• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

27.02.2024

17:01

Fantastična statistika: Mitre i Sergeju, možete li tako i kad krene EP?

EPA/Shutterstock

Fudbal

Fantastična statistika: Mitre i Sergeju, možete li tako i kad krene EP?

Podeli vest

Mitre i Sergeju, nastavite s golovima i asistencijama i kada krene Evropsko prvenstvo, poručuju nekadašnji reprezentativac Zdravko Kuzmanović i selektor mlade reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović u razgovoru za Informer.
 

Vezista Sergej Milinković Savić i napadač Aleksandar Mitrović, koji nastupaju za arapski Al Hilal, na pragu su najbolje sezone u karijeri. 
Mitrović je do sada na 30 utakmica u svim takmičenjima dao 29 golova uz šest asistencija. Kad je reč o bivšem vezisti Lacija, na 25 mečeva dao je deset golova uz šest asistencija. 

Foto: printscreen Tviter

Sergej i Mitrović u Al Hilalu

Kuzmanović kaže da je lepo što su njih dvojica u top formi, ali više priznaje statistiku igrača iz najjačih evropskih liga. 
- Saudijska Arabija nije za poređenje sa najjačim evropskim ligama, to je neki treći nivo fudbala u Evropi i zbog toga ni statistika nije za poređenje. Drago mi je što su Sergej i Mitar u formi i što im dobro ide, ali ne možemo te brojke porediti sa statistikom kakvu imaju naši igrači koji igraju, recimo, u "ligama petice". To što igraju na Bliskom istoku ne znači da će Mitrović i Milinković-Savić biti odmorniji u junu. Samo je važno biti u formi. Ako recimo Vlahović bude u formi, a igra svako kolo u Seriji A, to jednostavno znači da će i u junu biti na višem nivou - jasan je Kuzmanović. 

Foto: Starsportphoto©

Zdravko Kuzmanović

Mitrović je u sezoni 2021/22, kad je nastupao za Fulam u Čempionšipu (pogledati tabelu), imao najbolje izdanje u karijeri. Kuzmanović, koji je u karijeri između ostalih klubova nastupao za Inter, Fiorentinu i Štutgart, kaže da Mitrovićev učinak u drugoj ligi Engleske ceni mnogo više nego ono što napadač radi sad na Bliskom istoku. 
- Ne mogu da poredim recimo ovu Mitrovu sezonu i onu najbolju u Čempionšipu. Potpuno je legitimno otići u Arabiju, jer se ide zbog manjeg pritiska i zbog novca. Bilo je toga i kad sam ja igrao, išlo se u Kinu. Imao sam ponudu, ali nikad nisam poželeo da odem. Uvek mi je draže bilo da igram na vrhunskom nivou pred 80.000 ljudi u Evropi. Arabija, Amerika, Kina i slične njima služe da se zaradi veliki novac, ali nemojmo ih stavljati u rang sa Serijom A, Engleskom i sličnim prvenstvima - zaključuje Kuzmanović.


Nekadašnji pomoćnik selektora u A timu Ljubinko Drulović odlično poznaje i Sergeja i Mitrovića i ima velika očekivanja od njih na leto u Nemačkoj.

Foto: Starsportphoto

Ljubinko Drulović


- Za Evropsko prvenstvo je ključno da igrači budu zdravi. Sledeća stvar je mentalitet, a oni nisu nikad igrali seniorsko EP i siguran sam da jedva čekaju da pokažu najbolju verziju sebe. Važna je i forma, ali svi će imati dovoljno vremena da se odmore, tako da nije presudno ko sad igra u kakvoj ligi - kaže Drulović za Informer. 

Kvalitet je važan

On ističe da se fudbal igra približno isto u celom svetu i onaj ko je dobar u tome biće dobar u svakom takmičenju. 
- Mitar je jedan od najkompletnijih napadača u svetu. Sazreo je, odlično igra i u klubu i u reprezentaciji, kojoj se svaki put odazove. Profesionalac je, zna tačno šta može da pruži i na njega se uvek možete osloniti. Nema veze što igra u Arabiji, jasno mi je da tamo nema preterano kvalitetnih defanzivaca, ali fudbal se svuda igra na sličan način. Ako zna da daje golove, davaće ih svuda. Sergej je takođe inteligentan igrač, dobro mu ide, u stanju je da rešava važne utakmice i uvek je bio od velike pomoći reprezentaciji - zaključuje Drulović.


SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ
Aktuelna sezona / Najbolja sezona (2017/18)
Utakmica: 25 / 48
Golova: 10 / 14
Asistencija: 6 / 8
ALEKSANDAR MITROVIĆ
Aktuelna sezona / Najbolja sezona (2021/22)
Utakmica: 30 / 46
Golova: 29 / 43
Asistencija: 6 / 7
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija