• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

12:31

Milioni evra su u igri! Evo šta dobija pobednik večitog derbija

Starsportphoto

Fudbal

Milioni evra su u igri! Evo šta dobija pobednik večitog derbija

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana u subotu (17.00, Arena Premium) u 172. večitom derbiju najverovatnije "lome" sezonu.

U igri je šampionska titula, ali i potencijalni milioni evra od Lige šampiona. Partizan trenutno ima prednost na tabeli Superlige, 59 bodova, jedan više od večitog rivala. Ko u subotu trijumfuje napraviće ogroman korak ka tituli. Pobeda bi i jedne i druge "napumpala" samopouzdanjem pred nastavak šampionata, pa bi lider verovatno bio domaćin pred treći derbi u sezoni u plej-ofu, a nije potrebno isticati značaj najvažnije utakmice u borbi za titulu pred domaćim navijačima.  

Titula u Superligi vodi u predvorje Lige šampiona. To znači da je potrebno da prvak Srbije izbaci jednog protivnika da bi igrao u Ligi šampiona. Taj jedan protivnik će biti prvak Turske, Švajcarske, Ukrajine, Češke, Norveške, Danske, Hrvatske, Grčke, Izraela, Kipra, Švedske, Poljske... Zbog pada na UEFA listi nećemo imati naredne sezone direktnog učesnika u elitnom takmičenju, ali će put šampiona svakako biti kraći, da ne govorimo o finansijskoj injekciji samo od plasmana u takmičenje. S druge strane, drugoplasirani tim bi imao teži posao, imao bi kraći odmor, jer bi krenuo od drugog kola kvalifikacija.

 

Foto: Starsportphoto

Slavlje fudbalera Crvene zvezde

 

Učesnici grupne faze Lige šampiona zaradiće čak 18,6 miliona evra samo za ulazak u elitu, dok je ranije bilo 15,6. Svaka pobeda donosi 2,6 miliona evra, dok plasman u osminu finala vredi 11 milion evra. Ekipa koja se plasira u četvrtfinale dodatno će dobiti 12,5 miliona, polufinale vredi 15, 20 miliona finale, a pobedniku sleduje 25 miliona evra.

 

Foto: Starsportphoto

Slavlje navijača Crvene zvezde

 

Nije na odmet pomenuti da Zvezda može direktno da se plasira u Ligu šampiona. Ali, male su šanse, jer je potrebno da se ispuni čak sedam uslova. Naravno, mora da bude šampion Srbije, pa da osvajač Lige šampiona bude ekipa koja je i kroz domaću ligu obezbedila učešče u elitnom takmičenju, kao i da prvak Ukrajine ne bude Šahtjor Donjeck koji je trenutno na trećem mestu, ima 35 bodova, tri manje od lidera Dnjipra, ako šampion Hrvatske ne bude Dinamo Zagreb, koji je takođe trenutno treći, Rijeka mu beži pet bodova. Uslov je i da šampion Češke ne bude Slavija Prag, trenutno je druga iza Sparte koja ima četiri boda više, kao i da šampion Danske ne bude FC Kopenhagen trećeplasirani, pošto je sad prvi Midtjiland sa tri boda više, kao i ako šampion Grčke ne bude PAOK ili Olimpijakos. PAOK je trenutno lider, sa bodom više od AEK-a. Priznaćete - nemoguća misija!

 

Foto: ATAIMAGES

 

 

Partizan je poslednji put u superligaškom okršaju na "Marakani" savladao Zvezdu davnog 18. aprila 2017. godine kada je bilo 3:1, dok je poslednji put dobio Zvezdu u martu 1997. godine. Kada su u pitanju martovski derbiji igrani na stadionu u Ljutice Bogdana, Crvena zvezda može da se pohvali da je na 15 mečeva ostvarila šest pobeda i doživela samo dva poraza. 

 

Foto: Starsportphoto©

Slavlje fudbalera Partizana

 

Podsećamo, u novoj Ligi šampiona broj učesnika će se povećati sa 32 na čak 36. Ukidaju se i grupe, pa ćemo ubuduće imati jednu zajedničku ligu i tabelu gde će svaki od timova igrati po osam utakmica. To znači po četiri utakmice kod kuće i na strani, a na žrebu će biti određeno ko sa kim igra. Tako će u prvom šeširu biti šampioni najjačih liga iz prethodne sezone, a naredna tri bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta. Svaki klub će igrati protiv dva kluba iz svakog šešira, četiri različita kod kuće, četiri različita u gostima. Prolazak u nokaut fazu će direktno obezbediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mesta. Svi ispod  25. mesta, biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.

Raspored Crvene zvezde i Partizana u Superligi posle derbija:

25. kolo
Radnički Niš - Crvena zvezda
Partizan - Napredak

26. kolo
Mladost - Partizan
Crvena zvezda  - Radnički Kragujevac

27. kolo
Javor  - Crvena zvezda
Partizan - Spartak

28. kolo
Voždovac - Partizan
Crvena zvezda  - IMT

29. kolo
Radnik  - Crvena zvezda
Partizan - Novi Pazar

30. kolo
Čukarički  - Partizan
Crvena zvezda - Železničar

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija