• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

13:01

"Ugasio" Federera i Nadala, rasplakao Alkaraza, 4 Novakove antologijske sezone!

EPA Images

Novak Đoković

"Ugasio" Federera i Nadala, rasplakao Alkaraza, 4 Novakove antologijske sezone!

Podeli vest

Prvi teniser sveta Novak Đoković osvojio je u 2023. godini tri grend slema, igrao sva četiri finala, dok je godinu završio u velikom stilu, još jednim rekordom, sedmi put u karijeri je osvojio Završni masters. Posle turnira u Torinu rekao je Novak da je ovo jedna od njegovih najuspešnijih sezona u karijeri.

Imao je najbolji teniser ikada nekoliko spektakularnih sezona, a ova zaista zaslužuje mesto u elitnom društvu. Međutim, nenadmašna je 2011. godina, 2015. je možda najnadmoćnija, 2023. je najneverovatnija, a 2021. frustrirajuća, mada je svaka za Novakove rivale bila frustrirajuća. Eurosport je predstavio četiri Novakove najfascinantije sezone u karijeri, pošto je naš teniser u svakoj od njih osvojio tri grend slema - "mali slem". 

1. mesto - 2011. godina - NENADMAŠNA
Broj osvojenih i odigranih turnira: 10 od 15 (66,7%)
Pobede i porazi: 70-6 ili 92,1% uspešnosti

Najduži niz bez poraza: 41 meč
Rezultati protiv Top 10: 21-4, odnosno 84% uspešnosti

Najvažniji momenat: Trajala je Novakova neprikosnovena vladavina pet meseci. Od Australijan opena do polufinala Rolan Garosa nije izgubio niti jedan meč. Osvojio je 2011. godine Australijan open, Vimbldon, Ju-Es open, masterse u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu i Kanadi. Do tada se sve vrtelo oko Rodžera Federa i Rafaela Nadala, a onda se pojavila zver. Neuništivi Novak dominirao je na svim podlogama, pa i na šljaci na kojoj je Nadal kralj. Nažalost, seriju je okončao Federer koji je antologijski niz našeg tenisera prekinuo u polufinalu Rolan Garosa. Jedini je uspeo da zaustavi nalet Džokera. 

 

Konkurencija: Žestoka! Upravo iz tog razloga ova sezona 2011. je postala merilo! S trona je skinuo Rodžera Federera, ali i Rafaela Nadala. Španac je osvojio Rolan Garso, a Švajcarac je te sezone ostao bez grend slema, prvi put od 2003. godine. Pobedio je dva najveća rivala na jednom grend slemu, na Ju-Es openu. Prvo je u polufinalu eliminisao Federera koji je u petom setu vodio sa 5:3, imao ogromnih 40:15 i servirao za trijumf. Novak je naspram sebe imao najboljeg na svetu, a i više od deset hiljada navijača, koji su već slavili novi Federerov uspeh. Međutim, tada je pokazao da će biti najbolji ikada, pobedio je i navijače i rivala, a onda Rafu u borbi za trofej.

 

Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

 

 

2. mesto 2015. godina - NAJNADMOĆNIJA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 11 od 16 (68,8%)
Skor pobeda i poraza: 82-6 ili 93,2% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 28 mečeva 
Rezultati protiv Top 10: 31-5, odnosno 86,1% uspešnosti

Najupečatljiviji trenutak: Kao i 2011. pobedio je u Melburnu, Londonu i Njujorku, ali pobeda nad Rodžerom Federerom na "Artur Ešu" pred 23.00 navijača se i danas prepričava. Spasio je 19 od 23 brejk lopti i utišao krcat stadion, kada su svi navijali za Rodžera pobedio je u četiri seta 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.  Švajcarac je u tom trenutku igrao neverovatan tenis, ali je Đoković našao način da ga dobije za 10. grend slem titulu.

Konkurencija: Prilično teška, Federer je igrao u sjajnoj formi mada je Rafa imao problema sa povredama. Te sezone mu je Federer naneo tri poraza na osam mečeva, koliko su igrali te godine. Ali, Srbin je briljirao u najvažnijim mečevima, u finalima Indijan Velsa, Rima, Vimbldona, Ju Es opena i Završnog mastersa, dok je Švajcarac slavio u Dubaiju, Sinsinatiju i u grupnoj fazi ATP mastersa. Nažalost Sten Vavrinka je našeg tenisera sprečio da se domogne Rolan Garosa.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 


3. mesto - 2023. godina - NAJNEVEROVATNIJA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 7 od 12 (58,3%)
Rekord pobeda i poraza: 55-6 ili 90,2% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 19 mečeva
Rezultati protiv Top 10: 17-4, odnosno 81% uspešnosti

Najupečatljiviji trenutak: Antologijsko finale protiv Karlosa Alkaraza u Sinsinatiju koji je dobio posle taj-brejka (5:7, 7:6, 7:6) nakon tri sata i 49 minuta velike borbe. Nije grend slem, ali je meč bio od velike važnosti za jednog i drugog. Nole se vratio u Ameriku nakon što nije mogao da se takmiči jer nije vakcinisan protiv korone, pa je na kraju tokom slavlja pocepao majicu, a bila je to osveta našeg asa za poraz na Vimbldonu, pa je rasplakao Alkaraza. Posle Londona su svi otpisali 36-godišnjeg Đokovića, koji je odlučio da do kraja sezone sve ućutka zbog toga. Osvojio je Ju-Es open, masters u Parizu, završni masters rekordni sedmi put i godinu završio na tronu osmi put u karijeri. Potvrdio je dominaciju. 

 

 

Konkurencije: Pomalo zabrinjavajuća! Pojavio se Karlos Alkaraz čiji su fantastični mečevi sa Novakom podsetili na vreme kada je harala velika trojka. Takođe, ne smemo zaboraviti Danila Medvedeva i Janika Sinera koji je sjajno napredovao. Međutim, opao je kvalitet u TOP 10, pa je Srbin osvojio masters u Parizu sa 60 ili 70 odsto mogućnosti. Odigrao je Nole spektakularnu sezonu i pronašao način da se nosi sa i 15 godina mlađim rivalima.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

 

4. mesto 2021. godina - FRUSTRIRAJUĆA

Broj osvojenih/odigranih turnira: 5 od 12 (41,6%)
Rekord pobeda i poraza: 55-7 ili 88,7% uspešnosti
Najduži niz bez poraza: 22 meča 
Rezultati u odnosu na Top 10: 14-4, odnosno 77,8% uspešnosti

Najzapaženiji trenutak: Poražen je Novak Đoković lako u finalu Ju-Es opena od Danila Medvedeva (6:4, 6:4, 6:4). Paradoksalno je pamtiti jedan poraz u tako izvanrednoj sezoni, ali upravo je taj poraz u Njujorku promenio pogled na sezonu koja je mogla da bude nezapamćena u modernoj eri tenisa. Novak je stao na poslednjem koraku, a mogao je da napravi veliki podvig i postane prvi čovek od Roda Lavera 1969. koji je osvojio Kalendarski grend slem. Nole se i rasplako posle poraza u finalu, iako je te godine trijumfovao na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu.

 

Konkurencija: U tranziciji! Federer je doživeo krah na Vimbldonu uprkos poslednjim pokušajima da se vrati. Nadal je stao u polufinalu Rolan Garosa, a onda propustio ostatak sezone zbog povrede leve noge. Danil Medvedev i Aleksander Zverev su zaustavili Đokovića Njujorku i na Olimpijskim igrama i pokazali da su više nego teški protivnici.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija