• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. I.

22.12.2023

07:30

(VIDEO) U kafani poznatog glumca na meniju samo jedan specijalitet! Zlatiborci ne nalaze manu!

B. I.

Vesti

(VIDEO) U kafani poznatog glumca na meniju samo jedan specijalitet! Zlatiborci ne nalaze manu!

Podeli vest

Za najstariju kafanu na magistrali Beograd - Bar, tik uz put koji povezuje Zlatibor i Novu Varoš čuo je svaki vozač, putnik ili namernik iz Zlatiborskog okruga ...

U poslednje vreme, otkad se pročulo da užička pekara "Šuljaga" zbog renoviranja ne radi i da do kraja januara neće praviti čuvene komplet lepinje, mnogi se zapute u "Zorinu krčmu" samo da ih, što se kaže, želja mine.  

Uz kiselo mleko, komplet lepinja je jedino što se ovde nudi za jelo! I mada se dobro zna da je "Šuljaga" 2005. zaštitio komplet lepinju u Zavodu za intelektualnu svojinu, mnogi u ovom kraju spremaju ovaj specijalitet na svoj način, onako kako su njihove bake pripremale... 

 

Foto: B. I.

Jedna je taman

- Pod ovim krovom je živela moja majka, a tek od '63. je objekat pretvoren u kafanu u kojoj se na početku služila samo kafa i rakija, zatim i kiselo mleko, a od hrane je majka kuvala kupus i kačamak. Teška su bila to vremena, najčešći gosti su bili prolaznici magistralom preko Zlatibora, kao i kamiondžije koji su usled velikih snegova ostajali zaglavljeni u krivinama pod Borovom Glavom - priseća se Vera Damjanović, koja je nastavila majčinu tradiciju.

Zato se ova vremešna prizemljuša, izgrađena 1936. koja, skoro pa vek odoleva ratovima, snegovima i severcu iznad Dobroselice, i zove po Verinoj majci, Zori.

Sačuvala je autentičan starinski duh, sagrađena je od brvana od zlatiborskih "stolovaša", a u njoj vlada prava porodična atmosfera.

Foto: B. I.

Vera Damjanović

Šporet na drva loži se nasred kafane, a odnos vlasnice i radnica sa gostima je kao sa ukućanima. Gosti koji navraćaju u ovu malu krčmu uglavnom su stalni, a ko jednom doručkuje jedini specijalitet kuće obično se vraća opet i to sa porodicom i prijateljima.

- I dalje se za okrepljenje od puta i rada, služi kafa i rakija, a od jela umesto nekadašnjeg kuvanog kupusa i kačamaka, sada se priprema komplet lepinja. To pravimo od početka u bilo koje doba godine - priča Vera. 

Kaže da je za sve ove godine, po svojoj slobodnoj proceni napravila više od milion lepinja.

- Sve se to radi godinama na isti način. Lepinje se začas spreme, jaja i kajmaka ima, a pretop čuvamo u zemljanim posudama - priča Vera. 

Za susednim stolom, zadovoljni gosti: 

- Vrlo često kada putujemo za Užice svraćamo ovde na kafu i komplet lepinju, tako da smo redovni gosti u ovoj malenoj krčmi - reče nam Slavoljub Ćubović iz Priboja.

 

 

Glumac i ugostitelj 

Brvnara je zvanično u vlasništu našeg poznatog glumca Mikija Damjanovića, koji zbog svojih poslovnih obaveza živi u Beogradu, pa je najviše posla oko kafane na plećima njegove majke Vere. I kako ona kaže, iako je stižu godine nada se da će neko nastaviti porodičnu tradiciju, te da će se i u narednim decenijama dimiti odžak brvnare i pod njenim krovom i dalje praviti komplet lepinje po Zorkinoj recepturi. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set