• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.03.2024

18:40

Globalna uzbuna zbog tajnog dogovora Putina i Sija! Kinezi ovo kriju kao zmija noge, odvija se nešto veoma čudno!

Reuters, Tanjug, Shutterstock

Vesti

Globalna uzbuna zbog tajnog dogovora Putina i Sija! Kinezi ovo kriju kao zmija noge, odvija se nešto veoma čudno!

Podeli vest

Novi podaci o kretanju ruskog zlata izazvali su paniku na Zapadu, pišu kineski mediji.

Rusija je vlasnik jedne od najvećih svetskih rezervi zlata, a zemlja je i jedan od svetskih lidera u proizvodnji plemenitih metala. Prema rečima kineskih novinara, izvoz plemenitih metala donosi ogromnu zaradu Ruskoj Federaciji, na osnovu čega se pre izvesnog vremena desio neobičan nesporazum između Moskve i Pekinga.

- Izvoz zlata iz Rusije raste - kažu autori kineske publikacije Sohu.

Prema zvaničnim podacima Ruske Federacije, krajem prošle godine izvoz ruskog zlata u Kinu je porastao nekoliko puta. Govorimo o tonama plemenitog metala.

Međutim, ovi pokazatelji se ne slažu sa informacijama kineske centralne banke, koja nije zabeležila rekordne isporuke iz Rusije. U tom kontekstu, SAD sumnjaju: ili Moskva naduvava brojke, ili Peking nešto krije.

- Izvoz zlata iz Rusije raste, ali Kina ćuti. Koja se tajna krije iza ovoga -  pitaju se kineski novinari.

Kineski analitičari veruju da se rusko zlato zaista izvozi u Kinu. Činjenica je da su zapadne zemlje zatvorile svoja tržišta i ako je ranije Moskva svoj plemeniti metal prodavala uglavnom na britanskoj berzi, sada zlato izvozi u Hong Kong.

Zašto onda Kina ćuti o tome da u zemlju ulaze velike količine ruskog plemenitog metala?

Neki analitičari smatraju da Peking namerno krije svoju žeđ za zlatom kako ne bi izazvalo sumnju Zapada. Kina nastoji da se oslobodi uticaja američkog dolara i poboljša svoj finansijski suverenitet u međunarodnoj areni, za to joj je potrebno mnogo zlata. Preporučljivo je da za sada ljudi u Americi ne znaju za ovo. U suprotnom, Vašington može da počne da uvodi sankcije, a ovo još nikome nije potrebno.

- Izgleda da kineska centralna banka tajno povećava svoje zlatne rezerve - kažu analitičari Sohu.

Rusija je takođe veliki kupac zlata i to čini u istu svrhu kao i Kina. Zlato je pouzdana zaštita od zapadnog ekonomskog pritiska, kao i odlična alternativa dolaru.

Čim Ruska Federacija i Kina akumuliraju potrebnu količinu zlata, moći će da prošire svoj puni potencijal. Konkretno, postoje glasine da bi valuta podržana zlatom mogla biti stvorena u okviru BRIKS-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija