• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

16:21

Konačno kraj drame?! Rusija poslala hitan zahtev Hamasu! "Odmah..."

Shutterstock, Reuters, EPA

Vesti

Konačno kraj drame?! Rusija poslala hitan zahtev Hamasu! "Odmah..."

Podeli vest

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova i izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok i Afriku, Mihail Bogdanov, zahtevao je hitno oslobađanje talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, u telefonskim razgovorima danas i u nedelju sa predstavnicima te palestinske militantne grupe i drugih palestinskih frakcija, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Saopštenje je usledilo nakon niza sastanaka i telefonskih poziva između ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera bliskoistočnih zemalja prošle sedmice.

Ministarstvo je navelo da je Bogdanov istakao principijelni stav o potrebi prestanka sukoba u Pojasu Gaze i hitnom rešavanju svih humanitarnih problema, uključujući oslobađanje talaca, preneo je TASS.

Bogdanov je istakao potrebu da se, kako je naveo, "ponovo uspostavi palestinsko jedinstvo u okviru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO)" i ponovo potvrdio podršku Moskve da "palestinska država u granicama iz 1967. godine koegzistira uz Izrael".

U saopštenju se ne navodi da li je Bogdanov tražio oslobađanje svih talaca ili samo ruskih državljana koje drži Hamas i ostale frakcije.

Navodi se da je Bogdanov razgovarao sa visokim zvaničnicima PLO, Palestinske demokratske unije, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Hamasa. 

Rusija je u nedelju pozvala da međunarodna posmatračka misija ode u Pojas Gaze da bi procenila humanitarnu situaciju. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija snažno osudila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali da je neprihvatljivo da Izrael to koristi kao opravdanje za, kako je naveo, "kolektivno kažnjavanje miliona pripadnika palestinskog naroda neselektivnim granatiranjem".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija