• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

03.03.2024

19:01

Čeka nas apokalipsa i ne možemo je sprečiti! Veštačka inteligencije 'ugasiće nam struju'! Mask najavio horor za planetu!

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

Čeka nas apokalipsa i ne možemo je sprečiti! Veštačka inteligencije 'ugasiće nam struju'! Mask najavio horor za planetu!

Podeli vest

Ilon Mask , osnivač kompanije Tesla, upozorava da bi se svet sledeće godine mogao suočiti sa nestašicom struje i transformatora zbog brzog napretka veštačke inteligencije (AI) i električnih vozila (EV).

Govoreći na Bosch Connected Vorld konferenciji u Berlinu (Nemačka) u četvrtak, Musk je istakao važnost čiste energije i proizvodnje električnih transformatora. On je ukazao na brz napredak veštačke inteligencije i potrebu za električnom energijom, što će biti od suštinskog značaja za pokretanje brojnih UI sistema i električnih vozila.

On je istakao da se kapacitet veštačke inteligencije povećava izuzetno brzo. On upozorava da bi nedostatak struje mogao izazvati probleme sa napajanjem čak i za osnovne sisteme. Ovaj alarmantni scenario nas podseća na hitnu potrebu za masovnom proizvodnjom čiste energije kako bi se zadovoljile potrebe rastućih sektora i izbegli ozbiljni poremećaji u snabdevanju električnom energijom.

Čip groznica

- Nikada nisam video da tehnologija napreduje brže od ovoga. Nedostatak čipova je možda iza nas, ali veštačka inteligencija i električna vozila se šire tako brzim tempom da će se svet sledeće godine suočiti sa problemima sa napajanjem i transformatorima - kaže Mask.

U telefonskom pozivu sa pitanjima i odgovorima za zatvaranje konferencije, kontroverzni milijarder je rekao:

- Čini se da se udeo veštačke inteligencije koja se pojavljuje na mreži povećava za faktor 10 svakih šest meseci. Očigledno da ne može da se nastavi tako velikom brzinom zauvek ili će premašiti masu univerzuma, ali nikada nisam video ništa slično. Žurba za čipove je veća od bilo koje zlatne groznice koja je ikada postojala - jasan je on.

Mislim da smo, navodi Mask, zaista na ivici verovatno najveće tehnološke revolucije koja je ikada postojala. 

- Postoji kineska kletva: 'Živeo u zanimljivim vremenima.' Pa, živimo u najzanimljivijim vremenima. Bio sam malo depresivan neko vreme, iskreno. Pomislio sam, 'Pa, da li će nas veštačka inteligencija preuzeti? Hoćemo li biti beskorisni?' Ali način na koji sam se pomirio sa ovim pitanjem bio je: da li bih radije bio živ da vidim apokalipsu korisničkog interfejsa ili ne? Valjda bih voleo da vidim ovo. Neće biti dosadno - ističe Mask'.

Šokantna ideja

Musk je nastavio: "Moja ne baš smešna šala je da su vam potrebni transformatori da biste pokrenuli transformatore. Znate, postoji ova stvar koja se zove transformator u veštačkoj inteligenciji. Ne znam, to je kombinacija neke vrste neuronske mreže... U svakom slučaju, ponestaju im transformatori da pokreću transformatore.

- Tada će sledeći nedostatak biti struja. Veštačka inteligencija neće moći da pronađe dovoljno struje da pokrene sve čipove. Mislim da ćete sledeće godine videti da jednostavno ne mogu da pronađu dovoljno snage da pokrenu sve čipove - kaže kontroverzni biznismen.

Ideja da će svetla u razvijenom svetu početi da trepere 2025. zbog porasta veštačke inteligencije prilično je šokantna, i ako je Mask u pravu, to u velikoj meri naglašava potrebu za ogromnim količinama čiste energije, iz različitih izvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija