• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2023

07:06

Propast! Srbija se srozala na UEFA listi, gubimo mesto u Evropi

EPA

Fudbal

Propast! Srbija se srozala na UEFA listi, gubimo mesto u Evropi

Podeli vest

Pogled na najnoviju UEFA rang listu koeficijenata nije sjajan.

Jesen za zaboravi! Sa 13. je Srbija pala na 16. mesto, trenutno ima 27.775 bodova, od čega 1.400 iz trenutne sezone. Crvena zvezda je u Ligi šampiona u utorak izgubila od Jang bojsa  (2:0) i ostala bez šanse da se bori za proleće u Evropi, ali i nastavila crni niz domaćeg fudbala koji će nas na kraju skupo koštati. U četvrtak igraju TSC i Vest Hem u Bačkoj Topoli (18.45), a Čukarički dočekuje Ferencvaroš (21.00), pa nam ostaje da se nadamo iznenađenjima. Nije na odmet da podsetimo, naši klubovi ove sezone u Evropi imaju skor od 20 poraza, dva nerešena neča i samo jedne pobede. Jasno je zašto nam preti katastrofa.

Pošto više nismo među 15 najboljih, to znači da Srbija više nema pet evropskih viza, odnosno dva mesta u Ligi šampiona. Šta to tačno znači? Sadašnja tabela se odnosi na sezonu 2025/26. Za predstojeću 2024/25, mesta su već raspodeljena, a pošto je Srbija bila 11. imaće pet ekipa u evrokupovima, ali će naredne sezone šampion i vicešampion morati u kvalifikacije za Ligu šampiona, nemamo direktnog plasmana u elitu, kao što je ove sezona bila Zvezda.

Foto: printscreen

 

 

 

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Pored katastrofalnih rezultata naših timova, na ruku nam nisu išli ishodi rivala. Preskočili su nas Česi, Danci i Norvežani. To nažalost nije sve. Srbiji prete Ukrajina (27.400), Izrael (27.375) i Grčka (26.525). Nisu daleko, a u ovoj sezoni osvojili su mnogo više bodova, Grci 6.400, Izraelci 5.000, a Ukrajinci 3.500 poena, pa moramo da budemo oprezni. 

Kao što smo već napomenuli, ukoliko srpski klubovi ne poprave koeficijent i ostanu ispod 15. mesta izgubićemo jednog predstavnika u Evropi. Ako se to dogodi šampion Srbije bi od sezone 2025/26 imao jednog predstavnika u elitnom takmičenju, igrao bi kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola, osvajač Kupa ili drugi na tabeli, ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu, igrao bi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani ili trećeplasirani i četvrtoplasirani, igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Samo je Partizan ove sezone uspeo da zabeleži pobedu u duelu sa Sabahom u kvalifikacijama, ali crno-beli nisu uspeli da prođu nakon toga. Zvezda je odigrala jednom nerešeno i dobila četiri bonus boda za igranje u grupama, dok je bod doneo i TSC, Čukarički je do sada zabeležio sve poraze.

 

Crvena zvezda

Mančester siti - Crvena zvezda 3:1, Liga šampiona 
Crvena zvezda - Jang Bojs 2:2
Lajpcig - Crvena zvezda 3:1
Crvena zvezda - Lajpcig 1:2
Jang - Bojs - Crvena zvezda 2:0

TSC Bačka Topola

Braga - TSC 3:0, kvalifikacije za Ligu šampiona 
TSC - Braga 1:4, kvalifikacije za Ligu šampiona 
Vest Hem - TSC 3:1, Liga Evrope 
TSC - Olimpijakos 2:2
TSC - Frajburg 1:3
Frajburg - TSC 5:0

Čukarički

Olimpijakos - Čukarički 3:1, kvalifikacije za Ligu Evrope 
Čukarički - Olimpijakos 0:3, kvalifikacije za Ligu Evrope 
Ferencvaroš - Čukarički 3:1, Liga konferencija 
Čukarički - Genk 0:2
Fiorentina - Čukarički 6:0
Čukarički - Fiorentina 0:1


Partizan

Sabah - Partizan 2:0, kvalifikacije za Ligu konferencija 
Partizan - Sabah 3:0 
Nordsjeland - Partizan 5:0
Partizan - Nordsjeland 0:1


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15