• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic

06.09.2023

20:45

(FOTO) Omega blok razara Evropu! Naučnici objavili jezivu mapu, apokaliptično nevreme seje smrt širom kontinenta!

EPA/Printscreen Twitter

Vesti

(FOTO) Omega blok razara Evropu! Naučnici objavili jezivu mapu, apokaliptično nevreme seje smrt širom kontinenta!

Podeli vest

Septembarski toplotni talas zahvatio je severozapadnu Evropu, dok oluje i poplave pogađaju Mediteran, gde se i dalje nalazi veliki broj turista.

Temperatura na jugoistoku Velike Britanije mogla bi da porastu i do 33 stepena Celzijusa u narednih nekoliko dana, prema podacima Meteorološke službe.

To bi bilo manje od septembarskog rekorda od 35,6 stepeni Celzijusa, ali bi potencijalno mogli da budu najtopliji dani ovog leta.

Najniže vrednosti tokom noći bi takođe mogle da se približe maksimumu od 21,7 stepeni Celzijusa.

I Francusku je pogodio toplotni talas. Brest je doživeo najtopliji dan u celoj 2023. godini sa 30,6°C, potvrdio je javni organ koji vodi evidenciju rekorda. U Parizu je u ponedeljak bilo 31,5°C, treći dan zaredom iznad 30°C, a ostatak nedelje bi trebalo da bude još topliji.

U Grčkoj nevreme

U međuvremenu, one koji su se nadali da će poslednjih nedelja leta uživati na plažama Grčke, Bugarske i Turske, sačekale su katastrofalne vremenske nepogode.

Poslednjih nekoliko dana, kompjuterski modeli su se fokusirali na centralnu Grčku kao verovatnu lokaciju potencijalno katastrofalnih količina padavina.

Foto: Tanjug/Thodoris Nikolaou

 

Prognoze su se ostvarile i obilne kiše su već postale smrtonosne. Rekordne kiše izazvale najmanje dve smrti, tri osobe se vode kao nestale, a automobile i mostove su odnele bujne poplave visine do butina.

Oluja, regionalno poznata kao Danijel, već je izbacila 60 centimetara kiše u centralnoj Grčkoj, uglavnom u regionu Tesalija. Кako prenosi AP, zabranjen je saobraćaj u gradu Volosu, ostrvu Skijatos i planinskom regionu Pilion dok kiša ne popusti.

Poplave su zahvatile i susednu Bugarsku i Tursku, gde je takođe zabeleženo više smrtnih slučajeva.

Omega blok

Ovi ekstremni događaji, zajedno sa smrtonosnim poplavama koje su zadesile Španiju u nedelju i ponedeljak, povezani su sa neuobičajeno dugotrajnim vremenskim obrascem, dok su povišene temperature vode u Mediteranu doprinele nepovoljnim uslovima.

Ovo što trenutno vidimo širom Evrope - velike padavine na jugu i istoku i toplotna kupola na severozapadu - posledica je vremenskog obrasca "omega blok". Trenutno, mlazne struje duboko poniru ka jugu preko Španije, zatim skreću ka severu i krivudaju preko gornjeg kraja Britanije i nazad na jug u Grčku, u formaciji koja izgleda kao grčko slovo omega.

 

 

Ova vremenska pojava u Evropi je uobičajena, ali može imati ekstremne posledice, posebno zato što se ovog puta zadržala više nego obično.

Ovaj atmosferski fenomen se može se desiti i leti i zimi i on zaista "blokira" cirkulaciju atmosfere na velikoj nadmorskoj visini, "zaključavajući" na neko vreme (nekoliko dana do nekoliko nedelja) meteorološke uslove.

Omega ima oblik zone visokog pritiska okružene sa obe strane sa dve zone niskog pritiska. Tako, s jedne strane, posmatramo izuzetno toplo i suvo vreme pod anticiklonom, trenutno usredsređenim na Francusku, Veliku Britaniju i deo Skandinavije.

 

 

S druge strane, dve depresije se okreću oko sebe, jedna iznad Pirinejskog poluostrva, a druga iznad Grčke. Hladnim vazduhom ih snabdeva uporni severni toko, stvarajući vlažno i prohladno vreme. Ovo objašnjava obilne kiše u Španiji, koje su u toj zemlji od izbijanja u nedelju ubile tri osobe, a takođe i one koje su od ponedeljka pogodile Grčku.

Omega blok već se dogodio u junu i julu 2021. u zapadnoj Evropi. Fenomen je tada "zaključao" talas hladnoće na nekoliko dana. Poplave u Nemačkoj i Belgiji, kao i u Luksemburgu i Holandiji, izazvale su smrt više od dve stotine ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05