• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2023

15:30

Šta se dešava u Ukrajini?! Zbog Izraela je ovo svima promaklo! Manevri sa obe strane najavljuju veliki rasplet situacije!

Reuters/shutterstock

Vesti

Šta se dešava u Ukrajini?! Zbog Izraela je ovo svima promaklo! Manevri sa obe strane najavljuju veliki rasplet situacije!

Podeli vest

Tokom protekle nedelje su tajna isporuka američkog oružja i napad preko reke Dnjepar ubrizgali preko potrebnu energiju uglavnom zaustavljenoj ukrajinskoj kontraofanzivi, objavio je CNN.

Američka televizija je rezimirala šta se sve desilo u Ukrajini za poslednjih sedam dana i tu navela i tvrdnje Kijeva da su na istoku zemlje naneti masovni gubici ruskim snagama koje pokušavaju da opkole grad u Donbasu.

Iznenadni dolazak taktičkog raketnog sistema američke vojske (Army Tactical Missile System - ATACMS)

Amerika je tajno isporučila rakete dalekog dometa ATACMS koje su u utorak zasule aerodrome u okupiranom Berdjansku na obali Azovskog mora i u Luhansku u istočnoj Ukrajini, uništivši ruske helikoptere i skladište municije.

Foto: Reuters

 

Video snimak koji je objavio general Valerij Zalužni, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, prikazuje snažne raketne baterije u dejstvu, uz propratni tekst zahvalnosti ukrajinskim vojnicima "na njihovoj službi" i partnerima "na njihovoj podršci".

U vreme kada je američko finansiranje Ukrajine i dalje neizvesno, dolazak ATACMS bio je dobrodošli razvoj događaja za Kijev, kako na bojnom polju tako i za javni moral. Ukrajina je mesecima tražila ovaj raketni sistem. Još uvek nije jasno kada je oružje isporučeno niti kada je doneta odluka o njegovom slanju.

CNN navodi da će moćne rakete ATACMS dometa 170 kilometara verovatno poremetiti rusko pozicioniranje, a većina analitičara predviđa da će Moskva biti prisiljena da postavlja vazduhoplovna sredstva dalje od fronta, ograničavajući tako operativni kapacitet.

Ukrajinci su ovaj potez doživeli kao snažnu poruku podrške iz Amerike.

- Ukrajinci su jako ohrabreni isporukom ATACMS, a naši ratnici ih dobro koriste na bojnom polju - napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenoj mreži X (bivši Tviter) nakon razgovora s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Borbe na istoku

Žestoke borbe su se rasplamsale u Avdejevki u Donjeckom regionu. Rusija nastavlja da opkoljava grad, a Ukrajina tvrdi da je zadala velike udarce ruskom vojnom osoblju i opremi. Ruske snage pokrenule su talase napada koje su ukrajinske trupe, čvrsto utvrđene u tom području, uspele da odbiju.

Foto: Printscreen/Rybar

 

Prema izvorima iz ukrajinske vojske, u četvrtak je uništeno više ruskih vojnika i tenkova nego u bilo kojem danu od početka rata. CNN ne može nezavisno da potvrdi ukrajinske tvrdnje o ruskim gubicima, ali video koji su podelili nezvanični izvori iz ukrajinske vojske pokazuje intenzivne borbe i uništenu opremu. Zelenski je ruske gubitke u Avdejevki nazvao katastrofalnim.

Analitičari kažu da je ruski cilj da opkole grad i preuzmu uzvišenja u blizini industrijskog postrojenja, što bi Rusiji pružilo efikasnu vatrenu kontrolu nad ukrajinskim rutama snabdevanja. Avdejevki se nalazi na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini još od 2014. godine. Više od 1.600 civila i dalje je u gradu.

Operacija preko reke u Hersonu

Nema mnogo službenih detalja najnovije ukrajinske operacije preko reke Dnjepar. Ali, čini se da su ukrajinske trupe prešle reku i rasporedile se na dalu Hersonske oblasti koji je pod ruskom okupacijom, barem su tako objavili vojni blogeri bliski Kremlju.

Popularni ruski vojni bloger VorGonzo (WarGonzo) kazao je u petak da su se borbe na istočnoj obali Dnjipra nastavile u blizini priobalnog sela Krinki.

Foto: Printscreen Twitter

 

- Ukrajinske trupe pokušavaju da uspostave uporište i dovuku rezerve kako bi razvile inicijativu na obali Dnjepra koju kontroliše ruska vojska - naveo je on.

Ranije prošle nedelje ruski blogeri su tvrdili da su ukrajinske vojne jedinice prešle Dnjepar, probivši rusku odbranu i zauzevši sela Pojmu i Piščanivku na istočnoj obali. Kijev nije službeno komentarisao ove operacije.

CNN podseća da je Ukrajina i ranije izvodila napade na istočnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ukrajinske snage prvo su u junu uspostavile mostobran na obali reke pod kontrolom Rusa i to u blizini Antonivskog mosta, a tokom ljeta izvele su i druge napade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05