• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforomer/Mediji

06.10.2023

23:20

Jeziv snimak iz Harkova nakon ruskog napada! Herson pod udarom!

Printscreen, Reuters

Vesti

Jeziv snimak iz Harkova nakon ruskog napada! Herson pod udarom!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 589. dan

Jeziv video iz centra Harkova nakon ruskog napada

Ukrajinci na društvenim mrežama dele jeziv video nastao nakon jutrošnjeg napada na centar Harkova, koji je pogođen sa dve ruske rakete. Ispod ruševina pronađeno je telo 10-godišnjeg dečaka. To je najgori napad u centru Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, u poslednjih nekoliko meseci.

 

 

 

Nemačka će poslati Ukrajini nekoliko desetina hiljada granata

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ će po nalogu Bundesvera proizvesti i poslati Ukrajini više desetine hiljada komada municije kalibra 155 milimetara, saopštila je kompanija.

U pitanju su granate L15 za potrebe ukrajinske vojske, ali nije preciziran tačan broj koliko će ih biti isporučeno i u kom roku.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo putem isporuke oružja, nego i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Ukrajinski lovac oboren u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska oborila je ukrajinski lovac u Zaporoškoj oblasti u blizini mesta Guljajpolje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Neprijateljski avion oboren je iznad Zaporoške oblasti oko 14 sati po lokalnom vremenu - saopštio je on iako nije precizirao o kom tačno avionu je reč.

Foto: Priontskrion

Rogov o oborenom dronu

Rusija priprema sud za zločince iz Kijeva: Radićemo zajedno sa stranim partnerima

Rusko rukovodstvo zajedno sa stranim partnerima razmatra formiranje suda u kojem će se suditi kijevskom režimu, kaže ambasador za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnjik. 

- Aktivno radimo sa našim partnerima u parlamentima. Zajedno predviđamo kako će se oformiti sud koji će suditi zločincima ukrajinskog režima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, sa ruske strane ovim pitanjem bave se Državna duma i Savet Federacije, a sa suđenjem će se početi po završetku ukrajinskog konflikta. Zbog svih zločina koje su ukrajinske snage počinile poslednjih godina, Rusija je uspostavila novu funkciju specijalnog ambasadora za pitanja zločina kijevskog režima. Prva osoba na toj poziciji je upravo Mirošnjik. 

On je ranije saopštio i da Moskva priprema arhivu zločina kijevskog režima nad decom, a istražni komitet zemlje saopštio je da je podneo optužnice protiv vojnog vrha Ukrajine zbog terorizma. 

Ovaj general je konkurenicja Zelenskom? Sve je više zahteva za izborima u Ukrajini

Ne gađamo civilne ciljeve

Kremlj je danas ponovio da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Rusija cilja ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Peskov je dodao da su mete ruske armije i koncentrisane vojne trupe kao i ukrajinski vojni zvaničnici.

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Peskov o metama ruske vojske - civili to nisu!

Deca pljačkala grobove u Kijevu

Policija u Kijevu razotkrila je osmoro dece koja su pljačkala grobove palih vojnika na groblju Berkovec.

Dečaci i devojčice uzrasta 11 do12 godina uzimali su iz grobova spomen-predmete: zastave, ševrone, narukvice itd.

Protiv roditelja su podnete administrativne prijave, a sa decom je obavljen preventivni rad, saopštila je Nacionalna policija, a prenosi Ukrajinska pravda.

Ruske snage gađale položaje Kijeva kod Hersona

Ruske snage granatirale su ukrajinske položaje kod Hersona, a tom prilikom uništena je stanica za radioelektronsko ratovanje "Plastun-2000" i likvidirala 12 ukrajinskih vojnika, prenosi Sputnjiku izvor dobro upoznat sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije.

Takođe, prema njegovim rečima, ruske vojske su u području delte Dnjepra uništile i ukrajinsku haubicu D-30 i prateću municiju.

Pored toga, u pravcu sela Nikolajevka uništen je i minobacač kalibra 120 milimetara.

Otkriven i uništen ukrajinski bespilotni brod kod Krima

Ruska avijacija otkrila je ukrajinski dron koji se približavao Krimu i uništila ga je, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dron je oktriven u severozapadnom delu akvatorije Crnog mora, a uništila ga je posata ruskog helikoptera Ka-29.

Prethodno je saopšteno i da je ukrajinska vojska i noću pokušala da napadne Sevastopolj, ali da je napad takođe osujećen.

Ukrajinski general Kirili Budanov odveo svoju desantnu jedinicu u samoubilačku misiju

Ulazak u NATO - uslov za isporuku lovaca Ukrajini

Ministar odbrane Švedske Pol Jonson izjavio je da je uslov za moguću isporuku borbenih aviona Ukrajini članstvo Švedske u NATO, prenose mediji.

