• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.11.2023

11:00

Debakl! Nikad gora Zvezda u Evropi!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Debakl! Nikad gora Zvezda u Evropi!

Podeli vest

Crvena zvezda se oprostila od šanse da dočeka proleće u Evropi, a šampion Srbije u novijoj istoriji nikad nije bio gori na evropskoj sceni!

Evropski debakl Crvene zvezde u elitnom takmičenju. Promašaji brojnih stopostotnih šansi, očajna odbrana, koštali su crveno-bele protiv Jang Bojsa (2:0) u meču sezone i ugasili sve nade da može do trećeg mesta u grupi Lige šampiona i selidbe u Ligu Evrope. Istina, ostao je meč sa Mančester sitijem u poslednjem kolu, ali posle svega što smo videli u dosadašnjih pet mečeva, pobeda bi bila čudo nad čudima.

Računi mogu da se svode i pre te revijalne utakmice (13. decembar), pa je jasno da se crveno-beli neće radovati pobedi ove godine u Evropi posle remija i poraza protiv Jang bojsa (2:2, 2:0), gubitka bodova od Mančester sitija (3:1) i Lajpciga u obe utakmice (3:1, 2:1).  

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Zvezda je od 2000. godine pa do ove sezone, poslednji put neko takmičenje u grupnoj fazi završila bez pobede u sezoni 2007/2008. godine. Crveno-bele sui tada u Kupu UEFA redom rušili Bajern 3:2, Aris 3:0, Bolton 1:0, a Braga 2:0, dok je gol razlika bila 2:9. Međutim, s obzirom na vrednost sadašnjeg tima, koji je procenjen na 70 milina evra, da je na pojačanja potrošila 10 miliona evra, najavljivala velike ambicije, proleće u Evropi, jasno je da ovosezonski krah ima posebnu težinu. 

Crveno-beli su pre pomenutog debakla dve godine ranije u sezoni 2005/2006. takođe igrali UEFA kup. Pobedili su Romu 3:1, a poraženi su od Bazela 2:1 i Tromsa 3:1, dok su odigrali 2:2 sa Strazburom. 

 

Foto: EPAIMAGES

Navijači Crvene zvezde

 

Na sledeće takmičenje u grupnoj fazi Zvezda je čekala 10 godina, do 2017. Igrali su crveno-beli tada u Ligi Evrope. Crvena zvezda je u plej-ofu savladala Krasnodar (2:1) u fenomenalnom meču pred 52.000 navijača na "Marakani" i plasirala se u grupnu fazu Lige Evrope. Uspeli su crveno-beli da nadoknade poraz od 3:2 iz Rusije, pa su posle deset godina čekanja obezbedili grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Slavila je dva puta sa po 1:0 protiv Kelna, bije izgubila ni od BATE Borisova, u Beogradu je bilo 1:1, a u Belorusiji 0:0. Arsenal je slavio sa 1:0, dok je u Londonu bilo 0:0. Zvezda je tada prošla u nokaut fazu, ali poražena od CKSA sa 1:0, dok je i Beogradu bilo 0:0.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Godinu dana kasnije u Ligi šampiona pao je veliki Liverpul na "Marakani" sa 2:0, dok je sa Napolijem Zvezda odigrala 0:0. Ali, poražena je u Napulju 3:1, a na "Enfildu" je bilo 4:0. PSŽ je ubedljivo dobio oba meča sa 6:1 i 4:1. 

 

Standings provided by Sofascore

 

Sledeće sezone je Zvezda u Ligi šampiona upisala jednu pobedu. Tri boda osvojena su protiv Olimpijakosa na "Marakani" (3:1), u Atini je bilo 1:0 za grčki tim. Totenem je dobio oba meča ubedljivo -  4:0 i 5:0, a Bajern 6:0 i 3:0. 

 

 

Standings provided by Sofascore

 

Potom je Zvezda briljirala 2020. u Ligi Evrope sa skorom od tri pobede, dva nerešena meča i jednim porazom. Gent je pao u oba meča 2:1 i 2:0, protiv Hofenhajma je bilo 0:0 u Beogradu, ali je usledio poraz od 2:0 na gostovanju. Slovan je u Beogradu deklasiran sa 5:1, dok je u Liberecu bilo 0:0.

 

Standings provided by Sofascore

 

Pre dve godine Zvezda je u Ligi Evrope upisala tri pobede, dva remija i samo jedan poraz, bila je prva u grupi sa 11 bodova. U Beogradu je poražena od Midtjilanda 1:0, dok je u Danskoj bilo 1:1. Crveno-beli su se radovali protiv Brage 2:1 pred svojim navijačima, dok je u Portugalu bilo 1:1. U oba meča protiv Ludogoreca crveno-beli su slavili sa 1:0. 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Šampion Srbije, pošto nije uspeo da se domogne elite, je i prošle godine u Ligi Evrope imao dve pobede, protiv Ferencvaroša 4:1 i Trabzon 2:1, koji je u Turskoj slavio 2:1, a u Mađarskoj je bilo 2:1. Monako je u oba meča bio bolji od šampiona Srbije - 1:0 i 4:1.

 

Standings provided by Sofascore

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija