• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

22.02.2024

12:18

Atletičari ljuti! Trener Ivane Španović: Nemi su na njihove apele! Od promena nema ništa

Starsportphoto

Ostali sportovi

Atletičari ljuti! Trener Ivane Španović: Nemi su na njihove apele! Od promena nema ništa

Podeli vest

Svetska atletska federacija razmatra mogućnost da uvede revolucionarnu promenu u skoku udalj, ali Goran Obradović, trener svetske šampionke Ivane Španović, uveren je da predlog neće biti usvojen.

Ideja je da se izbaci daska za odraz, a umesto nje bi uveli polje, nešto što bi se zvalo "odskočna zona". Umesto daske bi se zahvaljujući modernim tehnologijama skokovi merili od mesta odraza. U tom slučaju više se ne bi merili prestupi, milimetri ne bi odlučivali o tome da li je skok pravilan ili nije, već bi jednostavno svaki skok bio pravilan. Međutim, predlog se nije dopao atletičarima, među prvima se javila šampionka Ivana Španović, koja je dobila podršku takođe svetskog šampiona Grka Miltijadisa Tedoglua, kao i legende Karla Luisa. 

Njihovo mišljenje deli i Goran Obradović, trener Ivane Španović. On je u razgovoru za Informer.rs poručio da sportisti neće odustati i da je pomenuta ideja osuđena na propast.

- To je samo predlog i eksperimentalno će biti i ove godine. Prvi put je ovo bilo 2015. godine i Ivana se takmičila u Malmeu i pobedila je sa sa skokom od 6,99. To ni tada nije prošlo, a sumnjam da će i sada, jer skoro svi sportisti i sportski radnici su protiv uvođenja ovog pravila. Mislim kao i sve moje kolege, kao i skakači i skakačice udalj, 99 odsto njih je protiv uvođenja ovog pravila - kazao je za naš portal Goran Obradović.

Najbolji svetski trener u skoku udalj uveren je da čelnici svetske atletike neće dobiti podršku sportista.

- Svi su reagovali doslovno isto, i treneri i sportisti. Nismo video nijednu pozitivnu reakciju da nešto promene. Svi su protiv toga, od Ivane i Grka Tedoglua. Kada su prvaci protiv toga onda nešto nije u redu. Neće ovo proći, nije prošlo ni 2015. godine. Ista meta, isto odstojanje, isti uslovi i odgovori sportista. 

 

Foto: Starsportphoto

Ivana Španović protiv radiklanih promena u skoku udalj

 

Obradović ističe da bi se novim revolucionarnim pravilom narušava čar skoka udalj.

- Suština je da su uradili analizu Svetskog prvenstva u Budimpešti prošle godine i zaključili su da je bilo mnogo prestupa. Međutim, to takmičenje nije se razlikovalo od prethodnih prenstava, ti prestupi su u procentu isti - između 30 i 35 odsto. Oni žele da publika vidi sve skokove, da budu ispravni, da se svi izmere. Ali, na taj način se gubi draž i esencija discipline skoka udalj. Poenta je doći na odraznu dasku tačno i precizno. Mi treneri se borimo da sportiste pripremimo za velika takmičenja, da budu precizni. To je jedan od draži discipline. Druga stvar je publika, koja neće moći da zna gde je atletičar doskočio jer ne zna odakle se odrazio. Ako je zona od pola metra dok ne izađu rezultati, publika neće znati da li je neko nadskočio protivnika.

Niko od čelnika atletske federacije nije se konsultovao sa trenerima i sportistima o mogućim promenama.

- Nažalost, ovo je došlo iznenada, nije se pričalo na ovu temu. Zapravo, prošle godine se pričalo na temu odrazne daske koja je bila klizava, pa se nekoliko sportista povredilo na Svetskom prvenstvu. Mi smo uložili jedan protest da se daska zameni kvalitetnijom, međutim, nije došlo do konkrentog odgovora, niti su bilo šta rešili i dalje je daska klizava i opet smo imali nekoliko povreda sportista. Zbog toga su sportisti ljuti na krovnu organizaciju. Ne samo zbog toga nego i zbog merenja koje je promenjeno pre dve godine, koje nije kako bi sportisti i sportski radnici želeli da bude. Postoje nelogičnosti koje mogu da se ispreve bez ikakvih problema. Ali, trenutno nemaju sluha za sportiste. 

 

Foto: Starsportphoto

Ivana Španović

 

Ivanin trener je za Informer detaljno objasnio šta bi atletičari želeli da promene.

- Video kamera gleda prestup i logično bi bilo da kada se stopalo postavi paralelno u odnosu na zemlju da se odatle gleda prestup. Međutim, oni prestup gledaju u poslednjem momentu kada se stopalo podiže, dok se ne odvoji od tla. Tu sportisti nisu zadovoljni, jer niko ne koristi iste sprinterice, debljina đona nije ista, uslovi pod kojim skaču nisu isti. Neko sa debljim đonom može da napravi prestup, a neko sa plićim neće, a sa iste pozicije su se odrazili. To je potpuno nepotrebno, dovoljno je samo da se stopalo postavi vodoravno u odnosnu na zemlju i zaustavlja se slika i tu bi trebalo da se gleda gde je prestup. Ali, atletičari neće odustati, boriće se da se ovo promeni - jasan je bio Obradović.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija