• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

03.02.2024

10:40

Srbija je jedinstvena u svetu po ovom "hramu ljubavi"! Nastao je od poklona tek venčanih parova!

Infoliga

Vesti

Srbija je jedinstvena u svetu po ovom "hramu ljubavi"! Nastao je od poklona tek venčanih parova!

Podeli vest

U selu Katići, nedaleko od Ivanjice, nalazi se jedinstvena zbirka literature...Godinama su je stvarali mladi bračni parovi...

Zato se ova zbirka knjiga zove  "Biblioteka ljubavi". Police ove neobične literarne zbirke sačinjavaju knjige koje su parovi iz ovog kraja poklanjali seoskoj školskoj biblioteci, kao uspomenu na dan svog venčanja.

Biblioteka danas ima oko 600 naslova, a mladenci su ih poklanjali sa željom da im zajednički život bude dugovečan poput redova ispisanih na stranicama knjiga.


- Ideju o osnivanju ove biblioteke je osamdesetih godina prošlog veka pokrenula učiteljica Dana Luković, koleginica koja je predavala u školi u kojoj sam kasnije postao direktor. Osim što je bila odličan pedagog, pospešivala je angažovanje žena na selu koje je uključila u proizvodnju odeće od vune za zlatiborski "Sirogojno". Ideja da pokrene ovu vrstu biblioteke je samo jedna u nizu plemenitih stvari koje je uradila. Kada je otišla u penziju, u školi smo nastavili sa praksom da mladenci Brezove i Šarenika nastave sa doniranjem knjiga - priča Mileta Karaklajić, nekadašnji direktor OŠ "Mićo Matović" u Katićima, u okviru koje se i danas nalazi "Biblioteka ljubavi".

Foto: Infoliga

Poklon od srca

 

On i njegova supruga Danka su knjigu biblioteci donirali u oktobru 1983. godine.
- Među prvim parovima koji su donirali knjigu su Branko i Sonja Stambolić, davne 1980. godine. Na posvetama knjiga se nalaze skoro sva prezimena familija koje nastanjuju Šarenik u Brezovu, jer su svi oni građanski brak sklapali u seoskoj mesnoj kancelariji. 
Među poslednjim parovima, darodavcima, su Dimitrijevići, venčani 2012. godine. Iste godine je zatvorena kancelarija mesne zajednice u kojoj su se pred matičarem mladenci jedno drugom zaklinjali na večnu
ljubav, pa je to i razlog zašto nema poklonjenih knjiga poslednjih 10 i više godina.
Fundus školske biblioteke u ovom ivanjičkom selu je šarolik. U njoj se nalaze brojni naslovi beletrisrtike, rečnika, pravopisa srpskohrvatskoh jezika, pa sve do političke literature koju je porodica Stambolić iz legata Ivana Stambolića donirala školi. Naravno, najbrojniji su naslovi sa ljubavnom tematikom. 

Foto: pexels.com

Na dan venčanja poklanjali su knjigu

 

U selu kažu da se većina brakova sklopljenih u skromnoj kancelariji mesne zajednice održala.
- Sve donirane knjige su uredno zabeležene i popisane, o čemu postoji i evidencija u vidu knjige donatorstva - kaže Vojislav Milović, sadašnji direktor OŠ "Mićo Matović" dodajući da je broj poklonjenjenih knjiga sigurno veći.
- U bibliotekarstvu sam više od 20 godina i mogu da tvrdim da je ovo jedinstvena biblioteka u Srbiji koja je nastala na ovaj način. Posebno ističem značaj ove biblioteke za bibliotekarstvo, jer je reč o seoskom području, gde su ljudi teško dolazili do knjiga, jer u tim selima nije bilo knjižara - rekla je Emilija Vulović, direktorka biblioteke "Svetislav Vulović" u Ivanjici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set