• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

01.02.2024

08:20

Znate li za koliko je carica Marija Terezija "prodala" Novi Sad Srbima?

Društvene mreže

Vesti

Znate li za koliko je carica Marija Terezija "prodala" Novi Sad Srbima?

Podeli vest

Novi Sad je 1. februara 1748. godine od Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada! Taj dan se slavi kao Dan grada, ali za odluku velike carice, bogati Srbi su morali da odreše kesu...

Na početku habzburške vladavine, građanima pravoslavne veroispovesti bilo je zabranjeno da stanuju u Petrovaradinu, pa su Srbi, zbog toga, 1694. godine osnovali novo naselje na levoj obali Dunava, a iz ovog naselja će se, vremenom, razviti i današnji Novi Sad. Najstarije ime naselja na levoj obali Dunava bilo je Racka varoš, a korišćen je i naziv Petrovaradinski Šanac.

Građani sa obe obale Dunava želeli su za sebe veće slobode zatržili su ih. Dobili su odgovor da će ih to koštati 80.000 forinti! Kako je to bila ogromna suma za Srbe, koji su inicirali ovaj postupak, priključili su im se i ostali stanovnici, svih vera i nacija, sakupili novac za praznu austrijsku kasu i dobili šta su tražili. Carica Marija Terezija je donela Ukaz (edikt) kojim je Neoplanta (Novi Sad) dobila status slobodnog kraljevskog grada kraljevine Ugarske, koja je tada bila u okviru austrijske monarhije.

 

Foto: printscreen

 

 

Na mađarskom je Novi Sad bio Uj-Videgh, na nemačkom Ney-Satz i bugarski Mlada Loza.

- Marija Terezija nije ništa dala, poklonila ili dozvolila, već prodala katastarskeopštine, koje tehnički nisu bile njene. Ona je to učinila da kapital ne bi odlazio u džepove ugarskih feudalaca – kazao je za Informer dobar poznavalac istorije Novog Sada.
Inače, od tada je gradom upravljao slobodno izabrani Magistrat, a Novi Sad je imao 4.620 stanovnika. Prema dogovoru srpskog i nesrpskog stanovništva, naizmenično su se na čelnim funkcijama grada smenjivali pravoslavac i katolik.

 

Danas svakom novorođenčetu iz Novog Sada 300.000 dinara! 

Foto: Privatna arhiva /Društvene mreže/ Fb

 

 

Danas će, povodom proslave Dana grada, sve bebe rođene u porodilištu Betanija, a čija majka ima prebivalište na teritoriji grada, dobiti po 300.000 dinara. Grad je pripremio i četvorodnevni kulturni program na različitim lokacijama, a Februarsku nagradu dobila je Branislava Perić-Ranković, najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom i reprezentativka Srbije u stonom tenisu.

U Mađarskoj revoluciji 1848/9, koju je predvodio Lajoš Košut, grad je bombardovan i uništen.
- Nekom čudnom snagom, njegovi građani su ga obnovili u kombinaciji baroka i drugih arhitektonskih stilova, uzdigavši ga u drugoj polovini 19. veka u "Srpsku Atinu".

Posle Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske monarhije 1918, Novi Sad je, kao i cela Vojvodina, svojom istorijskom odlukom ušao u sastav Srbije, odnosno novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, buduće Jugoslavije. Posle tragičnih događaja u Drugom svetskom ratu, kada je u Raciji mađarskih fašista, stradalo mnogo Novosađana, grad se naglo uvećao i proširio na sve strane – navode istoričari.


Novosađani su u 19. veku imali dve gimnazije: srpsku i mađarsku, kao i druge škole. Od kulturnih institucija osnovane su Srpska čitaonica (1845) i Srpsko narodno pozorište (1861), ali najvažniji događaj bio je preseljenje Matice srpske iz Budimpešte u Novi Sad, 1864. godine. 
Epitet "Srpska Atina" označio je zlatno doba kulture Novog Sada, a uz institucije,  tome su najviše doprinele značajne ličnosti.

U doba nacionalnog romantizma i građanskog liberalizma, politički život u Novom Sadu i Vojvodini probudio je Svetozar Miletić, najveći političar kod prekodunavskih Srba u 19. veku i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada. Njegov spomenik danas se nalazi u samom centru grada, na Trgu slobode, gde je i zgrada Gradske kuće.

 

 

Marija Terezija: "Treba se čuvati Srba"

Marija Terezija je, inače, govorila da nema poverenja u Srbe i njihove vođe, čak i kada joj u Beču "ljube skute", ali da su joj potrebni.
- Treba se čuvati Srba. Oni jesu zemljoradničko-ratnički narod, ali lukavština im viri iz očiju. Moji podanici su uglavnom zadovoljni mojom vladom. To ne važi samo za srpske krajišnike koji su veoma zahtevni i stalno traže kulturne, političke i verske slobode, kao da ih mi nismo primili k našoj carevini da bi branili naše granice od Turaka, već da im dodelimo u vlasništvo deo državne teritorije Monarhije - govorila je Marija Terezija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Sporazum o saradnji Agencije za sprečavanje korupcije i Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Društvo

Sporazum o saradnji Agencije za sprečavanje korupcije i Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Današnji Sporazum o saradnji koji su potpisali direktor Agencije Dejan Damnjanović i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Tatjana Bugarski rezultat je nedavnog obeležavanja Međunarodnog dana i Nedelje borbe protiv korupcije, u okviru kojih je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu održana tribina „Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije“.

31.01.2024

13:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set