• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

31.10.2021

15:22

One prave najbolje štrudle: Ovo su žene zbog kojih su u petak svi prste polizali

Informer/V.N.

Vesti

One prave najbolje štrudle: Ovo su žene zbog kojih su u petak svi prste polizali

Podeli vest

Najslađi kulinarski događaj, prva kikindska „Štrudlijada“ održana je u petak, u organizaciji Etno-građanskog društva „Suvača“. Ovoj zanimljivoj gastronomskoj manifestaciji odazvalo se 12 iskusnih domaćica koje su pripremile na desetine znamiljivih ukusa štrudli sa makom, a najukusniju, prema oceni žirija, pripremila je Ljupka Miškov iz Aleksandrova, dok su pehar i drugo, odnosno treće mesto ponele su Boja Oljača iz Novih Kozaraca i Vesna Bačić iz Aleksandrova

Slasne štrudle, uprkos epidemijskoj situaciji, okupile su vrsne domaćice iz Temerina, Vrbasa, Zrenjanina, Nove Crnje i Kikinde, pod čijim rukama ove slatke i slane poslastice dobijaju posebne ukuse i usreće brojna nepca. Za tajnu izrade savršenog testa, svaka od njih ima različite recepte, od onih klasičnih sa makom, rogačem, jabukama, orasima ili sirom, do neverovatnih ukusa kada se u testo dodaju čak i ružine latice i razno voće ili povrće.

-Da se zamesi štrudla potrebno je mleko, ulje, šećer, so, margarin, jaja, kvasac, brašno, sirće i fil, a najbitnije da domaćica bude raspoložena i da ima dobru volju da je napravi-kaže pobednica Ljupka Miškov iz Aleksandrova.

Foto: Informer/V.N.

Radojka Vujadinov, predsednica Etno-građanskog društva „Suvača“ nada se da će „Štrudlijada“ u Kikindi zaživeti i u narednim godinama, ali i da će biti veća zainteresovanost učesnika. Ova domaćica do sada je napravila više od hiljadu štrudli, a priprema ih preko 30 godina.

- Štrudla je vojvođanski kolač i Banat, a posebno Kikinda su po tome prepoznatljivi. Najpoznatija je štrudla sa makom i rogačem, ali ima i pomodarstva, pa se stavlja višnja, džem i sve po želji. Od 50 udruženja koje neguju gastronomsku tradiciju, sa severa Srbije do krajnjeg juga, danas je došlo njih 12, zbog epidemijske situacije. Naš cilj je da pravljenje ove tradicionalne poslastice prenesemo na mlade-navodi Vujadinov.

Foto: TopPres

"Štrudlijadu" su podržali lokalna samouprava i Turistička organizacija Kikinde. Bio je to sjajan gastro događaj, ali i mesto gde je sve vrvelo od dobre atmosfere, jer je program začinila živa muzika, a nadamo se, i početak jedne tradicionalne manifestacije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set