• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

02.02.2024

20:30

Zlosutni dim se podiže nad Amerikom! Sve miriše na rat: Spor između Teksasa i Vašingtona došao do tačke ključanja

Shutterstock/youtube/EPA

Vesti

Zlosutni dim se podiže nad Amerikom! Sve miriše na rat: Spor između Teksasa i Vašingtona došao do tačke ključanja

Podeli vest

Guverner Teksasa nedavno je izjavio da bi borba za granice mogla da potraje još neko vreme, verovatno do sledećeg januara, kada novi predsednik polaže zakletvu.

Spor Vašingtona i Teksasa oko meksičko-američke granice nastavlja da eskalira, a američko društvo se sve ubrzanije deli i povodom pitanja imigracije, piše nemački list "Cuerst".

Nakon što je Vrhovni sud doneo odluku da Teksas demontira ograde od žilet žice, koje je podigao duž reke Rio Grande, sukob između Vašingtona i pojedinih američkih država, koji tinja već godinama, upravo doživljava novu kulminaciju.  

Ova odluka Vrhovnog suda nije kraj, već pre početak još oštrije runde u borbi Vašingtona i Teksasa. Nakon što je u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu guverner Teksasa Greg Abot potvrdio nameru Teksasa da nastavi da se bori protiv "invazije migranata", još 24 države donele su zajedničku izjavu u kojoj su se pobunile protiv poteza Vašingtona.

Foto: EPA

Greg Abot

U pismu se tvrdi da je Bajdenova administracija, umesto da podrži vladavinu zakona i obezbeđuje granicu, napala državu Teksas zbog "zaštite od ilegalnih imigranata i terorista koji ulaze u SAD." Abot je u pismu Beloj kući optužio predsednika SAD da nije uspeo da "sprovodi zakone o imigraciji koje je doneo Kongres."

Kao rezultat "nezakonite granične politike Džozefa Bajdena", za samo tri godine, tvrdi se u Abotovom pismu, više od šest miliona ilegalnih imigranata prešlo je južnu granicu, a ove brojke nije moguće ignorisati.

Foto: EPA

Meksički migranti

Put u novi američki građanski rat

Guverener Teksasa sada izgleda još odlučan u nameri da nastavi da se još žešće suprotstavlja federalnim vlastima.

U intervjuu za "Blumberg", Abot je nedavno rekao: "Trenutno postavljamo još ograda od žilet žice kako bismo obezbedili granicu. Samo u Njujorku, kojim upravlja demokratski gradonačelnik Erik Adams, trenutno ima 37.000 ilegalnih imigranata."

U poruci na društvenoj mreži "Trut" (Istina) bivši predsednik i sadašnji predsednički kandidat Donald Tramp je podržao Abota: "Teksas se sa pravom poziva na ustav i treba ga podržati u odbijanju invazije."

Foto: Vikipedija

 

Američki mediji upravo dočaravaju sliku "građanskog rata". U izbornoj godini i Holivud se pridružio napadima na Trampa, najavljujući distopijski film "Građanski rat", koji uskoro treba da se pojavi u bioskopima. U njemu fiktivni predsednik SAD raspoređuje američku vojsku protiv pobunjenih Amerikanaca, izbeglice zakrčuju auto-puteve, a zlosutni dim se podiže nad Njujorkom.

Inače, zaštita granice je odgovornost Američke granične patrole (USBP). Teksas je nedavno naredio svojoj Nacionalnoj gardi da preuzme granicu, a druge države razmatraju  slanje nacionalne garde. Guverner Oklahome Kevin Stit govori o "buretu baruta napetosti". Konvoji kamiondžija iz različitih delova SAD iskazuju solidarnost sa pobunjenim Teksasom.

Abot je nedavno, u razgovoru sa Takerom Karlsonom, rekao da bi borba za sigurne granice mogla da potraje još neko vreme, verovatno do sledećeg januara, kada će novi predsednik položiti zakletvu. Abot aludira na Trampov reizbor, koji bi tada mogao da sprovede zakon o migracijama u svim državama, uključujući i Kaliforniju i granicu sa Kanadom.

Amerikanci nastavljaju da koračaju odvojenim putevima, zaključuje "Cuerst", i to sve krupnijim koracima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Greta Tunberg oslobođena optužbi
Zvanično

Greta Tunberg oslobođena optužbi

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg oslobođena je optužbi za kršenje javnog reda i mira zbog prošlogodišnjeg protesta ispred hotela gde se održavala konferencija o nafti i plinu, nakon što je sudija na londonskom sudu odbacio slučaj.

02.02.2024

19:35

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija