• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Beta

14.01.2024

20:20

Naoružava se još jedna evropska zemlja! Pojačanje stiže iz SAD, na pomolu haos?! (VIDEO)

video printscreen

Vesti

Naoružava se još jedna evropska zemlja! Pojačanje stiže iz SAD, na pomolu haos?! (VIDEO)

Podeli vest

Isporuka američkih višenamenskih borbenih aviona F-16 Blok 70 Ratnom vazduhoplovstvu Slovačke formalno je počela u okviru paketa u kom je 2018. godine Bratislava naručila 12 jednoseda i dva dvoseda po ceni od 1,8 milijardi dolara.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na fotografijama koje je ranije objavio proizvođač aviona, američka kompanija Lokid Martin, može se videti letenje i sletanje dvoseda sa registarskim brojem 1101 i oznakama Ratnog vazduhoplovstva Slovačke.

Za sada su dva aviona, sa brojevima 1101 i 1001 formalno predata Slovačkoj, a dolazak aviona u matičnu vazduhoplovnu bazu Sliać očekuje se sredinom godine.

Isporuka će biti nastavljena i tokom naredne godine a pored Slovačke, avione F-16 na istočnom krilu NATO koriste Poljska i Rumunija dok bi u prvom kvartalu 2025. godine prve avione tog tipa trebalo da dobije i Bugarska. U prvoj polovini 2023. godine Slovačka je predala Ukrajini 13 avionа MiG-29 i od tada slovački vazdušni prostor čuvaju Ratna vazduhoplovstva Poljske i Češke.

Oružane snage Slovačke planirale su da za nove avione obuče 22 pilota a prvi od njih otišli su 2019. na obuku u SAD, u vazduhoplovnu bazu Moris u državi Arizona.

Slovački mediji pisali su oktobra 2021. godine da je u SAD na obuci tada bilo 16 pilota a kako su za preobuku pilota potrebne dve do četiri godine, može se zaključiti da isporuku aviona u Slovačku čekaju spremni i obučeni piloti.

Avioni F-16 su najbrojnije proizvedena vojna letelica u SAD u zemljama članicama NATO-a koja je još u upotrebi. Verzija Blok 70 je najmodernija i poseduje najsavremeniji radar APG-83 i napredne sisteme za gađanje ciljeva u vazduhu, na kopnu i vodi u svim vremenskim uslovima.

U svetu trenutno leti 3.100 aviona F-16 u 25 zemalja a u procesima pregovora, proizvodnje i isporuke nalaze se 143 letelice od kojih je 135 već dogovoreno dok za osam aviona namenjenih Bugarskoj još nije formalizovan posao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija