• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.ru

05.11.2023

19:35

(VIDEO) F 16 stigli u Ukrajinu - uvezeni rastavljeni iz Poljske! Sad da ih vidimo u obračunu sa migovima i suhojima!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) F 16 stigli u Ukrajinu - uvezeni rastavljeni iz Poljske! Sad da ih vidimo u obračunu sa migovima i suhojima!

Podeli vest

Ukrajina je nedavno dobila dva demontirana američka borbena aviona F-16. Uvezeni su drumskim putem iz Poljske. Tako je ukrajinska vojska 2. novembra već imala na raspolaganju pet aviona ovog tipa.

Podsetimo, predsednik zemlje Vladimir Zelenski već nekoliko meseci traži od Zapada lovce F-16. Američke vlasti su dale zeleno svetlo, ali uz upozorenje da će to biti nemoguće uraditi pre proleća sledeće godine.

Razlog zašto su SAD i EU odlučile da ubrzaju isporuke bili su ogromni gubici ukrajinske avijacije. Stručnjaci smatraju da će ruski avioni MiG-31 i A-50 biti prioritetne mete američkih lovaca.

Prvi su opasni jer mogu biti opremljeni hipersoničnim raketama Kinžal, a drugi predstavljaju smrtnu opasnost za ukrajinsku avijaciju, jer su u stanju da prate poletanje aviona Oružanih snaga Ukrajine na velikim udaljenostima.

Sa svoje strane, dolazeći američki lovci mogu biti opremljeni raznim tipovima raketa vazduh-vazduh serije AIM. Najnovija verzija AIM-120D ima domet lansiranja od 180 kilometara. Ovo bi moglo da stvori problem za ruske Vazdušno-kosmičke snage u slučaju lansiranja i „vazdušne borbe na daljinu".

- U redu, to je to, (F-16) su stigli - takav komentar u ukrajinskoj novinskoj zajednici VKontakte je već prikupio više od 20 hiljada lajkova od stanovnika Ukrajine.

Međutim, ruske Vazdušno-kosmičke snage se već pripremaju za pojavu takvih „poklona".

- Pet rasklopljenih aviona neće moći da promene situaciju na ratištu. Ruski lovci i PVO sistemi su sve bolji, a F-16 ima jedan veliki  nedostatak: toplotni odraz koji je višestruko veći nego što ga imaju avioni sovjetskog tipa. Zato će biti prilično lako pratiti ih - kažu stručnjaci.

Vojni ekspert Boris Rožin kaže da je bilo očekivano da će se "Sokoli" (F 16 prim. aut.) pre ili kasnije pojaviti u Ukrajini, a MiG-ovi 29, koji su isporučeni iz zemalja bivšeg Varšavskog bloka, najverovatnije su skoro svi već uništeni. Prema njegovim rečima, za upravljanje F-16 potrebna je "velika količina specifične kopnene opreme, čija se nabavka još završena". 

- Takođe, spisak aerodroma sa kojih bi  F-16 teoretski mogli da polete u Ukrajini je veoma mali. Zaključak - Vredi  "Bodežima" i "Kalibrima" preventivno prošetati svim potencijalnim lokacijama koje ameruički avioni mogu da koriste - jasan je Rožin! 

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni upozorava da lovci F-16 kasno stižu  i da je Rusija poboljšala svoju protivvazdušnu odbranu. 

- Sada će ruski S-400 moći će da oborite Falkone na poletanju - upozorava Zalužni.

Pravda.ru je napravila anketu među ruskim borbenim pilotima o tome kako oni vide ulazak američkih lovaca u rat u Ukrajini. Po njihovom mišljenju, sve zavisi od naoružanja i pilota F-16.

Ako su u pitanju ukrajinski piloti (čak i oni koji su prekvalifikovani u SAD) ili bivši kadeti, oni će brzo biti uništeni u borbi, ako su, s druge strane, za komandama američki piloti F-16 "na odmoru ili u penziji", vazdušne bitke će biti vruće i žestoke, ali će Falcon ipak izgubiti od suhoja i migova.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da je Rusija za mesec dana uništila 37 ukrajinskih aviona. On je napomenuo da će "ako Kijev dobije F-16, svi će biti oboreni za 20 dana".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija