• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.11.2023

11:08

Obavezno pročitajte! Ruski senator se oprostio od Kisindžera!

Reuters

Vesti

Obavezno pročitajte! Ruski senator se oprostio od Kisindžera!

Podeli vest

Sudbina Henrija Kisindžerova vezuje se za najvažnije događaje proteklog stoleća, on će ući u istoriju kao izuzetan diplomata, čijom smrću je završena jedna epoha, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov koji je lično poznavao bivšeg državnog sekretara SAD.


"Ovo je slučaj kada sa jednom ličnosti odlazi epoha. Kako kažu, tamo se takvi ljudi više ne rađaju", napisao je senator na svom Telegram kanalu.

On je naveo da je Kisindžer „u mnogome bio legendarni političar, čija sudbina se povezuje sa važnim događajima veka - od emigracije iz Hitlerove Nemačke do julske posete Kini, u kojoj SAD danas vide svog glavnog protivnika”.

"Otišao je predstavnik epohe kada su se SAD vodile, ne fobijama i utopijama, već interesima i realnostima. Kada je Vašington u svom arsenalu imao diplomatiju, a ne samo sankcije", naglasio je Kosačov.

Prema njegovom mišljenju, Henri Kisindžer je bio predstavnik „takozvane realpolitike, zbog čega je bio i kritikovan i hvaljen“.

"Umeo je da izgradi lične odnose, pa čak i da se sprijatelji sa protivnicima. Njegovo ime se vezuje za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine, pregovore o kontroli naoružanja sa SSSR-om i širenju veza između Izraela i njegovih arapskih suseda. Dobio je prilično kontroverznu Nobelovu nagradu za potpisivanje Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom", podsetio je potpredsednik Saveta Federacije.

 

 

Bilo je, kako je senator primetio, mnogo „tamnih tačaka u njegovoj biografiji“. Među njima, Kosačov je naveo učešće u operaciji svrgavanja demokratski izabranog predsednika Čilea Salvadora Aljendea, u pogibiji civila u Kambodži i još mnogo toga.

"Ipak, on će ući u istoriju kao izvanredan diplomata koji je čvrsto i vešto branio interese svoje zemlje, pokušavajući, čak i u uslovima sadašnjeg ludila i slamanja zapadnih političara da oživi diplomatiju i dijalog",- naveo je Kosačov.

"Imao sam priliku da lično razgovaram sa njim, utisak da se radi o velikoj ličnosti i čoveku epohe pojavljuje se bukvalno čim počne razgovor",  zaključio je senator.

Podsetimo, Henri Kisindžer je noćas umro u 101. godini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija