• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.11.2023

14:58

Svetska uzbuna! Od početka pandemije nije viđena ovakva panika! Hitno se oglasilo kinesko Ministarstvo zdravlja!

Shutterstock

Vesti

Svetska uzbuna! Od početka pandemije nije viđena ovakva panika! Hitno se oglasilo kinesko Ministarstvo zdravlja!

Podeli vest

Grip i drugi poznati patogeni, a ne neki novi virus, uzroci su porasta broja obolelih od respiratornih infekcija širom Kine, koji je privukao pažnju Svetske zdravstvene organizacije, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo zdravlja.

Prema navodima portparola kineske Nacionalne zdravstvene komisije, nedavna žarišta respiratornih infekcija uzrokovalo je preklapanje pojave uobičajenih virusa kao što su grip, rinovirusi, respiratorni sincicijalni virus (RSV), adenovirus, kao i bakterije kao što je mikoplazma pneumonije, prenosi AP.

Kinesko ministarstvo pozvalo je lokalne vlasti da otvore dodatne klinike za lečenje groznice i promovišu vakcinaciju među decom i starijima, dok se, prve zime nakon ukidanja restriktivnih mera zbog korona virusa, zemlja bori sa talasom respiratornih infekcija.

- Treba uložiti napore da se poveća otvaranje relevantnih klinika i mesta za lečenje, produži radno vreme i poveća snabdevanje lekovima - rekao je portparol ministarstva Mi Feng.

On je savetovao ljudima da nose maske i pozvao lokalne vlasti da se usredsrede na sprečavanje širenja bolesti na mestima gde ima velikog broja ljudi, kao što su škole i starački domovi.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije ove nedelje zvanično zatražila od Kine da pruži informacije o potencijalno zabrinjavajućem porastu respiratornih bolesti i žarišta pneumonije kod dece.

SZO je kasnije objavila da kineski zdravstveni zvaničnici nisu otkrili nikakve neobične ili nove patogene i da su pružili zatražene podatke u vezi sa povećanjem respiratornih oboljenja i prijavljenim žarištima upale pluća kod dece.

Kako je navela SZO, podaci kineskih zvaničnika pokazali su da je od oktobra povećan broj dece u bolnicama zbog bolesti kao što su bakterijske infekcije, RSV, grip i prehlada. 

Pojava novih sojeva gripa ili drugih virusa koji mogu da izazovu pandemiju obično počinje sa nedijagnostikovanim žarištima respiratornih bolesti. 

Tako su i SARS i COVID-19 prvi put prijavljeni kao neobične vrste pneumonije.

Kineske vlasti ranije ovog meseca za porast broja obolelih od respiratornih infekcija okrivile su ukidanje ograničenja koja su bila uvedena zbog korona virusa. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija