• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.09.2023

09:21

Preminuo jedan od tvoraca dejtonskog sporazuma, pored Miloševića pregovarao i sa Sadamom, Kastrom...

EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Vesti

Preminuo jedan od tvoraca dejtonskog sporazuma, pored Miloševića pregovarao i sa Sadamom, Kastrom...

Podeli vest

Nekadašnji američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, kongresmen, dežurni vatrogasac u administraciji Bila Klintona i neuspešni predsednički kandidat.

Ričardson je tokom karijere obavljao i funkcije ministra energetike, guvernera Novog Meksika, ambasadora SAD u UN, kao i izaslanika u vreme nekoliko velikih kriza, uključujući one u Severnoj Koreji, Kubi, Iraku, Nigeriji i Mjanmaru, prenosi Rojters.

- Prvo pravilo pregovaranja, za mene, je da morate stvoriti lični odnos prema svom protivniku. Morate da ih poštujete. Morate da dozvolite drugoj strani da sačuva obraz i nađe neke načine da dobije zasluge, da nešto izvuče iz pregovora, kada u stvari jedina stvar može biti pohvala za humanitarni gest - rekao je jednom prilikom Ričardson.

Dok je obavljao funkciju guvernera Novog Meksika pokušao je da se kandiduje za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima 2008., ali je odustao nakon što je postalo izvesno da nema šanse protiv svog protivkandidata Baraka Obame, koji je tada postao predsednik.

Pored toga što je učestvovao u stvaranju Dejtonskog sporazuma i što je razgovarao sa tadašnjim predsednikom Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, tokom devedesetih razgovarao je sa tadašnjim predsednikom Kube Fidelom Kastrom, omogućivši oslobađanje trojice kubanskih političkih zatvorenika.

Ričardson je 1995. godine pregovarao sa iračkim predsednikom Sadamom Huseinom kako bi osigurao oslobađanje dvojice američkih pilota koji su zalutali preko iračke granice iz pravca Kuvajta. Godine 1996. Ričardson je pregovarao o oslobađanju Amerikanca po imenu Evan Hunziker, zatvorenog zbog špijunskih optužbi u Severnoj Koreji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija