• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

06.03.2024

15:20

Bolesno! Manijaci nemilosrdni prema sportistima! Sajber nasilje uzelo maha

Reuters

Fudbal

Bolesno! Manijaci nemilosrdni prema sportistima! Sajber nasilje uzelo maha

Podeli vest

Najnesigurniji i najslabiji ljudi, koji nemaju osećaj lične vrednosti stoje iza sramnih pretnji sportistima sa kojima se vrlo često poistovećuju, kaže za Infomer Ana Privrat, sportski psiholog.

Jezive pretnje smrću sportistima širom planete uzele su maha, a samo u poslednjih nedelju dana zabeležena su dva slučaja u kojima su se vrhunskom fudbaleru i teniseru "naklatili" manijaci koji zanimaciju  traže ispred ekrana.

Pre nekoliko dana je igrač Milana, Kristijan Pulišić, dobio pretnje smrću i brojne uvrede nakon utakmice njegovog kluba protiv Lacija u italijanskom prvenstvu.

 

Foto: EPAImages

 

 

Amerikanac je bio u centru pažnje kada se sukobio sa protivničkim igračem Lukom Pelegrinijem posle navodnog prekršaja na fudbaleru Lacija Valentinom Kasteljanosom. Pulišić je tokom koškanja pao na travu, a zbog tog incidenta isključen je Pelegrini.

Dobio je Kristijan mnogo pretećih poruka, a jedan od navijača napisao je američkom fudbaleru:

„Umri od raka, g…. jedno, možda ćeš odleteti u vazduh sa svojom porodicom“.

 

Foto: EPAImages

 

 

Drugi nije bio ništa blaži.

„Ne želim da umreš, već da polako patiš svakoga dana“, naveo je drugi navijač, dok je Pulišić dobio i poruku: „Potroši sav novac na lekove, neka ti umre majka“.

Sajber nasilje postalje ozbiljan problem, a psiholog Ana Privrat, koja je i sama nekadašnja sportiskinja, objasnila je za Informer na koji način ovakve stvari utiču na uspešne javne ličnosti i koliko je njima teško da se suočeni sa tim fokusiraju na profesionalne obaveze.

- Kod profesionalnih sportista je dobro razvijen fokus, koji je osnovna mentalna snaga, dok mlađe generacije mogu imati problem. Najteže je kada se završi utakmica ili meč i kada ostaneš sam sa sobom. Ipak, kada je sam događaj u pitanju, profesionalci znaju kako da ishendluju. Postoje dve opcije, borba ili beg, dakle ljudsko biće može da se bori sa problemima ili da pobegne. Kada je neko dobro mentalno razvijen, svetan je da je to proces kroz koji se često prolazi. Svi težimo da budemo na sigurnom, a vrlo je važno da sportista ima podšku. Bitno je da ostane miran u tim situacijama - kaže Privrat.

 

Foto: Ana Privrat

Đoković u Rune

 


Poslednjih dana i uspešni mladi teniser Holger Rune, postao je meta brutalnih pretnji smrću. Na društvenim mrežama pojavile su se preteće poruke upućene sedmom teniseru sveta, u kojima se pominje čak i upotreba noža. Majka uspešnog asa, Aneke, javno je objavila jeziv sadržaj poruka i uputila indirektnu poruku osobi koja je skrivala identitet.

"Je**ni ku**in sine. Čekam te. Uloviću te i zariću ti nož u vrat, a onda ću odseći tvoju glupu glavu. Biće u svim vestima. Prokletstvo, to će da bude lekcija i za sve ostale. Je**ni šljam. Dolazim po tebe, umrećeš od tupog noža" - stoji u objavama na društvenim mrežama.

 

Foto: EPA Images

Đoković u Rune

 



Runeova sestra je istakla da je policija već uključena u istragu ovog slučaja i da će svako ko se na neprimeren način obrati Holgeru i članovima njegove porodice biti razotkriven.

Ozbiljnost problema je jasna, a Privrat je otkrila kakav je to profil onih koji su u stanju da se ovako obraćaju onima koje čak ni ne poznaju.

- To su najnesigurniji i najslabiji ljudi, koji nemaju osećaj lične vrednosti. Oni žele da napadnu druge i nanesu im zlo. Nemaju svoj identitet, a vrlo često se poistovećuju sa klubom ili pojedincem. Lepo je voleti klub ili nekog sportistu, ali ovo se vrlo često radi da bi se nekom narušilo samopouzdanje. Čisto sumnjam da bi imali hrabrosti da se suoče licem u lice sa onima kojima prete - poručuje Ana Privret za Informer.

