• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. S.

26.03.2024

08:45

Čekao sam da me bomba raznese, ali... Ispovest Kragujevčana koji su preživeli NATO agresiju

S.S.

Vesti

Čekao sam da me bomba raznese, ali... Ispovest Kragujevčana koji su preživeli NATO agresiju

Podeli vest

Kragujevac je tokom NATO agresije pre 25 godina bio meta napada 20 puta! Prvi vazdušni udar dogodio se desetak minuta posle signala za vazdušnu opasnost baš prvog dana bombardovanja...Meta je bila kasarna "Milan Blagojević"...

Saša Petrović (55) bio je mobilisan već mesec dana, a u trenutku prvih eksplozija bio je na stražarskom mestu neposredno uz gađane objekte.

- Niko nije verovao da će se to zaista desiti. Kada su se začule sirene, pomislio sam da je reč o vežbi. Posle nekoliko minuta strahovit prasak i sve se u deliću sekunde pretvorilo u prah i pepeo - priseća se svog vatrenog krštenja. Ubrzo je prekomandovan na borbene položaje RV i PVO. 

- Detonacija je bila toliko jaka da me je taj vazdušni udar bukvalno bacio na drugu stranu ulice, prekoputa kasarne. Bilo je to jezivo iskustvo. Počeo sam da trčim onako kontuzovan prema kućama u blizini jer se plamen nad pogođenim objektima, čini mi se, dizao do neba - priseća se Saša i navodi i jednu blago komičnu situaciju koja je usledila.

Foto: S. S.

Saša Petrović danas kaže da niko nije verovao da će se zaista desiti da nas bombarduju

- Iz jednog dvorišta se začuo glas koji je naredio: "Stoj pucaću"! Bio je to čovek sa lovačkom puškom spreman da brani svoju kuću. Kao da je očekivao nekakve Nemce iz Drugog svetskog rata - dodaje Saša.

Goran Jovanović (53) sećaće se, kaže dok je živ, 8. maja 1999. kada je u naselju Aerodrom pogođena zgrada Pošte, tek stotinak metara od njegove terase, na kojoj je te noći poželeo da na miru popuši cigaretu.

Foto: S. S.

Goran Jovanović na terasi svog stana gde je i pre 25 godina stajao "skamenjen" od udara bombe u Poštu

- Bilo je par minuta pre ponoći. Izašao sam na terasu, izvadio upaljač, cigaretu...U trenutku kad sam pokušao da "kresnem" upaljačem, čudno, gotovo filmski kako su se stvari u deliću sekunde poklopile, začuo se neverovatan pisak i stravičan tup udarac! - priča Goran. 

Foto: S. S.

Pošta u naselju Aerodrom

- Pogođena je Pošta! Baš ta, koju gledam svaki dan! Još koji trenutak čekao sam da se dogodi eksplozija i da me "raznese" ali, nije se dogodilo ništa! Sa bombom, ispostaviće se, nešto nije bilo dobro, a da jeste, pitanje je šta bi se desilo i meni i mnogim žiteljima naselja jer je deo oko Pošte izuzetno gusto naseljen - seća se svog iskustva ovaj službenik iz Kragujevca.

Centralni grad Šumadije najteže je pogođen prilikom bombardovanja pogona "Zastave" kada su, u više navrata, potpuno uništeni Računarski centar, Fabrika automobila, Kovačnica, deo Fabrike oružja, Energetika, deo Zastava Kamiona, Lakirnica, Alatnica…

U tim napadima na fabrička postrojenja ranjeno je 124 radnika. 

Foto: S. S.

Naslovna strana fabričkih novina posle bombardovanja pogona

Razni vidovi kancera u godinama koje su sledile pokosio je najveći deo radnika koju su došli u kontakt sa piralenom, visoko toksičnom materijom koja se izlila prilikom jednog od vazdušnih udara.

Jedna koleginica koja nije želela da se pojavljuje u javnosti samo se kratko prisetila…

- Bila sam na novinarskom zadatku i u jednom trenutku sam pešice prelazila veliki prostor od Fabrike oružja do Upravne zgrade. Fabrički krug je bio potpuno pust, nigde nikog od hiljada ljudi koji su tu svakodnevno radili. I danju i noću "Zastava" je bila pravi grad u gradu. Sada, svuda okolo samo ruševine i zgužvani limovi. U toj zlokobnoj tišini čula sam sebe kako jecam. Nisam bila svesna da sam plakala kao nikada pre u životu- prisetila se ova danas penzionerka najtežeg dana u dugogodišnjoj novinarskoj karijeri.

Građani Kragujevca proveli su ukupno pod vazdušnom opasnošću 40 dana, 6 sati i 33 minuta.

- Bilo, ne ponovilo se, kažu...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set