• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. B.

03.04.2024

13:33

Imaju sedam bazena u dvorištu, a ne kupaju se u njima! Evo čemu im služe!

Informer printscreen

Vesti

Imaju sedam bazena u dvorištu, a ne kupaju se u njima! Evo čemu im služe!

Podeli vest

Porodica Manojlović iz Pojata kod Parićina, u vreme pandemije koronavirusa, razvila je dobar biznis! I danas imaju najneobičniju farmu u Srbiji...

U svom dvorištu imaju sedam bazena u kojima gaje gliste, kalifornijske! Ova vrsta pogodna je kao mamac za ribolovce, a đubrivo koje poizvode može da se koristi za sadnju biljaka.

Slađana Manojlović je baš tokom pandemije koronavirusa došla na ideju da nabavi jedno leglo kalifornijskih glista a kako su godine prolazile, posao je napredovao.

Foto: S. B.

Snežana Manojlović

 

- Najpre smo počeli na površini od svega dva kvadrata, sa dva bazena. Malo po malo došli smo do sedam bazena. Kalifornijske gliste su vrlo interesantne životinjice. Često volim da kažem da je za mene jedan bazen kao fabrika koja radi u tri smene. One su aktivne i vredne tokom cele godine. Imaju period hibernacije, negde od 15. novembra, pa do 15. aprila. Ove godine je sezona počela malo ranije tako da su i svi ti radovi oko njih počeli ranije - kaže Slađana.

Foto: S. B.

Porodica Manojlović započela biznis s kalifornijskim glistama u vreme pandemije koronavirusa

 

Priznaje da i oko njih ima posla i objašnjava kako se održavaju legla.
- Prva faza u tom poslu u proleće je previlavanje i prihrana. Prihrana ide na svakih 15 dana i to stajnak. Pošto se bavimo ovčarstvom, imamo imamo naš, ali sa strane nabavljom konjski i kravlji. Što je više vrsta stajnaka, to je bolji glistenjak, brži razvoj i rast. Najznačajniji je deo posla u sušnim periodima tokom leta - dodaje Snežana, jer je tada, kako kaže, neophodno voditi računa o vlažnosti zemljišta u kojem se gliste nalaze i mora da iznosi od 70 do 80 procenata.

Ribolovcima, ali i poljoprivrednicima koji imaju plastenike, kalifornijske gliste i njihov glistenjak može biti od velikog značaja.

- Lokalni ribolovci su jedva čekali da imaju sigurno tržište. Krenuli smo sa tim u februaru. Uporedno sa glistama, ono što je isplativo na tržištu je glistenjak. Njihov proizvod je vrlo interesantan. To je jedno prirodno organsko đurbivo, koje sadrži sve potrebne mikro i marko elemente, mineralne materije koje su potrebne jednoj biljci - ističe ona. 

Umesto skupih preparata, glistenjak može da oporavi biljku jer, kako kaže Snežana, sadrži čak i hormon za oživljavanje.

Foto: S. B.

Od njihove farme imaju koristi i ribolovci, poljoprivrednici za gajenje biljaka, a hrani se i žiivina

 

- Biljka može da se posadi u čist glistenjak i da ne izgori, zato što bi ph vrednost trebalo da se kreće od 6,8 do 7,2. Ja sam sobno cveće sadila u čistom glistenjaku i cveće mi je izvanredno - pohvalila se Snežana. 
Gazdinstvo Manojlović, poznato je i po gajenju retke vrste crnih kokošaka koje hrane onim što ostane posle "prosejavanja" glistenjaka.
- Napravili smo jednu simbiozu, vrlo interesantnu. Kada se vadi glistenjak ubaci se taj sloj hrane u debljini od 10 do 15 cm. One idu za hranom, dođu u gornji sloj, onda se taj sloj sa glistama ubaci u bazen. Tako se to radi nekoliko puta, a 10odsto njih ostane u glistenjaku koji treba da se vadi. E tih 10 odsto, kada izvadimo i kad se prosuše, damo kokama. Hrane se proteinima, što je melem za njih - smeje se naša sagovornica.
Tročlana porodica Manojlović je u svom kraju poznata po nesvakidašnjim primercima
interesantnih životinjskih vrsta. Iako sve ovo što rade smatraju hobijem, planiraju proširenje i još veću ponudu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set