• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

15.03.2024

16:28

Partizan "odskočna daska" za NBA: Tristan nije prvi, a ni poslednji!

informer/starsport

Partizan

Partizan "odskočna daska" za NBA: Tristan nije prvi, a ni poslednji!

Podeli vest

Mladi košarkaš Tristan Vukčević (21) pre dva dana je napustio redove Partizana i uputio se u Vašington Vizardse NBA lige. Ipak, nekadašnji as Real Madrida nije prvi, a sigurno ni poslednji koji je preko Humske krenuo "preko bare".

"Parni valjak" se od davnina smatra jednom od najuspešnijih i najpoznatijih škola košarke, koja decenijama "izbacuje" velike talente u Evroligu i NBA.

Odlazak Vukčevića u Vizardse za koje je ovog leta nastupao u Letnjoj ligi, još jedan je dokaz da se u crno-belom i dalje radi na razvitku mladih igrača. 

Foto: Starsportphoto

Vukčević u dresu Partizana

Možda najpoznatiji primer je selidba Vlade Divca iz Beograda u Los Anđeles Lejkerse 1989, kao 26. pik prve runde.

Sjajni centar, rodom iz Prijepolja je najbolje košarkaške dane proveo u najjačoj ligi sveta, gde je sa mnogo uspeha igrao i za Šarlot Hornetse i Sakramento Kingse.

Putem Sjedinjenih Američkih Država krenuo je i njegov saigrač iz tog perioda, Žarko Paspalj, mada se legendarni "palja" nije naigrao u San Antoniju. Nastupio je samo 28 puta u dresu "mamuza", a prosečno je provodio 6,5 minuta po utakmici.

Foto: EPA

Divac u dresu Kingsa

Još jedan igrač kojeg je dobra igra u crno-belom "preporučila" Amerikancima je Nenad Krstić, kojeg su Nju Džersi Netsi izabrali kao 24. pika prve runde 2004. godine.

Iako je ostavio traga u timu koji ga je draftovao, na put još uspešnije karijere isprečila se povreda kolena.

Popularni Krle je potom zadužio opremu Oklahoma siti Tandera i Boston Seltiksa, da bi poslednje sezone odigrao u CSKA i Efesu.

Foto: Starsportphoto©

Krstić tokom nastupa za Nju Džersi

Boravak u NBA i potencijalno plodonosnu karijeru povreda kolena prekinula je i Kosti Peroviću.

On je za "parni valjak" nastupao od 2002. do 2007, da bi potom zaigrao za Golden Stejt Voriorse.

Pomenuti problemi sa kolenom, kao i stalne promene u igračkom kadru primorale su ga na igru u Razvojnoj ligi. Povratkom u Evropu obukao je dres Valensije, a zatim i Barselone.

Ranih 2000-ih još jedan centar iz Partizana postao je novo lice u NBA, a to je bio Ratko Varda.

Za njega su se Pistonsi opredelili 2001. godine, iako nije bio izabran na draftu.

Ruku na srce, nije se pronašao u tamošnjem stilu igre, pa je ime izgradio nastupajući za velike klubove u Evropi.

Foto: AP/Photo

Varda u Real Madridu

Nešto kasnije, tačnije četiri godine (2010), "leteći Čeh" je pokupio simpatije "grobara" i sa velikim očekivanjima zaputio se u Vašington Vizardse.

Naravno, reč je o Janu Veselom. Ogromna su očekivanja bila pred njim, pošto su čelni ljudi "čarobnjaka" birali krilnog centra sa visoke šeste pozicije.

Na obostranu žalost, Veseli se u NBA nije proslavio i nakon tri godine, vratio se u Evroligu, gde i dan danas važi za jednog od najboljih igrača.

Foto: EPA

Veseli kao član Vizardsa

Poseban primer je Dante Egzum.

Australijanac je mnogo pre Partizana viđen kao "taj" igrač, koji bi mogao da oblikuje franšizu, ali se to nikad nije obistinilo.

Posle perioda "kaljenja" u Razvojnoj ligi i traženja svoje igre, dolaskom u crno-bele potpuno je procvetao, zaigrao na prepoznatljivom nivou i u velikom stilu se vratio u NBA ligu.

Tamo služi kao pomoć Luki Dončiću u Dalas Maveriksima i sve je izvesnije da će do kraja karijere nositi dres tima iz najjače lige sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija