• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.04.2024

08:30

Kako je Novi Sad ostao bez tramvaja? Za sve su krivi "kardeljčići!

Arhiv Grada Novog Sada

Vesti

Kako je Novi Sad ostao bez tramvaja? Za sve su krivi "kardeljčići!

Podeli vest

Do 1958. Novosađani su se gradskim ulicima vozili tramvajima. Kad god se danas nađu u saobraćajnoj gužvi mnogi pomisle da bi tramvaji bili opet najbolje rešenje...

Tramvaji su u Novom Sadu neprekidno radili od 1911. do 1958. godine, uz manji prekid krajem Drugog svetskog rata.
- U bombardovanju Novog Sada 1944. godine uništena je centrala, a posle sanacije štete, tramvaji su ponovo proradili 25. maja, na rođendan druga Tita, godinu dana kasnije. Neprekidno su prevozili putnike sve do 1958. godine, kada su, odlukom gradskih vlasti, zamenjeni savremenijim autobusima. Drug Kardelj je svojevremeno zabranio koze, a novosadski "kardeljčići" tramvaje.

Posledice ovakve odluke osećaju i danas, jer se šinski prevoz, pokazao kao najefikasniji vid javnog transporta u užurbanim evropskim metropolama - kaže penzionisani stručnjak iz oblasti saobraćaja.

Prvi tramvaji na novosadskim ulicama pojavili su se 30. juna 1911. Bili su žute boje, a tim "novim čudom," prema podacima iz arhiva, za samo mesec dana provozali su se svi žitelji grada!!!

Foto: Arhiv Grada Novog Sada

Za prvih mesec dana "novim čudom" provozali su se svi stanovnici Novog Sada

 

Ulicama Novog Sada tada je saobraćalo ukupno 19 tramvaja, od čega je najveći broj bio proizveden u budimpeštanskoj fabrici "Ganc", nekoliko u Nemačkoj, a kasnije su tri nova tramvaja dopremljena iz Slavonskog broda,

- Novosadski tramvaji bili su prava atrakcija, a saasvim je zanimljivo je da su prvi kondukter i skretničar imali samo po 12 godina – naveli su hroničari tog vremena.
Kako je zapisano, dvanaestogodišnji Franja Gerenčić bio je prvi kondukter na novosadskom tramvaju. On je kasnije, u svojim brojnim izjavama, govorio o anegdotama u vezi sa prvim radnim danima.

- Prve dve nedelje, putnici su koristili tramvaj bez naknade. Ljudi su se u čudu neretko vozili od jutra do mraka, s jednog na drugi kraj grada, fascinirani brzinom novih mašina. Za te dve nedelje skoro svi Novosađani su se bar jednom provozali tramvajem – ispričao je prvi kondukter novosadskih tramvaja.


Postojale su dve glavne linije u okviru tramvajske mreže. Linija jedan, poznata kao bela linija, saobraćala je od Futoške Кapije do Temerinske ulice.. Linija dva, zvana zelena linija, išla je od bivše železničke stanice do kraja Dunavske ulice, tadašnjom obalom Dunava.

Od novih tramvaja, samo slovo na papiru

U vreme dok je gradonačelnk bio Igor Pavličić (DS) 2011. predstavljen je plan da se ponovo izgradi tramvajska mreža. Prema studiji izvodljivosti, mreža je trebalo da sadrži pet linija, koje se međusobno preklapaju. Tada je bilo i najava da će se tramvaji vratiti na novosadske ulice do 2030.godine, ali ništa od toga.

Foto: Arhiv Grada Novog Sada

Ovako je trebalo da izgleda

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set