• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

10.05.2022

11:23

NA DANAŠNJI DAN PRE ČETIRI VEKA SPALJENE SU MOŠTI SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije služiće liturgiju u manastiru MIleševa!

RINA

Vesti

NA DANAŠNJI DAN PRE ČETIRI VEKA SPALJENE SU MOŠTI SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije služiće liturgiju u manastiru MIleševa!

Podeli vest

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije obišao je manastir Mileševu gde ga je dočekao Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije sa mnogobrojnim vernim narodom Prijepolja i susednih gradova

Danas, na 425. godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save njegova svetost će služiti Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi.

„Manastir Mileševa zapamćen je u istoriji kao veoma značajno kulturno, istorijsko, prosvetno, narodno središte srpskog naroda. Mileševski hram je, među svima hramovima Srpske pravoslavne crkve, najviše zaslužio da se nazove Svetosavskim hramom jer, upravo u mileševskom hramu boravile su mošti prvog srpskog prosvetitelja i Arhiepiskopa Svetoga Save, preko 360 godina, od prenosa iz Trnova pa dok nisu potegnute odavde i ponesene, od strane Osmanlija, na beogradski Vračar, da tamo budu spaljene”, kaže vladika mileševski Atanasije.

Foto: Public

 

Svečanoj doksologiji prisustvovali su preosvećena gospoda episkopi žički Justin, kruševački David, timočki Ilarion, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, predstavnici lokalnih vlasti, Vojske Srbije, Islamske zajednice Srbije, kulturnih i javnih ustanova.

U ranim popodnevnim časovima, njegova svetost Patrijarh Porfirije će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gde će mu oko 14 časova pred hramom Svetog velikomučenika Georgija na Gukama u Pljevljima biti priređen svečani doček a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

Patrijarh srpski Porfirije će od 9. do 12. maja boraviti u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj.
.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set