• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2023

07:40

Opšti haos na bazenima u Nemačkoj: Ujutru je mirno, ali popodne kreće ''rat'!

EPA/Ali Abbas

Vesti

Opšti haos na bazenima u Nemačkoj: Ujutru je mirno, ali popodne kreće ''rat'!

Podeli vest

Dok su jedna kupališta morala da se zatvore, na druga se sada može ući samo s ličnim kartama, a policija ne zna gde će pre...

- Sve je u redu ujutru kada stignu penzioneri i majke sa decom. Postaje problematično posle podneva kada grupe mladića, uglavnom arapskog porekla, počnu da pristižu na bazen i stvaraju probleme - rekao je za list Bild berlinski spasilac i obezbeđenje koji je želeo da ostane anoniman.

Grupa mladih migranata, za koje ovaj radnik obezbeđenja kaže da nisu izbeglice već migranti koji su ovde rođeni, ne priznaju autoritet čuvara, koji se redovno suočavaju s pretnjama i uvredama, piše Dojče vele.

Sudar različitih pogleda na svet

Poslednjih nedelja, na posebno problematičnim bazenima kao što je Kolumbijabad, koji se nalazi u berlinskom okrugu Nojkeln sa visokim procentom imigranata iz arapskih zemalja, posebno iz Libana, policija je nakon intervencija zatvorila bazene. Kolumbijabad je sada zatvoren do daljnjeg jer se većina upravnika i spasilaca javili da su bolesni zbog straha za svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Peter Harchajm, predsednik nemačkog udruženja spasilaca, potvrđuje situaciju na nemačkim bazenima.

- Na većini kupališta je mirno. Problemi nastaju tamo gde je nesrazmerno visok procenat gostiju arapskog porekla - kaže Harchajm. Potvrđuje i da su mu više puta pretili, uglavnom mladići. 

Spasioci i čuvari iz Kolumbijabada kažu da su gosti poput homoseksualaca, žena i Jevreja posebno na meti provokacija i uznemiravanja. Ulje na vatru dodala je nedavna odluka da je u bazenima dozvoljeno kupanje i sunčanje u toplesu.

- Dolazi do sudara različitih pogleda na svet - kaže jedan upravnik.

Naselje Nojkeln je poslednjih deset godina poznato po velikom procentu građana arapskog porekla i po velikoj koncentraciji mladih ljudi iz celog sveta koji su ovu nekada migrantsku i radničku četvrt pretvorili u popularnu destinaciju za one koji traže zabavu. Tamo živi i veliki broj pripadnika LGBTQ zajednice. Međutim, zbog redovnog uznemiravanja i vređanja arapskih „domorodaca“, homoseksualni parovi su, kako su nedavno pisali nemački mediji, počeli da okreću leđa ovom kvartu.

Mere legitimisanja oborile broj gostiju

Administracija grada Berlina nije želela da potvrdi ove navode, ali je od prošlog vikenda uvela posebne mere. Ulazak na bazene od sada je moguć samo uz pokazivanje lične karte. Ova mera, kako je saopšteno iz grada, ima za cilj da „javna kupališta učine bezbednijim za posetioce i olakšaju rad zaposlenih”. Legitimisanjem posetilaca ima za cilja da se onima kojima je zabranjen ulazak na bazen uskrati poseta, otkriva Dojče vele.

U raspravu se sada uključio i kancelar Olaf Šolc, koji je na svojoj letnjoj konferenciji za novinare rekao da se problem bezbednosti na bazenima više ne sme ignorisati i da je ulazak policije u bazene „potpuno opravdan”.

Na direktno pitanje da li je po sredi problem integracije mladih stranog porekla, Šolc je zaobišao odgovor i rekao da se „oni koji stvaraju probleme ne ponašaju po našim pravilima“.

Prvog vikenda nakon uvođenja mera legitimisanja zabeležen je značajan pad posetilaca na „problematičnim” bazenima, uprkos rekordno visokim temperaturama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija