• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Times of India

30.12.2023

21:56

Za šta se sprema Si Đinping?! Bez objašnjenja smenio devet ključnih generala! U toku je brutalna čistka vojske u Kini!

Fotoilustracija/Reuters

Vesti

Za šta se sprema Si Đinping?! Bez objašnjenja smenio devet ključnih generala! U toku je brutalna čistka vojske u Kini!

Podeli vest

Kina je naglo i bez objašnjenja uklonila devet visokih vojnih ličnosti iz svog nacionalnog parlamenta u okviru velike čistke osoblja u višim ešalonima nacionalnog odbrambenog sistema, izvestila je zvanična novinska agencija Sinhua

Eksperti postavljaju pitanje o tome kako će takva previranja uticati na nesmetane operacije kineske vojske. Tim pre, jer je pet od devet smenjenih bilo u samom vrhu komandnog lanca kineske vojske, uključujući bivšeg komandanta Li Jučaa za koga je ranije prijavljeno da je predmet istrage o korupciji.

Najmanje dvoje "uklonjenih" su iz Odeljenja za razvoj opreme, koje je ovog leta otvorilo istragu o korupciji u kupovini hardvera još od 2017. Datumi te istrage poklapali su se sa mandatom bivšeg ministra odbrane Li Šangfua na čelu odeljenja za nabavke.

Ding Laihang, bivši komandant Ratnog vazduhoplovstva, takođe je "najuren", dok je deveti visoki oficir iz roda mornarice. 

Peking nije naveo razlog za njihovo uklanjanje, niti se o tome oglasila Narodnooslobodilačka vojska Kine.

Analitičari i upućeni u dešavanja u Kini smatraju da je to samo nastavak gotovo decenijskog nastojanja kineskog predsednika Si Đinpinga da očisti Narodnooslobodilačku vojsku od korumpiranih kadrova. Kina je 2014. počela da pokreće istrage o nekim od svojih najviših sadašnjih i penzionisanih generala, uključujući dvojicu koji su bili u telu koje vodi PLA, Centralnu vojnu komisiju.

Podsetimo, Peking je u oktobru bez objašnjenja smenio Li Šangfua sa funkcije glavnog vojnog diplomate Kine. To se desilo nekoliko meseci  nakon što su oterana dvojicu najviših generala koji su upravljali nuklearnim arsenalom zemlje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija