• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

07:00

Na današnji dan: Radomir Antić, čovek koji je odveo Srbiju na SP, Atletiku doneo jedinu duplu krunu...

Starsportphoto

Fudbal

Na današnji dan: Radomir Antić, čovek koji je odveo Srbiju na SP, Atletiku doneo jedinu duplu krunu...

Podeli vest

Na današnji dan - 22. novembra 1948. godine rođen je legendarni srpski fudbaler i trener Radomir Antić.

Bio je jedan od najuspešnijih srpskih fudbalskih stručnjaka, koji će ostati upamćen kao prvi selektor koji je od, osamostaljenja zemlje, odveo Srbiju na Mundijal 2010. godine. Takođe, jedini je trener koji je vodio tri najveća španska kluba - Atletiko Madrid, Real Madrid i Barselonu. Najveći trag ostavio je u ekipi "jorgandžija" kojima je 1996. godine doneo prvu i jedinu duplu krunu u istoriji kluba. 

Radomir Antić je rođen u Žitištu 1948. godine, ali se kao šestogodišnjak zajedno sa porodicom preselio u Užice. Igrao je na poziciji odbrambenog, a prvi klub u kojem je počeo karijeru bila je Sloboda iz Užica (1967-1968.), posle čega je prešao u Partizan u kojem je proveo najveći deo svoje igračke karijere (1968-1976).  Na 181 utakmici za crno-bele postigao je devet golova, a sa klubom iz Humske je 1976. godine osvojio i titulu prvaka Jugoslavije.

Foto: EPA Images

Radomir Antić je u tri navrata tokom karijere vodio Atletiko Madrid

Zanimljivo, prvi i jedini nastup u dresu reprezentacije Jugoslavije imao je 1973. godine na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske (1:1). Antić je dobio šansu u poslednjih desetak minuta, kada je zamenio Franja Vladića.

Srpski fudbaler je tada 1976. godine odlučio da karijeru nastavi u Fenerbahčeu. Posle dve godine u klubu iz Istanbula, prešao je u Real Saragosu u kojoj se takođe zadržao dve sezone. Antić je posle dve godine provedene u španskoj ligi, odlučio da se 1980. godine preseli u Luton. Najveći uspeh u engleskom klubu ostvario je 1983. godine kada je ekipu spasao ispadanja u niži rang takmičenja i to golom u završnici meča i to u poslednjem kolu protiv Mančester sitija, koji je posleo ispao iz lige. Još dve sezone je proveo u Lutonu, posle čega je odlučio da u 36. godini "okači lopačke o klin" i posveti se trenerskoj karijeri. 

Prvi trenerski angažman imao je u Humskoj, gde je prvo bio pomoćnik trenera, a potom je i vodio mlađe kategorije. Tri godine kasnije dobio je priliku da samostalno vodi Saragosu, što je i prihvatio i ostao do 1990. godine. 

Radomir Antić

Datum rođenja: 22. novembar 1948.
Mesto: Žitište
Igračka karijera: 1967-1968. Sloboda Užice , 1968-1976. Partizan (181 meč/9 golova), 1976-1978. Fenerbahče (28/2), 1978-1980. Saragosa (58/7), 1980-1984. Luton (100/9).
Reprezentacija: Jugoslavije (1/0)
Trofeji: titula prvaka države sa Partizanom 1976.
Trenerska karijera: 1985-1988. pomoćnik u Partizanu, 1988-1990. Saragosa, 1991-1992. Real Madrid, 1992-1995. Ovijedo, 1995-1998. Atletiko Madrid, 1999 - Atletiko Madrid, 2000 - Atletiko Madrid, 2000-2001. Ovijedo, 2003 - Barselona, 2004 - Selta, 2008-2010. Srbija, 2012-2013. Šandong, 2015 - Hebej.
Trofeji: titula prvaka Španije i Kup kralja sa Atletiko Madridom 1996. godine

U martu 1991. dobio je poziv od velikog Real Madrida da na klupi nasledi legendarnog Alfreda di Stefana. Iako je kasno došao, uspeo je da se "kraljevima" izbori treće mesto i plasman u UEFA kup. Narednu sezonu je počeo dobro i iako je ekipa bila na prvom mestu, tadašnji direktor Reala nije bio zadovoljan Antićevim načinom vođenja ekipa, pa ga je otpustio početkom 1992. godine. 

Srpski stručnjak je, u međuvremenu, prihvatio poziv i preuzeo Ovijedo i vodio ga uspešno tokom tri sezone. Antićeve dobre rezultate sa Ovijedom zapazili su brojni španski klubovi, ali je u toj trci najbrži bio Atletiko Madrid, koji ga je i doveo 1995. godine. "Jorgandžije" su pod palicom Antića prvu sezonu završile osvajanjem duple krune (prvenstvo i kup), prve u istoriji kluba. U naredne dve sezone, srpski trener nije uspeo da ponovi uspeh sa Atletikom, posle čega je 1998. godine i otišao. Ipak, njegova priča sa "jorgandžijama" se tu nije završila, jer se u naredne dve sezone dva puta vraćao na tadašnji "Visente Kalderon", ali je posle 2000. godine i konačno rekao zbogom Atletiku.

Foto: EPA Images

Radomir Antić sa fudbalerima Barselone

Posle skoro dve godine pauze u januaru 2003. godine prihvatio je poziv Barselone da dođe na "Kamp Nou". Antić je tako postao jedini čovek koji je u svojoj karijeri trenirao tri najveća španska kluba. Legendarni stručnjak uspeo je da posrnule Katalonce donekle vrati na pravi put, završi sezonu kao šesto na tabeli, dok je u Ligi šampiona dogurao do četvrtfinala, gde su poraženi od Juventusa i to posle produžetaka, posle čega je usledio razlaz. 

To su iskoristili čelnici Selte i u januaru 2004. doveli prekaljenog trenera da gasi požar u ekipi, koja je bila u zoni ispadanja. Ipak, nije uspeo da vrati ekipu na pravi put, pa je posle dva meseca podneo ostavku.

Usledila je četvorogodišnja pauza od trenerskog posla, da bi u agvustu 2008. godine prihvatio poziv da postane selektor Srbije. Antić je na klupi "orlova" zamenio Miroslava Đukića i to vrlo uspešno. Reprezentacija je završila kvalifikacije kao prva u grupi i direktno se plasirala na Mundijal 2010. godine. 

Foto: Starsportphoto

Dejan Stanković i Radomir Antić na Mundijalu u Južnoj Africi

Na Mundijalu u Južnoj Africi, Srbija je izgubila od Gane (1:0), potom je napravila senzaciju i pobedila Nemačku sa 1:0, ali je protiv Australije, u meču za prolaz dalje, izgubila rezultatom 2:1 i posle grupne faze se vratila kući. Nakon neuspeha na SP, usledili su slabi rezultati reprezentacije, posle čega je Antić dobio otkaz. 

Iskusni stručnjak je posle toga odlučio da se okrene azijskom fudbalu, pa je krajem 2012. godine potpisao ugovor sa kineskim Šandong Luneng. Iako je sezonu završio na drugom mestu, posle godinu dana je dobio otkaz. Dve godine kasnije preuzeo je kineski Hebej, ali su prekinuli saradnju u avgustu iste godine.

Radomir Antić preminuo je 6. aprila 2020. u 71. godini života posle kratke bolesti.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija