će do sastanka Lavrova i Blinkena doći ostaje da se vidi! Uočljiva je, međutim, žestoka diplomatska aktivnost i Risije i SAD na sastanku zemalja ASEAN! 
 
Moskva je istakla da će Lavrov održati sastanke sa sa ministrima ASEAN, kao i da će 14. jula učestvovaće na regionalnom bezbednosnom forumu ove organizacije. Šef ruskog MSP će tokom posete Indoneziji imati priliku i da razgovara sa kolegama iz Kine.

- U centru pažnje biće jačanje naše pozicije u azijsko-pacifičkom regionu i promovisanje ruskog stava o formiranju ravnopravne i inkluzivne arhitekture bezbednosti u regionu - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetimo, ASEAN je asocijacija sa kojim Rusija ima veze više od tri decenije i danas je jedna od najuspešnijih regionalnih organizacija. ASEAN čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini, Brunej Darusalam, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodža.

U međuivremenu direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji sastao se sa  američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na marginama sastanka ministara inostranih poslova ASEAN-a u Džakarti 

Kina i SAD u poslednje vreme imaju sve češće razgovore između visokih zvaničnika i očekuje se da će imati više razmene u različitim oblastima, kao što su diplomatija, finansije, trgovina, klimatske promene i možda vojska u budućnosti! Kineski stručnjaci, međutim, upozoravaju  da ako predsednik SAD Džo Bajden želi da stabilizuje veze sa Kinom i održi još jedan samit Kine i SAD kasnije ove godine pre američkih predsedničkih izbora, Vašington treba da pokaže konkretniju iskrenost kroz akcije, inače česti sastanci ne bi bili produktivni.

Tako Diao Daming, vanredni profesor na Univerzitetu Renmin, poručuje da će, ako SAD nastave da govore jedno, a rade drugo, biti zaista teško videti stabilizaciju bilateralnih veza. Diao je za Global Times rekao da „Kina neće odbiti razgovore, ali SAD treba da sprovedu ono što kažu".

Eksperti upozoravaju da i pored navodnog traženja pregovora sa Kinom, SAD nikada ne prestaju sa aktima konfrontacije protiv Kine, i moguće je da neke snage unutar SAD pokušavaju da prekinu proces stabilizacije kinesko-američkih veza.  

Razgovor šef CIA i ruske službe!


Šef ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin otkrio je da je krajem juna imamo jednosatni telefonski razgovor sa šefom CIA Vilijamom Bernsom.Tokom razgovora su razmenili mišljenje o situaciji u Ukrajini.
"Zaista je razgovor vođen krajem prošlog meseca. Povod za telefonski razgovor američkog kolege, kako ja ocenjujem, bili su događaji od 24. juna", rekao je Nariškin ruskim medijima.
Prema rečima direktora Spoljno-obaveštajne službe, razgovor je trajao "oko sat vremena".
Nariškin je rekao da bi uslovi za pregovore o Ukrajini još trebalo da sazru.
"Prirodno je da će pre ili kasnije biti moguc´i pregovori, jer svaki sukob, uključujuc´i i oružani, završava se pregovorima, ali uslovi za njih još moraju da sazru", rekao je direktor Spoljno-obaveštajne službe.

S druge strane, Moskva poručuje da je promovisanje strateškog partnerstva sa Asocijacijom jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Rusije. To je jasno precizirano i u nedavno ažuriranom Konceptu spoljne politike Ruske Federacije. 

- U uslovima kada rastu konfliktni potencijal u azijsko-pacifičkom regionu i rizici koji su povezani sa širenjem uticaja NATO u Aziji, dijalog Rusije i ASEAN postaje sve bitniji faktor koji osigurava stabilnost u regionu - navodi Moskva. 

Kako je otkrila predstavnica ruskog MSP-a Marija Zaharova, Lavrov će tokom posete Indoneziji imati priliku i da razgovara sa kolegama iz Kine.

ASEAN danas čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini, Brunej Darusalam, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodža.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija