• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.08.2023

12:40

Znate li šta je banica? U Beloj Palanci napravili jednu tešku 30 kila! Šta je sve u nju stalo?

printscreen

Vesti

Znate li šta je banica? U Beloj Palanci napravili jednu tešku 30 kila! Šta je sve u nju stalo?

Podeli vest

Najveća banica na Danima banice u Beloj Palanci bila je teška 30 kila! Da je bilo većeg pleha za pečenje, domaćice su mogle da naprave i toliku, da je svaki posetilac mogao da proba ovaj specijalitet! Kažu, da je za tri dana u ovoj varošici na jugu Srbiju bilo čak osam puta više ljudi nego što ih živi u celoj opštini!

Banica rekorderka imala je tek 2, 25 kvadrata! Nju je umesila Anita Pančić Manić, prošlogodišnja pobednica u pripremi najbolje banice, a sada su joj u pomoć pritekle sestre. 

Za pripremu testa za kore i ukusan fil utrošeno je 10 kilograma brašna, čak 2 kilograma masti, 5 kilograma sira i više od 30 jaja!

Foto: TO Bela Palanka

Prošlogodišnjoj pobednici Aniti Pančić Manić pritekle su u pomoć sestre da napravi mega banicu od 30 kilograma

Organizatori iz Turističke organizacije Bele Palanke kažu da nije samo ova banica rekorderka već i broj posetilaca i broj takmičara!

Za tri dana Belu Palanku je posetilo 65.000 gostiju, što je skoro osam puta više nego što opština ima stanovnika! Najviše je bilo iz Bugarske. 

U pravljenju najbolje banice oprobalo se čak 283 takmičara, a prema oceni žirija, koji su činili stranci,  pobedila je Dobrila Ranđelović Jevrić iz Ćuprije. 

Foto: TO Bela Palanka

Dobrila Ranđelović Jevrić iz Ćuprije ovogodišnja pobedinica u pripremi najbolje banice

- Veoma smo zadovoljni što je naša manifestacija privukla i učesnike i posetioce. Bio je to težak zadatak da nadmašimo sami sebe, ali uspeli smo - rekao je Miloš Lilić, direktor Turističke organizacije u Beloj Palanci.

 

Ako niste znali...Ona se jede kad gosti banu!

Kad gosti iznenada banu u kuću, nekada su domaćice pripremale ovu brzu, bezkvasnu pitu da ih počaste, pa otuda i ime banica, pričaju u ovom kraju.

- Dok se popije kafa i popriča, domaćica brzo sprema banicu i za manje od sata je gotova - rekli su nam na Danima banice. 

Ovo je recept po kome se najčešće sprema.

Foto: TO Bela Palanka

Banica

Banica

Sastojci:

400 g brašna
pola kašičice soli
300 ml mlake vode

Fil:

300 g sira
3 jajeta
200 g masti

Zamesite testo od brašna, soli i vode i po potrebi sipajte još brašna ili vode dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu. Premažite ga sa nekoliko kašika otopljene masti i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Podelite na dve jufke i svaku rastanjite oklagijom, da dobijete tanku koru. Premažite mašću, nafilujte umućenim sirom i jajima, i pažljivo urolanu stavite u okruglu tepsiju (podmazanu mašću) prateći krug. Tako učinite i s drugom jufkom. Banicu pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad bude pečena, poprskajte je vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set