• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.04.2024

22:39

(UŽIVO) Francuzi priznali: Da, učestvovali smo! Vojska dobila specijalan zadatak, Teheran pozvao Lavrova

Tanjug/AP/Printscreen

Vesti

(UŽIVO) Francuzi priznali: Da, učestvovali smo! Vojska dobila specijalan zadatak, Teheran pozvao Lavrova

Podeli vest

Napad Irana na Izrael, drugi dan.

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

- Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju - rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

- Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći - rekao je Gutereš.

Foto: EPA/Daniel Irungu

Antonio Gutereš

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

- Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove - naglasio je on. Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

 

Francuzi priznali: Da, učestvovali smo

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sedžurne.

'- Preuzeli smo odgovornost i izvršili misiju presretanja - rekao je Sežurne televizijskom kanalu France 2, ali nije izneo detalje o učešću Francuske u sinoćnjoj odbrani Izraela od iranskog napada.

Ranije danas, potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je Francuska bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela, podseća Rojters.

 

Uspešan napad Irana! Sada će Vašington i Tel Aviv paziti šta rade, obaveštajac objasnio zašto je za Izrael bolje da ne uzvraća

 

Saudijski zvaničnik: Iran izazvao rat u Gazi kako bi sprečio odnose sa Izraelom

Iran je izazvao rat u Gazi kako bi sprečio uspostavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, rekao je neimenovani zvaničnik, koji je ujedno i član saudijske kraljevske porodice, saudijskom emiteru Kan. 

- Iran je zemlja koja sponzoriše terorizam i trebalo ga je odavno zaustaviti - ocenio je saudijski zvaničnik.

On je takođe rekao da da je ''svaki sumnjivi objekat“ koji je ušao u vazdušni prostor Saudijske Arabije bio presretnut, čime je, kako navodi Tajms of Izrael, insinuirao da je Rijad učestvovao u obaranju iranskih dronova koji su sinoć bili lansirani ka Izraelu. Uz pomoć SAD, u martu 2023. otpočet je proces normalizacije odnosa Saudijske Arabije i Izraela, uz međusobne posete ministara, ali je ovo pitanje obustavljeno nakon početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze u oktobru prošle godine.

 

Imamo plan i za ofanzivu i za defanzivu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon noćašnjeg napada Irana.

Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i dovedu do eskalacije u regionu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, dodajući da IDF ostaje u stanju povišene pripravnosti.

- Tokom poslednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofanzivu i za defanzivu. Nastavićemo da štitimo državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastaviti da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za ceo Bliski istok - rekao je kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi Skaj njuz.

On nije izneo više detalja o odobrenim planovima koji su doneti na sastanku ratnog kabineta.

 

Ratni kabinet bez odluke o napadu na Iran

Višesatni sastanak izraelskog ratnog kabineta završen je u nedelju uveče bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na napad Irana.

Izraelski zvaničnik rekao je za CNN da Izrael odlučan da odgovori, ali da tek treba da odluči o vremenu i obimu. Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je novinarima da je jedan izraelski zvaničnik rekao SAD da Izrael ne želi značajno da eskalira obračun sa Iranom.

- Mislim da nam je Izrael jasno stavio do znanja da ne traži značajnu eskalaciju sa Iranom. To nije ono što traže. Traže da se zaštite i brane - rekao je visoki zvaničnik administracije.

 

Uzbuna! Ovo je objava rata! Izrael napadnut sa četiri strane Bliskog istoka, "Skaj njuz" doslovno preneo reči predsednika Hercoga

 

Lavrov sa iranskim kolegom: Nove provokacije vode rastu napetosti na Bliskom istoku

 

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan obavestio je u telefonskom razgovoru svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova o odgovoru Teherana na izraelski vazdušni napad na ambasadu u Damasku, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Fokus je bio na situaciji na Bliskom istoku, a šef iranskog ministarstva spoljnih poslova obavestio je svog ruskog kolegu o merama koje je Teheran preduzeo kao odgovor na izraelski vazdušni napad na konzularno odeljenje iranske ambasade u Damasku - rečeno je u saopštenju.

Sagovornici su istakli da bi "dodatna eskalacija situacije u regionu i nove opasne provokativne akcije mogle dovesti do povećanja napetosti na Bliskom istoku".

- Sprečavanje ovakvih scenarija i otklanjanje njihovih uzroka trebalo bi da budu predmet posebne prioritetne pažnje Saveta bezbednosti UN - istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je tokom razgovora potvrđeno da se obe strane zalažu za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, rešavanje najhitnijih humanitarnih problema i stvaranje jakih uslova za direktne pregovore u skladu sa rezolucijama UN o rešenju dve države.

 

Počela sednica izraelskog ratnog štaba

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upravo održava sastanak užeg ratnog kabineta u sedištu Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon masivnog raketnog napada iz Irana.

- Premijer Benjamin Netanjahu trenutno održava sastanak Ratnog kabineta u kompleksu Кirija u Tel Avivu - navodi se u izveštaju.

Ranije su izraelski mediji javili da je na sastanku planirano da se razgovara o mogućim opcijama za odgovor Izraela na napad Irana.

 

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sastanku SB UN o Bliskom istoku

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatraženoj zbog iranskog napada na Izrael, izjavio je neimenovani izvor iz UN.

Kako je neimenovani izvor rekao za TASS, obe strane su tražile učešće na sednici, na kojoj će njihovi predstavnici dobiti reč. SB UN održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom. Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

 

(VIDEO) Izrael podigao borbene "adire"! Pogođena vazdušna baza, oglasila se vojska i objavila snimak!

 

IDF: Ovako izgleda presretanje dronova

Pogledajte sninak:

 

 

 

U kakvom je stanju devojčica povređena u sinoćnom napadu

Sedmogodišnja devojčica koja je tokom noći zadobila teške povrede glave u iranskom napadu na Izrael, je i dalje u kritičnom stanju saopštila je izraelska vlada.

- Stanje sedmogodišnje devojčice koja je juče evakuisana iz grada se pogoršalo i i dalje je kritično i nestabilno - rekla je Iasmin Amos, portparolka Medicinskog centra Soroka i Beršeba na jugu zemlje, gde je devojka se leči.

Kako je dodala, devojčica je zadobila teške povrede glave i životno je ugrožena.

 

Šta su iranski Šahedi-238?! Model 138 slavu stekao u Ukrajini, a Rusi stoje iza njegovog razvoja! (VIDEO)

 

Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

- Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija' - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje.

Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

 

Iranski vojni gigant sprema nebesku stihiju! Kažu da je ovo najbrža letelica

 

NATO osudio napad Irana na Izrael

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka. Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

- Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja - navela je Daklala.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

 

Fajon: Slovenija će na sednici SB UN pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku

 

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je da će Slovenija na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku i smirivanje situacije. Slovenija će na sednici sazvanoj posle iranskog napada na Izrael pokazati i privrženost sveobuhvatnom pristupu i diplomatskim rešenjima, navela je Fajon, prenela je STA.

Fajon je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova najavila da će Slovenija na sednici Saveta bezbednosti UN pozvati sve strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da eskalira situaciju na Bliskom istoku. Ona će ponovo pozvati na trajni prekid vatre u Gazi, poštovanje međunarodnog prava i "povratak diplomatiji".

Slovenačka ministarka spoljnih poslova je dodala da "svaki dalji vojni sukob na Bliskom istoku može imati razorne posledice po region i svet".

Fajon je istakla da Slovenija odlučno osuđuje napad Irana na Izrael i kao kada je nedavno napadnut iranski konzulat u Damasku, izražava duboku zabrinutost zbog dalje destabilizacije regiona. SB UN održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Otkriveni detalji pakla u Negevu! Sa ovih lokacija nsu napali, poznat i broj raketa koje su pogodile vazduhoplovne baze Ramon i Nevatim

 

Sijarto u razgovoru sa Kacom osudio napad Irana na Izrael

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto osudio je napad Irana na Izrael u današnjem telefonskom razgovoru sa izraelskim šefom diplomatije Izraelom Kacom i izrazio solidarnost Mađarske sa izraelskim narodom. Sijarto je napisao na Fejsbuku da je sa Kacom razgovarao o situaciji nakon napada Irana na Izrael u subotu uveče.

- Uverio sam svog kolegu u solidarnost Mađarske sa Izraelom i izraelskim narodom i jasno stavio do znanja da odlučno osuđujemo napad na tu zemlju - naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da se Mađarska u poslednje vreme kontinuirano zalagala protiv eskalacije sukoba. On je izrazio nadu da se, ipak, može sprečiti eskalacija koja bi ugrozila globalnu bezbednost.

 

Amerika: Širi rat Izraela i Irana može da se izbegne

Širi rat Izraela i Irana može da se izbegne, smatra portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- SAD ne veruju da je rat neizbežan, niti da mora da bude - rekao je Kirbi komentarišući sinoćnji napad Irana na Izrael, a prenosi "Gardijan".

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "veoma zahvalan na podršci koju je predsednik Bajden dao Izraelu".

Bajden je ranije upozorio Netanjahua da SAD neće učestvovati u uzvraćanju udarca na teritoriji Irana.

Teheran je danas zapretio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate sinoćnji udar na Izrael tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

 

Sirija se solidariše sa Iranom


Iranski napadi na Izrael izvedeni su u okviru prava na samoodbranu i u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi agencija SANA.

Ministarstvo je istaklo i da se Sirija solidariše sa Iranom.

 

Izrael čeka sa odmazdom?! Ministar iz ratnog kabineta odao plan - ovo sledi nakon iranskog masovnog napada projektilima


Izrael: Iranu slede sankcije za napad, imamo pravo da se branimo

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran mora da plati cenu za svoju agresiju kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi "Tajms of Izrael".

- Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku - piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani".

- Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti - piše u saopštenju.
 

 

Udarno! NYT: Izrael doneo odluku o Iranu! Netanijahu prelomio nakon razgovora sa Bajdenom!

 

Iran upotrebio najmanje sedam hipersoničnih raketa

Oružane snage Irana upotrebile su najmanje sedam hipersoničnih raketa tokom napada na izraelsku vazdušnu bazu Nevatim, javila je iranska državna televizija „Pres TV“. Kako se navodi, „bespomoćni“ Izrael „nije presreo nijednu raketu“.

 

(VIDEO) Bukti rat čak i van planete! Izrael i Iran se tuku u svemiru: Snimljen okršaj kakav se retko viđa!


SAD: Širi rat Izraela i Irana može da se izbegne

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbegne.

Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dve zemlje i izjavio da "SAD ne veruju da je neizbežan, niti da mora da bude", preneo je Gardijan.

 

Nešto krupno dolazi! Svi pričaju o Iranu, ali šta je sa ovima?! Čekaju da Izrael uzvrati, pa da raspale iz sveg oružja!


Amirabdolahjan: Obavestili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti ograničeni

 

Iran je obavestio SAD da će njihovi napadi na Izrael biti "ograničeni" i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan na sastanku koji je danas održan sa stranim ambasadorima u Teheranu, javlja Rojters.

Iranske vlasti uputile su prethodno poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija, preneo je Tajms of Izrael.

 

Katastrofi nema kraja! Americi stigle užasavajuće vesti! Jedan pogrešan korak može da zapali celu planetu!

 

Sunak potvrdio da su britanski avioni oborili iranske dronove

Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, preneo je Skaj njuz.

 

Šta rade ovi?! Tramp šokiran: Završiće se Trećim svetskim ratom! Alarmatna najava bivšeg predsednika odzvanja planetom!

 

Jordan i Irak, nakon Izraela, ponovo otvorili vazdušni prostor

Nakon što je Izrael posle iranskog vazdušnog napada jutros otvorio svoj vazdušni prostor, svoje vazdušne prostore su ponovo otvorili i Jordan i Irak. Ove dve zemlje su takođe zatvorile svoje vazdušne prostore kasno sinoć zbog iranskog napada raketama i dronovima na ciljeve u Izraelu, prenosi Rojters.

Pozivajaući se na vazduhoplovne vlasti, jordanska državna televizija javila je jutros da je vazdušni saobraćaj obnovljen više od tri sata pre nego što je bilo planirano, a u međuvremenu su i iračke vazduhoplovne vlasti saopštile da su bezbednosni rizici prevaziđeni.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, bio je spreman za vojne vazdušne operacije presretanja bilo koje bespilotne letelice ili projektila koji bi narušio jordanski vazdušni prostor, rekla su za Rojters dva neimenovana bezbednosna izvora.

 

(VIDEO) Strava i užas! Šta je ovo bacio Izrael?! Ogromna pečurka dima se nadvila nad gradom!

 

Izraelski avioni napali Baljbek

Izraelski vojni avioni izveli su napad na naselje u blizini grada Baljbek na istoku Libana, saopštio je izvor za Sputnjik.

 

(FOTO) Zašto je Iran napao Izrael?! Zbog jednog čoveka je sve počelo! Dugo se kuvalo, ali ovaj potez nisu mogli da oproste!

 

IDF: Izraelu u odbrani pomogle SAD, Velika Britanija, Francuska i Jordan

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je, govoreći o pomoći Francuske, da Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare i da su dali doprinos u patroliranju vazdušnim prostorom, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski zvaničnici saopštili su ranije jutros da su Sjedinjene Države, Britanija i Jordan takođe pomogli da budu presretnuti dronovi i projektili koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći. Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je da je izraelska PVO presrela 99 odsto od oko 300 iranskih projektila lansiranih na Izrael.
 

Počinje sveopšti rat! NYT: Izrael i saveznici vrše žestoku osvetu! Poznato kada kreće udar na Iran!


Italija zakazala sednicu G7 zbog iranskog napada na Izrael

Italija je kao predsedavajuća grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) zakazala sednicu lidera ove organizacije. Premijerka Italije Đorđa Meloni objavila je na društvenim mrežama da Italija osuđuje iranski vazdušni napad na Izrael, prenosi ANSA.

"Hajde da izrazimo veliku zabrinutost za dalju destabilizaciju u regionu i nastavimo da radimo na tome da se to izbegne", apelovala je Melonijeva na društvenim mrežama.

Ranije danas američki predsednik Džozef Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i najavio da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.
 

 

(VIDEO) Šta je ovo?! Snimak sa Bliskog istoka šokirao svet! Pre iranskog napada primećena zloslutna pojava na nebu!

 

Iran: Operacija završena


Operacija „Istinito obećanje” protiv Izraela je završena, Iran ne planira da je nastavi, izjavio je načelnik iranskog generalšatba.

 

Evo šta je Iran uradio! Ameri konačno shvatili i zaledili se od straha! Navukli su neprijatelja u klopku, sada sledi...

 

Bivši Trampov savetnik: Izrael treba da uništi iranski nuklearni program

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton izjavio je za televizijski kanal Si-En-En da Izrael treba da razmotri mogućnost „uništavanja iranskog programa nuklearnog oružja“ kao odgovor na napad Irana. Bolton je izjavio da taj napad predstavlja veliku propast izraelske i američke politike obuzdavanja. Prema njegovom mišljenju, reakcija Izraela na dejstva Irana mora biti mnogo snažnija.

- Gotovo sigurno u ovom trenutku nijedna od raketa (koje je ispalio Iran) nije sadržala nuklearne bojeve glave, ali vi nikada ne možete reći kada će biti sledeći napad, sledeći nalet balističkih raketa koje će možda imati nuklearne bojeve glave. Na taj način, među brojnim ciljevima koje Izrael treba da razmatra jeste mogućnost uništavnja iranskog programa nuklearnog naoružanja - izjavio je Bolton.
 

(VIDEO) Ludnica u Teheranu! Iranski narod izlazi na ulice! Neverovatni snimci kruže mrežama! "Smrt Americi, smrt Izraelu!"


Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael. Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

 

Da li je ovo moguće?! Izrael objavio šokantne vesti! Nešto nesvakidašnje se dogodilo nad Bliskim istokom!

 

Izrael otvorio vazdušni prostor

Izrael je otvorio svoj vazdušni prostor za avijaciju, prenosi Rojters, pozivajući se na administraciju aerodroma.

 

Svet je ovo čekao! Netanijahu otkrio šta se dešava! Nakon salve iranskih dronova i projektila...

 

"Svi ciljevi u Izraelu bili vojni objekti"

Iran je saopštio da su svi ciljevi, koje je gađao u Izraelu, bili vojni objekti, prenosi iranska agencija „Pres TV“.

„Svi ciljevi operacije 'Istinito obećanje' bili su izraelski vojni objekti“, navodi se u saopštenju agencije.
 

 

Teheran slavi: Ciljevi razoreni! Ovo se upravo dešava u Izraelu: Uspešno smo se osvetili...

 

Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.
Prethodno je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan zatražio organizovanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog napada Irana na Izrael, prenosi TASS.

On je naveo da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu, dodavši da očekuje da će Savet bezbednosti "svim sredstvima delovati protiv Irana".

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.
Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.
 

(VIDEO) Snimak udara iranske balističke rakete! Usred noći osvanuo dan u Izraelu: Snažna detonacija obasjala nebo!

 

Kina duboko zabrinuta zbog eskalacije nakon što je Iran napao Izrael

Kina je duboko zabrinuta zbog eskalacije situacije nakon udara Irana na Izrael i poziva relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi izbegle dalju eskalaciju tenzija, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. 

U odgovoru portparola na pitanja novinara o sinoćnjim udarima Irana na Izrael, koji je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva, navedeno je da je eskalacija rezultat prelivanja sukoba u Pojasu Gaze. 

"Prioritet je efikasna primena Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće", istakao je portparol.

Dodaje se da Kina poziva međunarodnu zajednicu, posebno uticajne zemlje, da odigraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.
 

 

Totalni rat! Iran raspalio iz sveg oružja! Na Izrael lansirano stotine dronova, krstarećih projektila, raketa zemlja-zemlja...

 

Saopštenje izraelske vojske civilima

Izraelske odbrambene snage saopštile su da stanovnici Golanske visoravni, Nevatima, Dimone, Bir Šive i Ejlata više ne moraju da budu u skloništima.

 

Generalni sekretar UN oštro osudio iranski napad

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da oštro osuđuje iranski napad na Izrael i pozvao na "trenutni prekid svih neprijateljstava".

Prema njegovim rečima, "ni region ni svet ne mogu sebi da priušte još jedan rat".

 

 

 

Iranci upozorili SAD

Iran je upozorio Sjedinjene Države da ne odgovaraju na njihov napad na Izrael.

Ovo je sukob između Irana i izraelskog režima, od kojeg SAD moraju da se drže podalje - piše u saopštenju iranske misije pri UN.

 

Izraelska vojska o napadu Irana

Portparol izraelske vojske je saopštio da je preko 200 raketa i dronova lansirano iz Irana u Izrael, od kojih je velika većina presretnuta van izraelskog vazdušnog prostora.

Izraelska baza na jugu Izraela pretrpela je manju štetu.

Oglasio se Bajden posle sastanka bezbednjaka

Američki predsednik Džo Bajden oglasio se nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu bezbednost.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija