• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2021

14:12

SKIDANJE TROBOJKE SPC JE DIREKTAN NAPAD NA VERU I PRETEĆA PORUKA VERNICIMA! BEZBEDNOSNA SITUACIJA JE OPASNA!

Privatna arhiva

Vesti

SKIDANJE TROBOJKE SPC JE DIREKTAN NAPAD NA VERU I PRETEĆA PORUKA VERNICIMA! BEZBEDNOSNA SITUACIJA JE OPASNA!

Podeli vest

Kancelarija za KIM ocenila je danas da je skidanje trobojke SPC i lomljenje jarbola kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, ali i pokazatelj da je u srpskim sredinama u Pokrajini opasna bezbednosna situacija

Kako se navodi, u punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve.

"Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je ovaj incident, koji se dogodio nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, i da ovaj incident pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na poruke mira odgovara skrnavlenjem manastira.

Foto: kosovo-online.com

Kancelarija ukazuje i da sa jedne strane postoje slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, dok sa druge strane postoji predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o "oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije".

Podseća se i da se od početka godine desilo ukupno 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 2 godine

I šta bi mi trebali da radimo u Bujanovac i Preševo

SkenderBeg

pre 2 godine

E siptari sramota me je sto zivite u mojoj zemlji u kojoj vam je falila sloboda, a imali ste sve i slobodu i skole na albanskom. Sad imate Tacija i Fljoru da vam je*u mater kako oni hoce. Mozete da odete u inostranstvo sa kosova jedino sa SRPSKIM PASOSEM! Nemate identitet cak vam je i dvoglavi orao pocrneo umesto da bude beo i simbol slobode. Stvarno me je sramota da kazem da smo nekada bili komsije i prijatelji. Postali ste poslusna stoka i treba da vas zadesi ono sto ste sami zamesilili.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set