• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

27.03.2024

11:29

Problem "orlića" dublji od formacije i sastava: Evo šta je rekao Lazetić

fss.rs

Fudbal

Problem "orlića" dublji od formacije i sastava: Evo šta je rekao Lazetić

Podeli vest

Mlada reprezentacija Srbije oprostila se od mogućnosti da se plasira na Evropsko prvenstvo u fudbalu, a usput je otvorila mnogo dublje probleme.

"Orlići" su sinoć poraženi od Severne Irske u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru i do kraja kvalifikacija igraće utakmice maltene bez rezultatskog značaja. Međutim, ovo je otvorilo neke dublje probleme. Duže vreme je pod lupom ta generacija, koja bi u skorijoj budućnosti trebalo da bude na raspolaganju selektoru za A tim. Umesto toga, čista propast. 

Malo ko od tih momaka može da se pohvali da igra dobro i da je standardan u svom timu. Strelac jedinog gola za Srbiju Stefan Mitrović ove zime je iz Crvene zvezde otišao u Seriju A, konkretno u Veronu i tamo je na terenu proveo 109 minuta. To je manje-više model po kojem se postupa sa najtalentovanijom decom tog uzrasta. 

Foto: fss.rs

Detalj sa utakmice Srbija - Severna Irska

U Srbiji većina njih ostaje bog bonus pravila, igrači usrasta do 21 godinu ostaju u svojim klubovima uz prvi tim, retko ko je na dvojnoj registraciji. Tako, većinu utakmica presede na klupi i nisu u formi. Opet, postoji ona druga grupa mladih, talentovanih igrača. To su oni koje klubovi prodaju preko za milione evra, a tamo gde odu uglavnom greju klupu ili idu. Velika je sreća ako odu u B tim, gde uspeju da se nametnu, kao što se recimo desilo napadaču Vanji Vlahoviću kada je prodat u Atalantu. Najpre je igrao sa generacijom do 19 godina, zatim je prekomandovan u tim do 23 godine, a ne bi bilo iznenađenje da do kraja godine debituje i za A tim. Ipak, malo ih ima sreću da ima takav razvojni put u najjačim ligama.

O problemu te generacije u opširnom intervjuu za Informer govorio je i direktor mlađih reprezentativnih selekcija Nikola Lazetić. On je tada detaljno objasnio zašto je problem mlade reprezentacije mnogo dublji od puke formacije koji selektor forsira ili sastava.

Foto: fss.rs

Nikola Lazetić

- Problem je mnogo dublji od načina na koji igramo utakmice ili u kojoj formaciji nastupamo. Mi u mladu selekciju zovemo najbolje igrače, odnosno bolje od ovih koje pozivamo - nemamo. To su igrači iz Zvezde, Partizana, Čukaričkog, Vojvodine, najbolji iz Srbije, ali i iz inostranstva. Najveći je problem što igrači iz mlade reprezentacije igraju malo u svojim klubovima, odnosno skoro ni ne igraju. Naša deca u generacija U17 ili U19, oni se nametnu i pokažu u dobrom svelu, pa ih onda odmah traže razni klubovi, agenti... Matični klubovi dođu u iskušenje kad im neko ponudi dva, tri ili četiri miliona evra. I onda ih relativno mlade puste u inostranstvo. Na kraju se često ispostavi da i nije tako dobro za karijere tih momaka što tako rano odu „preko”. Nama nijedan igrač koji je tako mlad otišao u inostranstvo - nije igrao - objasnio je tada Lazetić.

On je naveo i na koje igrače pojedinačno je mislio.

- Otišao je Đorđe Gordić u Mančester siti - nije igrao. Otišao je Filip Stevanović takođe u Siti, kao najveći talenat kojeg smo ikad imali - izgubio se. Marko Lazetić ode u Milano, jedan od najvećih klubova na svetu, pa tamo ne igra i ode na pozajmcu. Jovan Milošević bude najbolji strelac EP za kadete, ode u Štutgart, a tamo ni ne igra. Dakle, deca do 17 ili 19 godina igraju standardno u klubovima, u kontinuitetu, pa u reprezentaciji imamo ozbiljnu ekipu. Ali U21 imamo nenormalno talentovane igrače koji su u poslednjih šest meseci preskočili ili preleteli mnoge stepenike, jer ih „dižu” u prvi tim i tamo igraju „na kašičicu”. To je realnost i problem na duže staze - zaključio je tom prilikom Lazetić za Informer. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija