• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.02.2024

06:40

Haos u Rusiji! Moskva na nišanu, razorne rakete spremne! Zastrašujuće vesti stižu iz Ukrajine, ako udare...

Reuters/Printscreen Telegram

Vesti

Haos u Rusiji! Moskva na nišanu, razorne rakete spremne! Zastrašujuće vesti stižu iz Ukrajine, ako udare...

Podeli vest

Dolazak obećanih lovaca F-16 u Ukrajinu donoće novu glavobolju glavnom štabu Oružanih snaga Rusije. Lovci, koje treba da isporuče četiri evropske države, biće opremljeni raketama dometa do 500 kilometara, rekao je u ponedeljak komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Naev.

Pojedini vojni blogeri navode da je verovatno reč o raketama AGM-158 JASSM, koje proizvodi američki koncern Lokid Martin, a koje su vođene satelitskom navigacijom i imaju optičko-elektronski sistem koji im omogućava da precizno pogode cilj. Domet će im omogućiti da stignu do Tule koja je udaljena 453 km ako budu lansirane sa granica Harkovske oblasti.

Međutim, lansiranje sa granica Sumske oblasti, omogućiće im da stignu i do Moskve, uključujući i auto-put Rublevo-Uspenskoe, gde se nalaze seoske kuće ruske elite, ali i predsednička rezidencija Novo-Ogarevo koja je udaljena oko 490 km.

- F-16 sa raketama dugog dometa omogućiće ukrajinskim odbrambenim snagama da ostvare još veći uspeh na bojnom polju i oslobode teritoriju od neprijatelja - rekao je Naev.

Ukrajina je već dobila od svojih zapadnih saveznika manji broj raketa ATACMS, dometa do 160 km, ali i britanske Storm Šedou dometa oko 300 km u izvoznoj verziji.

Ukrajina je od maja prošle godine tražila nemačke rakete Taurus dometa od 500 km koje su sposobne da lete na izuzetno malim visinama (oko 50 m) i stoga su praktično nevidljive za radare. Nemačke vlasti se, međutim, nisu usudile da podrže ovaj zahtev, pozivajući se na činjenicu da se i SAD uzdržavaju od prenosa verzija ATACMS velikog dometa (300 km).

Bundestag je u januaru sa 485 glasova za i 178 protiv odbacio rezoluciju da se Taurus prebaci u Кijev.

Kijev će ukupno dobiti nekoliko desetina F-16, a piloti Oružanih snaga Ukrajine već uče da lete u bazama u Britaniji, SAD i Rumuniji.

Danska planira da prebaci 19 lovaca u Кijev, ali odlaže isporuke. Umesto početkom 2024, letelice će isporučiti u drugom tromesečju. Holandija je pristala da prebaci 18 aviona, a u februaru je najavila planove da ta broj poveća na 24. Avione treba da prebace još Norveška i Belgija.

Kijev, podsetimo, ne može odmah da primi veliki broj raketa ili aviona F-16.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da je problem u tome što bi nakon toga lokacije na kojima bi se čuvali odmah postale meta ruskih udara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija