• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.02.2024

08:10

Ovo je najlepša novčanica u istoriji srpske numizmatike

prinstcreen

Vesti

Ovo je najlepša novčanica u istoriji srpske numizmatike

Podeli vest

Novčanica od hiljadu dinara, koja je bila u opticaju u Kraljevini Jugoslaviji između dva svetska rata, smatra se najlepšom u istoriji naše numizmatike.

Njen autor je čuveni slikar Paja Jovanović, a učino je to na inicijativu Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, koja mu je za to zvaničnu porudžbinu uputila 1928. godine. Bilo je to u vreme kada je guverner bio Ignjat J. Bajloni.

Sva lepota te novčanice je u prefinjenim detaljima, a njena specifičnost je to što je na njoj po prvi put prikazan poznati ženski lik. Reč je o portretu kraljice Marije Karađorđević, supruge kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koja je u to vreme bila na vlasti.

Kraljičin lik, koji je Jovanović nacrtao na osnovu svojih skica koje je radio između 1925. i 1927. godine, dominira u levom uglu prednje strane novčanice. Na vodenom žigu, koji se nalazi na sredini, prikazan je lik kralja Aleksandra, dok je na desnoj strani predstavljen orao u letu.

Na naličju novčanice simbolično su prikazane dve žene – jedna sa srpom i snopom žita u ruci, a druga sa mačem i štitom na kom se nalazi državni grb.

Foto: prinstcreen

Naličje novčanice

 

Ova Pajina hiljadarka izdata je 1. decembra 1931. godine, ali je u opticaj puštena tek 1. januara 1933. godine. Ukinuta je juna 1941. godine.

Nema zvaničnih podataka o njenom tiražu, ali se na osnovu naručene količine hartije za njenu izradu pretpostavlja da je štampano između 10 i 11 miliona komada.

Za taj posao Paja Jovanović je dobio honorar od 100.000 dinara, što je bilo značajno više od honorara koji su dobijali ostali umetnici za osmišljavanje izgleda novčanica.

 

Meksički pezos najlepši na svetu 

Međunarodno društvo za novčanice (International Bank Note Society) na konkursu u kojem je učestvovalo više od 100 novčanica iz različitih delova sveta proglasilo je prošle godine za najlepšu meksički pezos!

Foto: prinstcreen

Meksički pezos najlepša novčanica na svetu za prošlu godinu

 

Na prednjoj strani novčanice je "Teocalli de la Guerra Sagrada“, monolit na kome je orao sa zmijom u kljunu; to simbolizuje osnivanju velikog Tenočitlana, glavnog grada carstva Asteka, gde se danas nalazi Meksiko Siti. Na poleđini je ekosistem jezera i slika aksolotla, vrste daždevnjaka poznatog kao "meksička riba koja šeta" i koji zadržava svoje karakteristike larve do odraslog doba.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set