• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

21.02.2024

13:39

Afrika će biti ruska?! Vagner sve preuzima pod vođstvom vojske koju šalje Putin!

EPA

Vesti

Afrika će biti ruska?! Vagner sve preuzima pod vođstvom vojske koju šalje Putin!

Podeli vest

Afrički korpus sprovodi ambiciozan plan pod vođstvom veterana vojne obaveštajne službe Rusije. Mreža kojom upravljaju ruski vojni obaveštajci, ujedinjena sa Vagner grupom u Africi, radi na tome da i u ovom delu planete "potkopa" interese koje žele da sprovedu neprijatelji sa Zapada, navodi se u novom izveštaju.

Afrički korpus je javno pokrenut u decembru, pošto je navodno bio u razvoju od raspada Vagnera nakon njegove neuspele pobune prošlog juna. Inicijativa je formirana u okviru ruske obaveštajne agencije GRU, a predvodi je general Andrej Averjanov, veteran tajnih inostranih operacija, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

- GRU je preuzeo funkcije Vagner grupe i agresivno se trudi da proširi svoja partnerstva u Africi sa eksplicitnom namerom da zameni zapadna partnerstva - napisao je glavni autor Džek Votling.

Korpus je zamenio Vagner u zemljama kao što su Mali, Niger i Centralnoafrička Republika i verovatno će se dalje širiti, navodi se u izveštaju.

Ruski zvaničnici su obilazili klijentske države nakon neuspelog Vagnerovog puča uveravajući ih da će se usluge nastaviti. Mreža replicira ključne Vagnerove funkcije bezbednosti i ekstrakcije resursa, navodi se u izveštaju, koji tvrdi da se favorizovanim režimima nudi "paket za preživljavanje režima".

- Rusija će elitama u ciljanim zemljama pružiti vojnu podršku, ekonomsku i političku zaštitu. podršku političkih tehnologa da prodaju svoju popularnost u zemlji - napisali su autori.

Rečeno je da se snage stalno šire, iako su propustile cilj da dođu do 20.000 regruta do kraja prošle godine. Veruje se da su mnogi Vagnerovi borci prešli u operaciju. Telegram kanal korpusa prikazuje borce koji se razmeštaju u zemljama uključujući Burkinu Faso i Mali, kao i niz postera za regrutaciju.

- Garantujemo visoke isplate, besplatnu medicinsku negu, uslugu pod vođstvom nadležnih komandanata - navodi se u jednom oglasu, a na jednom posteru piše:

- Pomozimo narodu Afrike zajedno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija