• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2023

20:20

Sećate li se koja je jedina pobeda srpskih klubova u Evropi ove sezone?!

superliga.rs/shutterstock

Fudbal

Sećate li se koja je jedina pobeda srpskih klubova u Evropi ove sezone?!

Podeli vest

Pet naših predstavnika, računajući i kvalifikacije, odigralo je ukupno 16 utakmica, a ostvarili su tek jedan trijumf, uz dva remija i čak 13 poraza.

Srpski fudbal ozbiljno pati u Evropi ove sezone i vapi za pobedama! Prošlo je više od mesec i po dana otkako se neki Superligaš radovao dobrom rezultatu na međunarodnoj sceni.

Verovali ili ne, samo je Partizan uspeo da izbori trijumf i to se dogodilo sredinom avgusta protiv Sabaha u revanšu 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija (2:0). Prethodno su crno-beli poraženi u Bakuu, ali su na svom terenu uspeli to da nadoknade. Posle boljeg izvođenja penala prošli su u plej-of, gde ih je potom u dvomeču deklasirao danski Nordsjeland.

Kada je reč o Crvenoj zvezdi, TSC-u, Čukaričkom i Vojvodini - mrka kapa. Crveno-beli su u sredu veče u 2. kolu Lige šampiona odigrali samo 2:2 protiv Jang bojsa na "Marakani", dok je viceprvak Superlige sinoć u Bačkoj Topoli uspeo da napravi iznenađenje i otkine bod favorizovanom Olimpijakosu (2:2) u 2. kolu Lige Evrope.

Kada je reč o nacionalnom koeficijentu, ostali smo na 13. poziciji UEFA rang-liste, sa 27.375 pomerili se na 27.775 bodova, ali se novi pad nazire ukoliko naši klubovi ne krenu da beleže bolje rezultate. Za vrat nam trenutno najviše dišu Danci (27.700) i Česi (27.550).

Crvena zvezda - 2 meča/ skor 0-1-1/ gol razlika 3:5

Imali su crveno-beli tu privilegiju da ovog leta odmore od kvalifikacija, s obzirom da su kao prvaci države izborili direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona. I najteži mogući zadatak na premijeri - gostovanje aktuelnom vladaru Evrope na Ostrvu.

Bilo je jasno da je Zvezdina šansa protiv Mančester sitija minimalna, ali je ipak uspela hrabro da se suprostavi, čak prva i povede, a na kraju ode uzdignute glave sa "Itihada" i pored poraza od 3:1.

Foto: Starsportphoto

 

Međutim, potpuno drugačiji osećaj vlada posle duela sa Jang bojsom (2:2). S obzirom da je meč sa Švajcarcima označen kao ključni u borbi za treće mesto u grupi i nastavak takmičenja na proleće u Ligi Evrope, jasno je zbog čega na "Marakani" nisu zadovoljni posle remija. Imala je ekipa Baraka Bahara sve uz sebe, pun stadion i podršku skoro 50.000 navijača, vođstvo od 1:0, ali na kraju su morali da spašavaju bod.

Naredni izazov aktuelnog srpskog prvaka čeka u Nemačkoj protiv Lajpciga (25. oktobar), gde će morati dobro da se potrudi da popravi utisak.

Partizan - 4 meča/ skor 1-0-3/ gol razlika 2:8

Očajno leto je iza crno-belih. Dugo se nije desilo da "parni valjak" već u avgustu završi evropsku epizodu i ostane samo na domaćim takmičenjima.

Veliki rezovi i promene u ekipi doveli su do toga da se Partizan ne plasira u Ligu konferencija treću sezonu zaredom. Ipak, čak i pored toga klub iz Humske je i dalje jedini srpski tim koji je pobedio u Evropi ove sezone.

Foto: Starsportphoto

 

Nisu izabranici Igora Duljaja krenuli dobro, poraženi su od Sabaha u Azerbejdžanu sa 2:0, ali su u revanšu slavili pred svojim navijačima istim rezultatom. Izborili su penale, gde je junak bio golman Aleksandar Jovanović, pa je obezbeđen prolaz u plej-of. 

Međutim, tamo su crno-beli naleteli na ozbiljnu "minu". Deklasirani su u Danskoj od Nordsjelanda sa 5:0, izgubili su i kod kuće u revanšu (0:1), pa im je ostalo da se nadmeću za titulu i trofej Kupa Srbije.

TSC - 4 meča/ skor 0-1-3/ gol razlika 4:12

Istorijska sezona TSC-a počela je kvalifikacijama za Ligu šampiona i to od 3. kola. Dvomeč sa Bragom neće srpskom vicepraku ostati u dobrom sećanju, jer su Portugalci rutinski prošli dalje ukupnim rezultatom 7:1 (3:0, 4:1).

Foto: Starsportphoto

 

Kao "uteha" klubu iz Bačke Topole ostalo je učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, a smešteni su u grupu sa Vest Hemom, Olimpijakosom i Frajburgom. Ekipa Žarka Lazetića imala je premijeru na Ostrvu i ostavila jako dobar utisak, čak i vodila sa 1:0, ali su u nastavku "čekićari" preokrenuli.

Međutim, protiv Olimpijakosa je bila druga priča. Iako je TSC na svom stadionu sinoć gubio sa 2:0 od grčkog velikana, uspeo je da odigra sjajno drugo poluvreme, izjednači na 2:2 i na kraju izbori remi, koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriju kluba.

Čukarički - 4 meča/ skor 0-0-4/ gol razlika 2:8

Ono što je napisano za TSC, moglo bi da važi i za Čuku - istorijska sezona na međunarodnoj sceni.

Krenuli su "brđani" od kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je mnogo jači u dvomeču bio već pomenuti Olimpijakos (3:1, 3:0). Zato je klub sa Banovog brda morao da se uteši Ligom konferencija.

Foto: Starsportphoto

 

Nije mu baš ni žreb bio naklonje, svrstan je u društvo Genka, Fiorentine i Ferencvaroša, a na svom kontu već ima dva neuspeha.

Prvo im je u gostima meru uzeo mađarski prvak (1:3), a potom su sinoć u Leskovcu bolji bili i Belgijanci. Nema sumnje, još mnogo je posla pred trenerom Igorom Matićem i njegovim momcima.

Vojvodina - 2 meča/ skor 0-0-2/ gol razlika 2:4

I za kraj, Novosađani. Najavljivali su iz tabora Vojvodine velike stvari tokom leta, ali su pali već na prvom ispitu u Evropi. I to od APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Kiparski klub je u obe utakmice slavio identičnim rezultatom - 2:1 i tako vrlo brzo srušio sve planove "lala" o eventualnoj borbi za plasman u grupnu fazu trećeg po jačini UEFA takmičenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija