• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. I.

19.09.2023

09:20

Jagodinac naučio da pliva tek kad je otišao u penziju! Ko kaže da je kasno

Shutterstock

Vesti

Jagodinac naučio da pliva tek kad je otišao u penziju! Ko kaže da je kasno

Podeli vest

Nebojša Jarkin (61) iz Jagodine, diplomirani trener plivanja i vaterpola ove godine obeležava značajan jubilej - 45 godina karijere u bazenu! Za sve ove godine, kaže, najdraže mu je što je mnoge oslobodio straha da uđu u vodu i uče da plivaju i garantuje da ne postoji osoba koju ne bi mogao da obuči.

Na stranicama njegove sveske upisano je čak 13.786 dece iz Srbije i još oko 7.000 njih iz inostranstva koji su postali plivači, ali mu je veoma drago kada se i stariji odvaže da dođu na časove. Tako je 130 odraslih neplivača prošlo njegovu obuku. Među njima je i penzioner koji je tek sad našao vremena za to. 

- Bilo ga je sramota što se na moru brčkao u plićaku, dok su njegove dve kćerke odlični plivači. Na zapadu neplivači zakazuju časove, a, nažalost, kod nas je to još uvek sramota. Stariji neplivači imaju iskonski strah od vode. Žene strahuju od vode, dubine i blamaže. Ne smeju da priđu uz bazen. Uhvatim ih za ruku, kao decu, odvedem do srednjeg bazena, objasnim im kako da se oslobode i da je plivanje zapravo plutanje i disanje. Muškarci su još gori od žena. Sramota ih je od bilo koga ko bi mogao da ih vidi – priča Jarkin koji ima i svoj Plivački klub "Jagodina 035" a u akva parku godinama organizuje spasilačku službi.

Foto: I. I.

Neplivači se lako prepoznaju na bazenu

- Ne postoji niko koga nisam naučio da pliva. Obučavao sam čoveka koji se tri,četiri puta davio u nekadašnjem bazenu u hotelu "Jagodina". Nije smeo da uđe u hotel, a kamoli u bazen. Trebalo mi je oko šest meseci, jer sam najpre morao da ga oslobodim da siđe kod bazena, da sedi uz njega, pa tek onda da pliva. Mislio je da nikada neće da propliva, jer se prilikom poslednjeg davljenja baš nagutao vode i zacrtao je da nikada neće da nauči da pliva. Kad mu je to ipak pošlo za rukom,
izljubio me je i rekao: "Ne mogu da verujem da sam ja uspeo" – seća se Jarkin.

Foto: I. I.

Nebojša Jarkin više od 20.000 ljudi je naučio da plivaju

Siguran je da stariji mogu da nauče da plivaju za 7 do 10 dana.

- Obučavam ih u srednjem bazenu dubokom 1,40 metara, pa je za njih najveći strah dubina. Obično ih prvo naučim leđno plivanje, a onda prelaze u olimpijski bazen u kome uče stilove kraul ili prsno, kao i održavanje na vodi - objašnjava.

Foto: I. I.

Ako se ne plaše, svako može da postane plivač za sedam do deset dana

A kada kandidati isplivaju jednu širinu kraul ili leđno, skoče na noge i kada znaju da se snađu kada ih on neočekivano "potopi“, onda mogu da smatraju da su postali plivači.

 

Neplivači se lako prepoznaju 

Glavno pravilo spasilaca na bazenu nije da gledaju u bazen, već oko njega.

- Neplivači se prepoznaju po tome što priđu uz bazen, pa se vrate. Potom sednu na ivicu, pa se opet vrate pod suncobran. Okreću se pored bazena, vidno su nervozni, a prepoznaju ih i po tome kako sedaju na ivicu bazena - priča Jarkin.

Dešavalo se, priča iz iskustva, da u bazen skoči dete neplivač, za njim skoči majka da ga spašava iako ne zna da pliva, a nekad skoči o otac, koji takođe ne ume da pliva.

- Onda tri spasioca moraju da izvlače iz vode. U većem društvu uvek ima po neki neplivač. Društvo ga "povuče" da skoči u olimpijski bazen i onda nastaje problem - kaže Jarkin.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set