• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2024

07:20

Optužili su ga za smrt kneza Mihaila, a život mu je obeležila i tužna ljubavna priča! Rođen je na današnji dan pre 183 godine

Printcreen

Vesti

Optužili su ga za smrt kneza Mihaila, a život mu je obeležila i tužna ljubavna priča! Rođen je na današnji dan pre 183 godine

Podeli vest

Na današnji dan 12. februara 1841. godine rođen je jedan od najznačajnijih pisaca srpskog romantizma, doktor pravnih nauka i publicista Lazar Laza Kostić.

Rođen u Kovilju, u Bačkoj, u bogatoj porodici pa je za svoje vreme bio jedan od najobrazovanijih pisaca.

Gimnaziju je završio u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, a prava i doktorat prava 1866. godine na Peštanskom univerzitetu. 

Službovanje je počeo kao gimnazijski nastavnik u Novom Sadu, a potom je postao advokat, veliki beležnik i predsednik suda. Posle osam godina sudske prakse, posvetio se pisanju, bavio se novinarstvom ali i politikom.

ZATVOR U PEŠTI

Dva puta je bio u zatvoru u Pešti. Prvi put zbog lažne dostave da je učestvovao u ubistvu kneza Mihaila i drugi put zbog borbenog i antiaustrijskog govora u Beogradu, na svečanosti prilikom proglašenja punoletstva kneza Milana. Kad je oslobođen, u znak priznanja, bio je izabran za poslanika Ugarskog sabora, gde je, kao jedan od najboljih saradnika Svetozara Miletića, "živeo i smelo radio za srpsku stvar"..

U njegovoj biografiji, međutim, mnogima je u sećanju tužna ljubavna priča, koja je opevana u pesmama ali i pretočena u poznatoj tv seriji. 

LJUBAV SA LENKOM

Posle doktoriranja u Pešti, na poziv Lazara Dunđerskog preselio se na njegovo imanje u Čelarevu, gde je 1891. prvi put sreo Lazarevu kćer Lenku i odmah se zaljubio u nju. Pesnik je imao 50, a Lenka tek 21 godinu. Uprkos razlici u godinama rodile su se obostrane simpatije. Kao prijatelj porodice Dunđerski i vrlo častan i moralan čovek, Laza Kostić je bio svestan nemogućnosti njihove veze, ali mlada Lenka se sve vreme nadala. Bila je izuzetno lepa i obrazovana, govorila je nekoliko jezika, svirala klavir, mnogo putovala i volela jahanje. Kostić je činio sve da je izbegne pa joj je čak  nudio druge prosce i provodadžisao. Tako je Nikoli Tesli predlagao ženidbu sa Lenkom, ali i on i Ali, Lenka su to odbili. 

Foto: Printcreen

Lenka i Laza

 

Kostićeve emocije su bile toliko jake, da je u manastiru Krušedol još 1892. godine napisao pesmu "Gospođici L. D. u spomenici", posvećujući je svojoj nemogućoj ljubavi. Pesmu je priložio u Lenkin spomenar, sa kutijom od finog drveta i ružama islikanim na poklopcu.

Da bi se oslobodio ljubavi za koju je znao da nema budućnost  Kostić je prihvatio predlog Lenkinog oca i 1895. oženio Julijanu Palanački iz Sombora. Laza je Julku isprosio deset godina ranije, pre poznanstva sa Lenkom, ali njena majka nije dopustila da se uzmu. Julka je bila strpljiva, čekala ga je, i konačno 10. septembra 1895. su se venčali.

KAKO JE UMRLA LENKA

Kum je bio Lazar Dunđerski. Dva meseca kasnije, dok su mladenci bili u Veneciji na bračnom putovanju, Lenka Dunđerski je preminula od tifusne groznice u Beču, 8. novembra, na svoj 25. rođendan. Sahranjena je na pravoslavnom groblju u Srbobranu.

Kada je saznao za njenu smrt Laza Kostić je otišao u Crkvu Gospe od Spasa u Veneciji (Santa Maria della Salute), da se moli. Posle 14 godina od Lenkine smrti, a nepunu godinu pre sopstvene (1909), objavio je svoju najlepšu ljubavnu pesmu, jednu od najlepših ikad napisanih na srpskom jeziku "Santa Maria della Salute", kao očajni vapaj za izgubljenom ljubavi.

Postoji i priča da Lenka nije umrla od tifusne groznice, već da se otrovala zbog neostvarene ljubavi...

Velikan poezije

Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Đure Jakšića bio je najznačajniji stvaralac srpskog romantizma. Za nepunih deset godina napisao je oko 150 lirskih i dvadesetak epskih pesama, balada i romansi.

Od prevodilačkog rada najznačajniji su njegovi prevodi Šekspira: "Hamlet", "Romeo i Julija" i "Ričard III". U prozi je napisao i nekoliko pripovedaka („Čedo vilino“, „Maharadža“, „Mučenica“). Jedna od najpoznatijih dela su mu programska pesma "Među javom i međ snom", kao i "Santa Maria della Salute".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set