- Uslov za potencijalnu isporuku lovaca Ukrajini bilo bi članstvo Švedske u NATO - rekao je Jonson.

Takođe se navodi da će Švedska poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 2,2 miliona kruna (oko 199 miliona dolara) koji se uglavnom sastoji od municije i rezervnih delova za ranije isporučene sisteme.

Stiže artiljerija: Puna podrška za "svetu borbu"

Severna Koreja je počela da prebacuje artiljeriju Rusiji jačajući snage Vladimira Putina u ratu, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za CBS njuz.

Kim Džong Un je Putinu tokom sastanka u Rusiji prošlog meseca rekao da može da računa na "punu i bezuslovnu podršku" Severne Koreje za "svetu borbu" Rusije u odbrani njenih bezbednosnih interesa, prenosi američki TV kanal.

Volodin: Duma će raspravljati o povlačenju iz sporazuma o zabrani nuklearnih proba

U Sevastopolju odbijeni napadi ukrajinskih brodova-dronova

Ukrajinska vojska pokušala je automatizovanim brodovima da napadne rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju u ranim jutarnjim časovima, saopštio je gubernator tog grada Mihalo Razvožajev.

- Od jutros se može čuti kako ruske antidiverzantske jedinice vrše paljbu po ukrajinskim brodovima. Prema preliminarnim informacijama, u pitanju je napad ukrajinskih automatizovanih brodova - napisao je on na Telegramu.

Ruski lek protiv NATO lovaca! Stiže sistem moćniji i od PVO raketa - Moskva će ih začas potisnuti

Pentagon: Kontakt grupa za odbranu Ukrajine sastaće se u Briselu 11. oktobra.

- Ministar odbrane Lojd Ostin i predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova Čarls Braun otputovaće u utorak iz Vašingtona u Brisel, gde će 11. oktobra biti domaćini sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine - rekao je brigadni general Pat Rajder na brifingu za novinare.

Rajder je podsetio da će ovo biti 16. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine otkako je Ostin formirao međunarodnu koaliciju u aprilu 2022. On je takođe dodao da će nakon sastanka Kontakt grupe, Ostin naknadno učestvovati na sastanku ministara odbrane NATO-a u sedištu NATO-a. Kontakt grupa za odbranu Ukrajine poslednji put se sastala 9. septembra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Stiže oružje sudnjeg dana

Ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se učesnicima dikusionog kluba Valdaj slavodobitno, saopštio je da je ta zemlja razvila novi krstareći projektil neograničenog dometa pod nazivom Burevestnik.

Burevestnik već sad zovu oružjem sudnjeg dana, a zapravo radi se o krstarećoj raketi na nuklearni pogon koji joj daje neograničeni dolet, a sposobna je da nosi nuklearnu bojevu glavu, piše TV Front.

Harkov pod vatrom

- Grad Harkov je pod vatrom. Ima informacija o napadu na centar grada - saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu, prenosi Unian.

Ukrajinski mediji javlјaju da se u Harkovu čuju eksplozije. 

Ruska avijacija izvela 20 napada na ukrajinske položaje kod Kupjanska

Ruska avijacija izvela je 20 napada na ukrajinske položaje u pravcu Kupjanska, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Centar“ Sergej Zabinski.

Prilikom napada, kako je rekao, korišćeni su avioni Su-34 koji su izveli napade na jedinice 7. bataljona teritorijalne odbrane Ukrajine kod mesta Nevsko i Novoljubovka.

Takođe, u napadu su korošćeni i helikopteri Ka-52, Mi-28 i avioni jurišne acijacije kako bi naneli udare na ljudstvo i vojnu tehniku 25- mehanizovane brigade kod mesta Sinjkovka, ivanovka, Stelmahovka i Berestovo.

Takođe, kod Makejevke, prema rečima Zabinskog, teška artiljerija granatirala je položaje ukrajinske 66. mehanizovane brigade.

Ukupni gubici ukrajinske vojske bili su jedna četa ukrajinske vojske, dva tenka, sedam minobacača, jedna radiolokaciona stanica AN/TPQ-37, šest pikapova i dva drona.
 

Novi detalji o smrti Prigožina

Geleri ručnih bombi su pronađeni u telu lidera privatne vojne kompanije (PVK) Vagner Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u padu aviona, otkrio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na plenarnoj sednici Valdajskog foruma u ​​četvrtak.

Putin je tom prilikom govorio i o deteljima koji do sada nisu bili spominjani!

Tokom noći oboreno šest dronova

PVO je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborila šest dronova, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov. On je dodao da prema preliminarnim informacijama nema žrtava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija