• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

20.02.2024

21:52

Predsednika Haitija likvidirali supruga, bivši premijer i šef policije! U zaveri bilo još 50 zvaničnika!

Shutterstock

Vesti

Predsednika Haitija likvidirali supruga, bivši premijer i šef policije! U zaveri bilo još 50 zvaničnika!

Podeli vest

Sudija na Haitiju objavio je spisak imena optuženih za ubistvo predsednika Žovnela Moiza u julu 2021, na kojem su, između ostalih, Moizova supruga Martin, bivši premijer Klod Žozef i bivši šef policije Leon Šarl.

Ove optužnice mogle bi dodatno da destabilizuju Haiti koji se bori sa nasiljem bandi i oporavlja se od nasilnih protesta na kojima se traži ostavka premijera Arijela Anrija, prenosi Glas Amerike.

Sudija Veser Volter označio je 50 osoba kao umešane u ubistvo predsednika Moiza. 

Volter je peti sudija na ovom predmetu, jer su ostali napustilii funkcije iz različitih razloga, između ostalog i straha da mogu biti ubijeni.

Bivši šef policije, Leon Šarl, koji je trenutno na funkciji stalnog predstavnika Haitija u Organizaciji američkih država, suočava se sa najozbiljnijim optužbama kao što su ubistvo, pokušaj ubistva, posedovanje nelegalnog oružja, zavera protiv unutrašnje bezbednosti i kriminalno udruživanje.

Martin Moiz, koja je ranjena u napadu i Žozef su optuženi za saučesništvo i kriminalno udruživanje. 

Sudija tvrdi da su njene izjave pune kontradiktornosti i da je diskredituju.

Žozef je u izjavi za AP optužio sadašnjeg premijera Anrija da podriva istragu o ubistvu Moiza, kao i da je imao koristi od njegove smrti.

- Anri koristi pravosudni sistem Haitija kao oružje i progoni političke protivnike poput mene. To je klasični državni udar. Nisu uspeli da ubiju ni mene ni Martin Moiz 7. jula 2021. i sada koriste pravni sistem kako bi sproveli svoju makijavelističku agendu - rekao je bivši premijer.

Za ubistvo se terete i Kristijan Emanuel Sanon, haićansko-američki pastor koji je takođe sebe video kao budućeg predsednika, zatim Žozef Vinsent, dvojni državljanin SAD i Haitija koji je nekada bio obaveštajac američke DEA, Dimitri Herar, šef obezbeđenja predsednika, Džon Žoel Žozef, bivši senator sa Haitija, Vindel Kok, sudija koji je u bekstvu.

Sanon, Vinsent i Žozef su izručeni SAD, gde se ukupno 11 osumnjičenih tereti za učešće u ubistvu predsednika.

Žovnel Moiz imao je 53 godine kada je ubijen u svojoj kući u Port-o-Prensu. Napad je počeo kasno noću 6. jula i završen je dan kasnije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija