• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

06.08.2023

08:36

Zelenski razočarao Zapad, ovo mu neće oprostiti! Sa fronta stige katastrofalne vesti, Amerikanci kipte od besa!

Reuters

Vesti

Zelenski razočarao Zapad, ovo mu neće oprostiti! Sa fronta stige katastrofalne vesti, Amerikanci kipte od besa!

Podeli vest

Neki američki zvaničnici su frustrirani zbog ukrajinske kontraofanzive, u kojoj je, posle dva meseca, osvojeno nešto više od 240 kvadratnih kilometara, izveštava "En-Bi-Es njuz".

Dok ukrajinske trupe vode borbu protiv dobro utvrđenih ruskih snaga u Ukrajini, vlada u Kijevu u inostranstvu vodi drugačiju vrstu bitke, pokušavajući da utiče na to kako svet doživljava kijevsku kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su uvereni da na kraju pobediti Rusiju, ali upozoravaju na nerealna očekivanja u medijima, čija je posledica širenje "obmanjujućeg narativa", prema kome "Kijev ne može da pobedi."

- Dve stvari koje stalno tražimo od naših saveznika su oružje i strpljenje - izjavio je savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak.

Kijev dobio sve što je tražio

Iako je opremljena američkim i drugim oružjem zapadne proizvodnje, uključujući tenkove, rakete velikog dometa i municiju, Ukrajini nedostaju vazdušne snage. Kijev se suočava sa snažnim otporom ruskih trupa, koje su postavile minska polja, podigle protivtenkovske barijere i iskopale niz odbrambenih rovova i utvrđenja.

Otkako je početkom juna pokrenuo kontraofanzivu, Kijev je zauzeo oko 240 kvadratnih kilometara teritorije, izjavila je Hana Malijar, zamenica ministra odbrane Ukrajine.

Sak i drugi zvaničnici u Kijevu kažu su da je ukrajinska vojska dala prioritet čuvanju trupa i naoružanja, kao i da još traži "slabu tačku u ruskoj odbrani."

Foto: Reuters

 

Neki američki zvaničnici privatno su izrazili razočaranje neuspesima ukrajinske ofanzive, dodajući da se ukrajinske snage uzdržavaju od upotrebe najopremljenijih jedinica i da nisu ispravno primenili principe obuke. "Postoji frustracija zato što nisu u potpunosti iskoristili borbenu moć kojom raspolažu", izjavio je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Drugi visoki zvaničnik rekao je da su Bajdenova administracija dala Ukrajini sve što je tražila, uključujući i 500 tenkova i stotine oklopnih vozila.

- Uvereni smo da im je još na raspolaganju značajna borbena moć i da će je upotrebiti - rekao je u četvrtak sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da se ne kreću presporo

Iz Kijeva je stigla poruka da se u ovom trenutku mora pametno nastupiti protiv ruskih snaga.

- Mislim da ne postoji bilo koja druga država ili narod na svetu, koji bi želeo da ova kontraofanziva ide brže. Mi se suočavamo sa neprijateljem koji nas nadmašuje u ljudstvu, artiljeriji i svemu ostalom. Mi smo David koji se bori protiv Golijata, što znači da moramo da budemo pametni - izjavio je Sak.

Leonid Poljakov, bivši ukrajinski zamenik ministra odbrane, rekao je da je bilo slučajeva da su ukrajinski komandanti sprovodili direktne napade, nadajući se brzoj pobedi, i da su svi ti napadi završili neuspešno. Ovi komandanti su potom oštro kritikovani zbog gubitaka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Bezbednosnom forumu u Aspenu saopštio da je "prolećna kontraofanziva" samo odložena, dodajući da nisu imali dovoljno municije i naoružanja.

Foto: Reuters

 

Rusi su dobro iskoristili vreme za učvršćivanje i izgradnju svojih odbrambenih linija, smatraju američki vojni analitičari. Sada bi probijanje ruskih linija, preko gustih minskih polja, nanelo ogromne žrtve ukrajinskim trupama.

- To je teška odluka, koju treba da donese komandant na bojnom polju. Ne mislim da bi to moglo da se zameri Ukrajincima - tvrdi još jedan  visoki zvaničnik administracije. 

Džordž Baros, analitičar u američkom Institutu za proučavanje rata, rekao je da je zabrinut zato što i kreatori politike i mediji imaju previsoka očekivanja od ofanzive. Postoji opasnost "od narativa o neuspešnoj ukrajinskoj kontraofanzivi", dodao je.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da nerealna očekivanja idu na ruku Rusiji, jer Kremlj očekuje da će se saveznici iz NATO-a umoriti od pružanja vojne pomoći Kijevu i tražiti od Kijeva da pristane na ustupke.

Ukrajinska kontraofanziva je već propala

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da je ukrajinska kontraofanziva propala, dodajući da "ni u jednoj oblasti nisu imali uspeha. Svi pokušaji kontraofanzive su zaustavljeni, neprijatelj je odbačen uz velike gubitke." Ova izjava je odjeknula u medijima.

- Sasvim je očigledno da Rusija ovo koristi u propagandne svrhe, sa ciljem da oslabi jedinstvo zemalja koje podržavaju Ukrajinu -  rekao je je Nikodem Rahon, portparol poljske ambasade u Vašingtonu.

Foto: Printscreen/Telegram/RusVesna

 

Bivši američki ambasador u Ukrajini Vilijam Tejlor tvrdi da postoji rizik da "preterano sumorni zaključci" o izgledima Ukrajine postanu "samoispunjavajuće proročanstvo."

Ukrajinci tvrde da pokušavaju da povrate teritoriju samo sa artiljerijom i oklopnim jedinicama, bez adekvatnih vazduhoplovnih snaga. To je način o kome nijedna zapadna vojska ne bi ni razmišljala, smatraju bivši zvaničnici i vojni analitičari.

Bez vazdušne podrške, rekao je Poljakov, ukrajinske snage "moraju da improvizuju", što znači da ne mogu da slede osnove američke vojne doktrine.

Nema rešenja na bojnom polju?

Bajdenova administracija je saopštila da planira da Ukrajini obezbedi borbene avione F-16, ali do tada će proteći meseci.

Za Ukrajinu, koja zavisi od spoljne pomoći kako bi nastavila da vodi rat, politički ulozi u kontraofanzivi ne mogu da budu veći.

Ukrajina je tokom protekle nedelje preduzela koncentrisane napade na zapadu Zaporoške oblasti. Uprkos tome, nije bilo značajnijih promena na linijama fronta.

Semjuel Čarap, politikolog u istraživačkom centru Rand, tvrdi da nijedna strana nema šanse da postigne konačnu pobedu: "SAD bi trebalo da počnu da se pripremaju za nerešen ishod i da se posvete opcijama za diplomatsko rešenje."

- To je znak kuda stvari idu. Rat se neće rešiti na bojnom polju - dodao je Čarap.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija