• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2024

22:39

Udarno! SAD započele vazdušne napade u Siriji i Iraku

AP/shutterstock

Vesti

Udarno! SAD započele vazdušne napade u Siriji i Iraku

Podeli vest

SAD su započele talas uzvratnih vazdušnih napada na militante u Iraku i Siriji, rekli su zvaničnici agenciji Asošiejted pres i Rojtersu.

Početne udare izveli su avioni sa posadom i bespilotne letelice koje su pogodile štab, skladišta municije i druge objekte, preneo je AP.

To je američki odgovor na napad dronom u Jordanu u kojem su poginula tri američka vojnika, a 40 je povređeno.

SAD su za napad okrivile Islamski otpor u Iraku, koaliciju milicija koju podržava Iran.

Grupe širom regiona koje podržava Iran napale su američke objekte najmanje 166 puta od izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Američka vojska: Pogodili smo više od 85 ciljeva

Američka vojska saopštila je da je izvršila vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i srodnih grupa milicija.

Američke vojne snage su pogodile više od 85 ciljeva, uključujući komandne i obaveštajne centre, skladišta raketa i raketa, skladišta dronova i objekte koji se koriste u svrhe logistike i snabdevanja, navodi se u saopštenju.

Napade su izveli brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD, preneo je Gardijan.

„Odgovor bi mogao biti na nekoliko nivoa, u fazama“
Bajdenov najviši diplomata, državni sekretar Antoni Blinken, rekao je u ponedeljak da bi odgovor SAD „mogao da bude višestepen, postepen i održiv tokom vremena“.

Američki zvaničnici žele da kazne milicije koje podržava Iran bez izazivanja šireg rata.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je pre dva dana uvođenje novih sankcija protiv finansijskih mreža iranske Revolucionarne garde i libanske paravojne grupe Hezbolah koju podržava Iran.

Iran: Odgovorićemo na svaku pretnju SAD

Komandant Korpusa Revolucionarne garde Irana, Hosein Salami, rekao je u sredu da će Teheran odgovoriti na sve američke pretnje.

„Čujemo pretnje koje dolaze od Amerikanaca i kažemo im da su nas već iskušali i da nijedna pretnja neće ostati bez odgovora“, rekao je Salami, prenela je agencija Tasnim.

Državni mediji su citirali iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana koji je na sastanku vlade rekao: „SAD moraju prestati sa pretnjama i fokusirati se na političko rešenje“.

„Vašington mora prihvatiti otpor kao činjenicu“, dodao je on, misleći na iranski naziv za savez oružanih grupa širom Bliskog istoka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija