• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2023

10:00

Katastrofa! Zelenski smislio plan kako da baci Evropu na kolena! Prva na udaru je Poljska, nakon nje kreće dalje na Zapad!

Reuters

Vesti

Katastrofa! Zelenski smislio plan kako da baci Evropu na kolena! Prva na udaru je Poljska, nakon nje kreće dalje na Zapad!

Podeli vest

Izbeglice iz Ukrajine, pošto su dobile državljanstvo i biračko pravo u Poljskoj, moći će da utiču na politiku Varšave i lobiraju za interese Kijeva, rekao je ukrajinski politikolog Vitalij Kulik, a prenosi poljski portal Kresi.pl.

- Takav problem, odnosno prilika, pojavljuje se u drugim zemljama, jer je rok za dobijanje državljanstva našim emigrantima do pet godina. A onda ćemo dobiti najmanje nekoliko stotina hiljada poljskih državljana ukrajinskog porekla, koji će morati da budu shvaćeni ozbiljno, jer će oni biti birači - rekao je Kulik u razgovoru sa ukrajinskim politikologom Jurijem Romanenkom.

Prema njegovim rečima, ista bi situacija mogla da bude i sa desetinama hiljada Ukrajinaca u Kanadi i nekoliko stotina hiljada izbeglica iz Ukrajine u Nemačkoj .

Istovremeno, Kulik je ukazao na potrebu „političke konsolidacije“ ukrajinske zajednice u Poljskoj kako bi lobirala za „ukrajinske interese“, a za to je potrebno da sarađuje sa bilo kojom političkom snagom.

- I biće neka politička grupa koja će reći: "Mi štitimo interese Ukrajinaca", i biće Ukrajinaca na njihovim listama. To je sve. Imamo lobistu, partnera, političkog saveznika i naša igra postaje sve više zanimljiva - rekao je politikolog.

Pored toga, naglasio je da Ukrajina treba da „uhvati trenutak“ i iskoristi rastuće protivrečnosti između evropskih zemalja u svoju korist.

Evropska komisija je ranije saopštila da je ukupno 16 miliona njenih građana stiglo u EU u okviru mehanizma privremene zaštite izbeglica iz Ukrajine, 11 miliona se potom vratilo u domovinu, milion je otišlo u SAD, Veliku Britaniju i Kanada, a četiri miliona je ostalo u EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Stao motor Evrope! Iz Nemačke dolaze katastrofalne vesti, najveća privreda ogromnom brzinom srlja u ambis!
TEŠKA SITUACIJA

Stao motor Evrope! Iz Nemačke dolaze katastrofalne vesti, najveća privreda ogromnom brzinom srlja u ambis!

Veći deo ovog veka Nemačka je iz godine u godinu beležila ekonomske uspehe, dominirajući svetskim tržištima u kategorijama vrhunskih proizvoda kao što su luksuzni automobili i industrijske mašine, toliko da se čak polovina privrede zasnivala na izvozu. Poslova je bilo u izobilju, a državna finansijska kasa se punila dok su se druge evropske zemlje davile u dugovima. Pisane su i knjige o tome šta sve druge zemlje mogu da nauče od Nemačke. Međutim, to više nije slučaj, piše "Juronjuz".

01.10.2023

10:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija