• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Kocić

03.10.2023

14:17

Časlav od stakla pravi sve što poželi! Ikone, kandila, tanjiri i satovi nastali iz neobičnog hobija (FOTO)

D.K.

Vesti

Časlav od stakla pravi sve što poželi! Ikone, kandila, tanjiri i satovi nastali iz neobičnog hobija (FOTO)

Podeli vest

Sezona je pripreme zimnica pa su „smederevci“ sa paprikom na kojoj se peku paprike i priprema ajvar uobičajna slika u domaćinstvima na jugu Srbije.Časlav Đorđević iz Gadžinog Hana u svojoj kući, međutim, osim običnog šporeta ima i dve neobične peći. Neobične jer služe za topljenje stakla na 800 stepeni Celzijusovih.

Časlav svoje penzionereske dane ne provodi u dokolici i ispred televizora već u radionici i uz peći u kojima staklo topi i spaja. Staklu koje je skinuto sa prozora i polica jer je „odradilo“ svoj radni vek, Časlav mu uz pomoć svoje prijateljice Mirjane Anđelković, daje novi život jer pravi od njega ikone, kandila, činije, tanjire, satove, svećnjake, vaze, satove i još mnogo toga što zamisli.

Foto: D.K.

 

 

- Mirjana i ja radili smo zajedno u „Telekomu“, a strah od privatizacije i gubitka posla motivisala nas je je da potražimo hobi kojim bi mogli da se bavimo ukoliko bi kojim slučajem ostali bez zaposlenja. Tragajući za nečim kreativnim pošto su nas kreativni zanati uvek zanimali otkrili smo najrazličitije tehnike obrade stakla poput fuzije, tifani tehnike i vitraža, ali prvenstveno fuzije“, kazao je Časlav.

Foto: D.K.

 

 

Prema njegovim rečima, o obradi stakla apsolutno ništa nisu znali ni Mirjana ni on, ali su malo po malo učili.  Najviše uz pomoć interneta, ali i tokom rada, često i na svojim greškama, jer je staklo specifičan materijal i veoma malo je potrebno da se polomi i da celi trud padne u vodu.

„Za proteklih šest, sedam godina, savladao sam sve tehnike obrade stakla, osim one najsloženije, a to je duvanje stakla. Radim fuziju koja je prilično zanimljiva i vitraž uz korišćenje i olova i bakra. Što se fuzije tiče, uglavnom koristim u radu takozvanu „tak“ fuziju. Ta tehnika podrazumeva da se mali komadići stakla delimično utope u staklo koje predstavlja osnovu. Postoji i „ful“ fuzija gde se dva stakla potpuno stope“, objasnio je Časlav.

Foto: D.K.

 

 

Staklo koje koristi za izradu različitih predmeta Časlav nabavlja u našoj zemlji, a stakleni prah ili puder koji koristi za bojenje, nabavlja u inostranstvu, kao i četkice od dlake jazavca, jer kako kaže, od zemlje koja je u svakom većem mestu imala četkaru, mi smo došli do toga da četke i četkice, moramo da uvozimo.

„Stakleni prah nanosim četkicom, ukoliko je najfinije mleven, a ukoliko je krupniji štapićem. Nakon toga tu boju „zarobljavam“ drugim staklom i tretiram u peći. Kada se dva stakla spoje boja ostaje unutra, a krajevi se zaoble. Boja ostaje postojana. To je Mirjanin i moj izum, nisam video da tako nešto neko radi kod nas u Srbiji“, naveo je Časlav.

Foto: D.K.

 

 

Prema njegovim rečima rečima, u inostranstvu su različite tehnike umetničke obrade stakla veoma popularne i profitabilne, dok kod nas, izuzimajući Vojvodinu, ljudi nemaju naviku da kupuju unikatne staklene proizvode tako da nisu na ceni.

Osim sa staklom, Časlav je vrlo vešt i sa drvetom, tako da je uz Mirjaninu pomoć, dosta stvari u svojoj kući uradio restaurirajući stari nameštaj.

 

    


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set