• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

20.04.2023

19:09

BIĆE REKONSTRUISANA KUĆA MILIĆA OD MAČVE! Trošno zdanje postaće jedna od najvećih kulturnih atrakcija Zlatibora! (FOTO)

Z.G.

Vesti

BIĆE REKONSTRUISANA KUĆA MILIĆA OD MAČVE! Trošno zdanje postaće jedna od najvećih kulturnih atrakcija Zlatibora! (FOTO)

Podeli vest

“Kula na Zlatiboru” u naselju 25.maj, kako ju je nazvao naš poznati slikar Milić od Mačve, biće rekonstruisana i nakon obnove predstavljaće jednu kulturnu atrkaciju na ovoj planini.

Srpski slikar Milić Stanković (1934-2000), poznatiji kao Milić od Mačve na Zlatiboru je sedamdesetih i početkom osamdesetih prošlog veka napravio kuću i atelje.

Prema rečima Darka Đurovića, direktora Inovacionog biznis centra Zlatibor, opština Čajetina je pre četiri godine od naslednika otkupila kuću i sada angažovala ovaj centar da napravi projekat rekonstrukcije i konzervacije.

Foto: Z.G.

Darko Đurović, direktor IBC Zlatibor

- Po idejnom projektu nakon sanacije to bi trebalo da bude novi kulturni segment u bogatoj turističkoj ponudi Zlatibora. Kuća nije zaštićena kao kulturno dobro, ali smo dobili savetodavno mišljenje zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva o tome kako čitav prostor i kuću turistički valorizovati, zaštiti i konzervisati – kaže Đurović.

Đurović kaže da je ova “kula” zanimljivo graditeljsko rešenje i da je celina jedinstvena iako se radi o kolažu stare brvnare i citata, odnosno interpretacije srednjovekovnih manastirskih kula, pirgova i kolonade stubova koje povezuje kule, predstavljajući simboličnu kapiju kroz koju se ulazi u omaleno dvorište.

Foto: Z.G.

 

- Dobijene su dozvole za rekonstrukciju i urađena je projektno-tehnička dokumentacija. Realizacija bi trebala da bude ove ili sledeće godine, što najviše zavisi od sredstava kojim budemo raspolagali. Po predračunu je potrebno oko 17 miliona dinara samo za rekonstrukciju, obnovu i izgradnju jednog objekta upravne zgrade. Planira se da postane svojevrsni muzej koje će prikazati umetnikovo nasleđe, njegov umetnički rad i neke druge elemente – kaže Đurović i dodao je da će verovatno biti i digitalana izložba u okviru koje će se menjati postavke s vremena na vreme. Sredstva za ovaj projekat će se tražiti od nadležnog ministarstva, a i opština Čajetina će takođe izdvojiti deo sredstava.

Foto: Z.G.

 

Darko Đurović napominje da će se kuća sačuvati u originalu koliko je to moguće, jer ima određenu umetničku i arhitektonsku vrednost. Veliki deo kuće je sam slikar gradio uz pomoć majstora i prijatelja, pa je i sama kuća njegovo umetničko delo. Pored toga, uradiće se i parking, upravna zgrada i prateći sadržaji za turiste.

Đurović je dodao da će ovo postati kulturna atrakcija na Zlatiboru i da je to još jedan dokaz da opština Čajetina poštuje kulturne vrednosti na njenoj teritoriji.

Foto: Z.G.

 

U Kulturnom centru Zlatibora nalazi se stalna postavka od šest izloženih dela Milića od Mačve, koja su u vlasništvu opštine Čajetina. U  okviru ove postavke nalaze se slike rađene tehnikom ulja na platnu. Četiri slike su iz približnog perioda. Nastale od 1993. do 1997. godine, uramljene su 2022. godine. Dve starije slike, iz 1975. i 1983. godine, izložene su u originalnim ramovima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set