Osim Holgera, i drugi teniseri i teniserke su bili meta onlajn zlostavljanja. Ruskinja Darija Kastakina i mlada češka teniserka Linda Noskova takođe su se suočile sa pretnjama nakon određenih teniskih događaja.

Takođe, crnogorska teniserka Danka Kovinić, često objavljuje kakve poruke dobija od "navijača".
 Njeno sanduče neretko je zatrpano jezivim sadržajem,  zbog čega je teško ostati ravnodušan.

„Sve neki fini ljudi oko nas! Srećom, jedan tvit podržava samo 4 slike, a vi birajte koji vam je jezik najmiliji.

Ne znam treba li da vam se izvinim što nisam ‘potamnila’ ove pogrdne riječi, ali to je to, realnost!“,
napiala je Kovinić.

 

 

 


J**** prljavo smeće, skoči sa mosta i učini mnoge ljude srećnima. Prljava k***“, bio je jedan od sramnih komentara.

„J**** idiote, umri!"

 

Foto: Tanjug/AP

Đoković u Rune

 



„K****, j**** ti sve mrtvo i živo što imaš. Jesi čula kada te nađem u Beogradu odseći ću ti obe ruke k******“, bio je jedan od najodvratnijih komentara.

I doskorašnji mladi fudbaler Crvene zvezde Jovan Mijatović (18) našao se navodno na meti jednog internet manijaka, a sve zbog košarkaškog večitog derbija!

Naime, on se oglasio na svom Instagram profilu nakon pobede crveno-belih nad večitim rivalom u finalu košarkaškog Kupa Radivoja Koraća. Napisao je deo navijačke pesme "delija" i izazvao bes navijača Partizana zbog stihova, koji ne sadrže ni psovke, ni uvrede - "da ste najbolji, lagao vas neko".

Foto: printscreen

Đoković u Rune

 

 

Posle toga pojavio se na društvenim mrežama printscreen, navodno iz Mijatovićevog inboksa. Jedan manijak je iskoristio Jovanovu fotografiju sa devojkom, uz jezivi komentar:

"Silujem ti ovu dr*lju sa slike do smrti, kao i mamu ku*vetinu, cigane. Silujem ti sve žensko po kući".

Ne tako davno i košarkašu Partizana Tristanu Vukčeviću je nepoznata osoba, koja je doduše upisana imenom i prezimenom (ne zna se da li pravim), napisala poruku na Instagramu i poželela mu da se povredi, samo zato što dotični nije dobio na kladionici!

 

Foto: Instagram

Đoković u Rune

 

Primera je mnogo, a pretnje su postale normalne pojave, pa je čak i jedan od najboljih fudbalera svih vremena imao velikih problema u životu zbog manijaka.

Naime, Lionelu Mesiju su dvojica razbojnika ispalila čak 14 metara na prodavnicu koja je u vlasništvu članova familije njegove supruge Antonele. Srećom, žrtava nije bilo, ali je Mesiju ostavljena užasna poruka!

"Mesi, čekamo te. Javkin (gradonačelnik Rosarija, prim. aut.) je narko diler, on te neće zaštiti", poručeno je fudbalskom superstaru.

Svest o ovom problemu postaje sve važnija u sportskoj zajednici, a ovakvi slučajevi ukazuju na hitnu potrebu da se svaka vrsta nasilja, a pre svega najzastupljenije sajber nasilje, prema sportistima tretira ozbiljno i da se preduzmu odgovarajuće mere zaštite i sprečavanja ovakvih incidenata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Svet bruji o Srbinu, vunderkind bacio sve u trans! Hvalospevi posle nestvarne noći za potencijalnog "orla"
Fudbal

Svet bruji o Srbinu, vunderkind bacio sve u trans! Hvalospevi posle nestvarne noći za potencijalnog "orla"

Mladi fudbaler Aleksandar Pavlović (19), bio je jedan od ključnih igrača za Bajern Minhen u pobedi od 3:0 u osmini finala Lige šampiona protiv rimskog Lacija. Svetski, a posebno nemački mediji se pitaju da li će nakon generacije Tomasa Milera, Holgera Badštubera i Davida Alabe, upravo on biti prvi igrač koji će iz omladisnke škole nemačkog giganta napraviti bum na fudbalskoj pozornici.

06.03.2024

10:23

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija